Diagnosis penyakit Alzheimer

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Diagnostik penyakit Alzheimer, diagnostik demensia, diagnostik Alzheimer

Menurut ICD-10, klasifikasi penyakit antarabangsa, diagnosis penyakit Alzheimer termasuk pengesanan a demensia sindrom (memori gangguan, sekurang-kurangnya satu gangguan prestasi kognitif lain, batasan yang berkaitan dengan kehidupan seharian) serta diagnostik pengecualian yang komprehensif. Ujian neuropsikologi seperti Pemeriksaan Mini-Mental-State (MMSE) sesuai untuk diagnosis awal demensia sindrom. Ujian mencatatkan sejumlah 11 unit dalam 10-15 minit, merangkumi bidang fungsi orientasi, memori, ucapan, dan pemeriksaan gambar berlapis menggunakan pencitraan resonans komputer atau magnetik (CT dan MRT) menunjukkan gambaran khas penyusutan (atrofi) otak, terutamanya di kawasan lobus frontal, temporal dan parietal, dengan pembesaran rongga (ventrikel) dipenuhi dengan cecair serebral (cecair serebrospinal).

Pengimejan penting untuk mengecualikan penyebab lain dari demensia sindrom. Prosedur yang agak baru (PET = tomografi pelepasan positron) dapat menunjukkan perubahan metabolisme tenaga yang terjejas otak kawasan-kawasan. PET mendokumentasikan pengurangan penggunaan glukosa di lobus frontal, temporal dan parietal. EEG tidak mempunyai ciri atau menunjukkan irama asas yang lebih perlahan.

Diagnosis pembezaan penyakit Alzheimer

Penting untuk membezakan penyakit Alzheimer daripada penyakit lain penyebab demensia, yang mungkin lebih mudah dirawat. Ini termasuk gangguan peredaran darah daripada otak (Penyebab demensia kedua yang paling biasa), jangkitan, penyakit simpanan (mis Penyakit Wilson), kekurangan vitamin, demensia beracun alkohol dan penyakit otak lain seperti penyakit Parkinson. Kadang-kadang terdapat juga pertindihan yang agak besar dalam pola gejala Demensia Alzheimer dan kemurungan.