Diagnosis abses di kawasan genital | Abses alat kelamin

Diagnosis abses di kawasan genital

Doktor biasanya boleh mendiagnosis penyakit abses oleh tanda-tanda keradangan seperti kemerahan, pemanasan, kesakitan dan bengkak. Penyetempatan khas di wajah, leher atau tengkuk di leher atau bahkan di kawasan dubur dan intim juga membantunya membuat diagnosis. Untuk membezakan yang besar abses dari penyakit lain, ultrasound diagnostik dapat membantu mengesahkan kecurigaan dalam kes-kes individu.

Jarang sekali ia cuba dilakukan tusuk yang abses dengan kanula untuk mengeluarkan nanah dengan picagari. Walau bagaimanapun, sampel yang diperoleh dengan cara ini kemudian dapat diperiksa secara mikrobiologi untuk mendapatkan maklumat mengenai jenis patogen. Sekiranya anda mengesyaki abses di kawasan kemaluan, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah berjumpa doktor keluarga anda.

Doktor ini dapat mengesahkan kecurigaan dan menilai keparahan penyakit. Sebagai peraturan, langkah awal seperti resep salap atau antibiotik boleh juga dilakukan oleh pengamal am. Sekiranya terdapat abses berulang atau beberapa penemuan sekaligus, perundingan dengan pakar dermatologi boleh dilakukan untuk menjelaskan penyakit kronik atau untuk mengoptimumkan rawatan.

Abses dangkal yang mudah diakses dapat dibuka oleh doktor umum atau pakar dermatologi yang berpengalaman. Pakar bedah mesti dirujuk untuk mendapatkan lokasi yang lebih besar atau kurang diakses. Sekiranya penyakit ini mempengaruhi organ kelamin, adalah mustahak untuk berjumpa dengan pakar sakit puan atau ahli urologi.

Terapi abses di kawasan kemaluan

Terapi abses bergantung pada ukuran dan penyetempatannya. Dalam kes ringan, salap penarik sudah mencukupi. Sekiranya abses sudah lanjut, doktor boleh menetapkan antibiotik tempatan.

Sekiranya terdapat ancaman berlanjutan penyakit ini atau jika penemuannya sangat besar, antibiotik mesti diambil. Dalam keadaan tertentu, campur tangan pembedahan mungkin diperlukan. Dalam kes ini, doktor memotong abses dengan pisau bedah di bawah anestetik tempatan sehingga nanah boleh longkang.

Luka yang dihasilkan kemudian dibersihkan dan dibasmi kuman. Untuk mengelakkan abses terbentuk kembali di tempat yang sama, doktor akan memutuskan untuk tidak menutup luka pada mulanya, tetapi memasukkan saluran pembuangan. Ini adalah tab getah khas yang baru dibentuk nanah boleh mengalirkan keluar atau pembalut kain kasa yang direndam dalam larutan antibakteria.

Ini membolehkan abses sembuh perlahan dari dalam. Dalam keadaan tidak boleh memanipulasi abses di kawasan genital dengan sendirinya. Pembukaan dengan objek tajam atau tajam mesti dilakukan oleh doktor dengan mematuhi langkah-langkah kebersihan yang ketat.

Ia juga sangat diperlukan untuk menahan diri dari menekan abses. Bahayanya terlalu besar sehingga kapsul abses tidak akan terbuka di permukaan kulit tetapi ke tisu sekitarnya. Penembusan kuman dalam abses ke tisu atau bahkan ke darah kapal boleh menyebabkan pengembangan keradangan atau dalam keadaan terburuk keracunan darah.

Salap penarik (contohnya salap Ilon®) adalah salap yang mempunyai kesan terutamanya mempromosikan peredaran dan anti-radang pada kulit. Selain itu, secara amnya mempunyai sifat penyerapan dan penyebaran fagositosis. Ini bermaksud bahawa bahan asing di kulit diserap lebih cepat oleh sel-sel sistem imun.

Salap keradangan kebanyakannya dibuat dari serpihan minyak dan lebih jarang menggunakan sayur. Ejen aktif yang paling kerap digunakan ialah ammonium bituminosulfonate yang dihasilkan dari serpihan minyak. Salap tarikan pada dasarnya menyumbang kepada pematangan abses yang lebih cepat sehingga dapat dibuka di permukaan badan atau dikosongkan dengan sendirinya.

Untuk meningkatkan kesan salap, aplikasi haba juga dapat menyokong pematangan abses. Bahagian kemungkinan penggunaan salap penarik adalah abses di kawasan intim serta kawasan yang telah terbentuk pada bahagian kulit yang lain atau dalam konteks jerawat konglobata. Badan asing yang dijangkiti seperti duri atau serpihan yang telah menembusi kulit juga dapat dibawa ke permukaan kulit dengan lebih cepat dengan menggunakan salap penarik.

Penggunaan salap penarik adalah mudah. Bahagian kulit yang terkena disebarkan dengan salap dan ditutup dengan a plaster. Sentuhan salap berdasarkan serpihan minyak dengan pakaian atau tekstil lain harus dielakkan, kerana noda degil dapat terbentuk.

Walaupun salap tarik tersedia secara bebas di farmasi, doktor yang merawat harus mendapatkan nasihat sebelum membuat permohonan. Sekiranya kulit terbuka dan jengkel atau parah yang teruk, salap tarik tidak boleh digunakan. Perlu juga diperhatikan bahawa gambaran klinikal yang memburuk pada awalnya mungkin terjadi semasa aplikasi, karena abses dapat membengkak ketika matang dan tampak memerah.

. Betaisodona salap harus dibezakan daripada salap tarikan. Ini adalah antiseptik yodium- salap berdasarkan yang digunakan untuk luka terbuka dan bisul, terutama luka tekanan atau lebih rendah kaki bisul (kaki ulser). Selain penggunaannya untuk keradangan katil kuku, juga dapat digunakan untuk jangkitan pada kaviti oral atau jangkitan fungus pada faraj.

Dalam rawatan abses, Betaisodona salap boleh digunakan sebagai antiseptik (agen kuman) selepas dibuka. Kaedah penggunaannya serupa dengan salap penarik. Salap Betaisodona yang sangat sukar digunakan pada kawasan kulit yang terjejas dan ditutup dengan hati-hati dengan plaster kerana kemungkinan timbulnya bintik pada tekstil

  • Salap Betaisodona®
  • Penyelesaian Betaisodona®
  • Betaisodona

Sekiranya abses kecil, mudah diakses dan dangkal, aplikasi haba dapat mempercepat proses pematangan dan menyumbang kepada pengosongan yang lebih cepat di permukaan kulit.

Beg berisi bubur panas yang diperbuat daripada biji-bijian oat atau biji rami sesuai untuk tujuan ini. Bubur panas yang diperbuat daripada biji fenugreek menyebarkan pada pembalut kain kasa selama kira-kira 20 minit mempunyai kesan yang serupa. Kepingan hangat dari bawang or bawang putih mempunyai kesan melancarkan peredaran kerana kesan pemanasan dan minyak pati yang terdapat di dalamnya dan sesuai untuk menyokong pematangan abses. Chamomile mempunyai sifat antiseptik, sehingga kompres yang direndam dalam teh chamomile dapat digunakan setelah pembukaan abses secara spontan. Jelatang tincture teh dan daisy dapat mempercepat penyembuhan dan harus digunakan secara tempatan pada bahan pembawa yang sesuai seperti bulu kapas atau pembalut kain kasa.