Diagnosis | Abses oral

Diagnosa

Bergantung pada lokasi lisan abses dan penyebabnya, diagnosis dan rawatan dilakukan oleh doktor gigi, pakar ortodontik atau THT. Anamnesis pertama kali diambil. Di sini, pesakit ditanya apa yang dia tahu mengenai penyakitnya - iaitu berapa lama abses telah ada, ketika diperhatikan, apakah ada pra-perawatan yang telah dilakukan, dll.

Selepas itu doktor melihat ke abses. Jika nanah muncul, dalam kes yang sangat luas, smear diambil untuk menentukan patogen. Sekiranya terdapat simptom dan kecurigaan penyakit yang mendasari, pemeriksaan lebih lanjut dilakukan, seperti a darah ujian untuk mengukur pelbagai parameter dalam darah.

Masa hingga a mulut abses sembuh sepenuhnya bergantung kepada pelbagai faktor. Pada prinsipnya, abses yang lebih awal dirawat di mulut, semakin cepat proses penyembuhannya. Di samping itu, sistem imun memainkan peranan penting. Semakin kuat ini, semakin cepat dan kurang komplikasi abses oral boleh sembuh.

Abses di pipi

Abses di pipi boleh disebabkan oleh bakteria dalam kaviti oral. Abses pipi boleh dikaitkan dengan abses rahang. Gejala abses pipi sesuai dengan tanda-tanda keradangan khas - serupa dengan bahagian lain di kaviti oral. Pilihan rawatan selalunya adalah prosedur pembedahan.

Abses bibir

Abses semasa mengandung

Semasa mengandung perkembangan abses oral dapat disukai kerana perubahan hormon mengimbangi dan mungkin lemah sistem imun. Rawatan a mulut ulser semasa mengandung dijalankan setelah penilaian perubatan mengenai nisbah manfaat-manfaat. Sebagai peraturan, bagaimanapun, nanah harus dikeringkan, kerana jika tidak, badan mengalami beban keradangan yang berterusan.

Penggunaan rokok

Asap rokok dapat melambatkan proses penyembuhan abses mulut. Oleh itu, sangat digalakkan untuk tidak rokok. Di samping itu, biasa rokok dapat menggalakkan perkembangan abses mulut.