Diagnosis | Kesakitan di HWS

Diagnosa

Untuk membuat diagnosis yang tepat mengenai penyebab tulang belakang serviks kesakitan, adalah penting bagi doktor yang merawat untuk mengetahui pesakitnya sejarah perubatan. Dari maklumat ini dia kemudian dapat membuat kesimpulan yang tepat untuk langkah-langkah diagnostik lebih lanjut seperti sinar-X, gambar MRI atau a darah mengira. Selanjutnya, doktor kemudian dapat memulakan terapi dan ubat yang betul untuk membantu pesakit secepat mungkin. Penting agar doktor tetap dimaklumkan mengenai kemajuan terapi untuk membuat penyesuaian yang diperlukan terhadap terapi atau melakukan pemeriksaan susulan.

Fisioterapi terhadap aduan tulang belakang serviks

Tubuh manusia sangat berbakat dalam menjaga umum keadaan badan di seimbang. Ini bermakna bahawa ketidakseimbangan kecil, seperti kawasan otot yang mengeras, dikompensasi dengan kerja tambahan dari kumpulan otot lain. Biasanya ini berfungsi dengan baik untuk jangka waktu yang singkat, tetapi dalam jangka masa panjang, kekuatannya terlalu banyak untuk tubuh, yang boleh menyebabkan penyakit kronik.

Rawatan fisioterapi dengan fisioterapi dapat membantu mengatasi masalah dengan cepat dan mencegah perkembangan penyakit sekunder selanjutnya. Ahli fisioterapi yang berpengalaman dapat memulakan rawatan yang tepat dengan bantuan pesakit sejarah perubatan dan analisis fizikal semasa keadaan untuk mengurangkan kesakitan dan sekatan pergerakan orang yang terjejas. Dalam kes kesakitan di kawasan tulang belakang serviks, ini boleh merangkumi kelonggaran teknik dan urutan lembut untuk melonggarkan otot yang tegang atau regangan latihan untuk menggerakkan tulang belakang serviks.

Selepas itu, ahli fisioterapi akan menguatkan otot dengan latihan pengukuhan khusus untuk mengelakkan perkembangan baru sakit di tulang belakang serviks. Peregangan, latihan pengukuhan dan mobilisasi harus terus dilakukan oleh pesakit sebagai langkah pencegahan walaupun selepas rawatan berakhir. Ini juga berlaku khususnya bagi orang-orang yang pada umumnya sudah terlatih keadaan, kerana tidak semua kumpulan otot dilatih atau tetap fleksibel pada tahap yang sama. Artikel-artikel ini mungkin menarik bagi anda:

  • Fisioterapi untuk leher / leher yang kaku
  • Fisioterapi untuk sindrom tulang belakang serviks