Diagnosa Berbeza

Diagnosis pembezaan - apakah itu?

Seorang pesakit biasanya datang ke doktor dengan gejala yang tidak dapat diberikannya kepada penyakit tertentu. Tugas doktor adalah membuat diagnosis pembezaan melalui temu ramah pesakit, pemeriksaan fizikal dan alat. Diagnosis pembezaan merangkumi penyakit yang berlaku dengan gejala yang serupa atau sama dengan gejala yang dijelaskan oleh pesakit dan oleh itu juga harus dipertimbangkan ketika membuat diagnosis.

Diagnosis pembezaan mesti dibezakan dengan diagnosis yang disyaki. Ini dilakukan dengan bantuan diagnosis pembezaan yang disebut: Ini termasuk semua pemeriksaan yang berfungsi untuk mengecualikan atau mengesahkan penyakit yang merupakan diagnosis pembezaan dengan diagnosis yang disyaki. Contoh rekaan: Selepas temu ramah pesakit, dua kemungkinan penyakit dianggap sebagai penjelasan mengenai gejala pesakit.

Salah satu penyakit berkaitan dengan kelainan pada ultrasound, yang lain tidak. Jadi doktor akan menjelaskan dengan cara ultrasound pemeriksaan yang mana antara dua diagnosis pembezaan mewakili diagnosis sebenar. Semakin ciri gejala untuk penyakit tertentu, semakin kecil bilangan kemungkinan diagnosis pembezaan. Untuk gejala yang lebih umum seperti demam, sebaliknya, jumlah diagnosis pembezaan adalah besar kerana banyak penyakit boleh disertai oleh demam.

Bagaimana diagnosis pembezaan dibuat?

Untuk membuat diagnosis pembezaan, doktor memulakan dengan wawancara pesakit. Semasa disebut anamnesis, doktor ingin mengetahui rungutan semasa pesakit, penyakit sebelumnya atau kronik mana dan penyakit mana yang terdapat dalam keluarga. Doktor juga memerlukan maklumat mengenai ubat yang diambil pesakit dan persekitaran sosial dan profesionalnya.

Semua perkara ini penting agar doktor dapat mengklasifikasikan aduan semasa dan tidak melupakan sebarang gejala atau faktor yang berkaitan dengan penyakit pesakit. Dengan wawancara anamnesis terperinci, doktor dapat mengecualikan kemungkinan penyakit dan membuat diagnosis yang disyaki bersama dengan diagnosis pembezaan alternatif. Pelbagai diagnosis pembezaan mempunyai persamaan dan perbezaan, misalnya, dalam perjalanan atau gejala yang dijelaskan oleh pesakit.

Melalui teliti pemeriksaan fizikal, doktor menemui simptom atau penemuan tambahan yang menyokong atau menentang salah satu diagnosis pembezaan. Ujian makmal, ultrasound, Sinar X, CT, MRI dan pemeriksaan lain memberikan petunjuk lebih lanjut untuk atau menentang kemungkinan diagnosis pembezaan. Sudah tentu, tidak semua pemeriksaan selalu diperlukan untuk mengesan penyakit pesakit, kerana dalam pelbagai pemeriksaan diagnostik, diagnosis pembezaan secara bertahap dapat dikesampingkan.

Diagnosis pembezaan menyeluruh sangat penting ketika membuat diagnosis pengecualian. Ini adalah diagnosis yang hanya dapat dilakukan jika semua kemungkinan diagnosis pembezaan lain telah dikecualikan dengan pasti melalui pemeriksaan anamnesis, fizikal dan alat. Salah satu contohnya ialah usus sindrom cepat marah, yang merupakan gangguan gastrointestinal yang tidak dapat dijumpai penyebab fizikalnya.