Diagnosis | Fisioterapi untuk merawat siku tenis

Diagnosa

Selambat-lambatnya ketika kesakitan di siku bertahan lebih lama atau menjadi sangat tidak menyenangkan, kebanyakan orang pergi ke doktor. Sekiranya perlu, doktor akan merujuk anda kepada ahli fisioterapi, yang akan menjalankan diagnosis fisioterapeutik dan rawatan yang sesuai. Langkah pertama adalah mengambil langkah anda sejarah perubatan.

Ahli fisioterapi anda akan menanyakan soalan mengenai kesakitan dan perjalanannya. Perincian mengenai gejala anda penting dalam temu ramah ini: soalan seperti ini akan dikemukakan kepada anda. Berdasarkan anamnesis, ahli terapi dapat mengorientasikan dirinya dan mendapat gambaran pertama mengenai masalah anda.

Pada langkah seterusnya, ahli fisioterapi akan melihat lengan anda dan memeriksanya untuk bengkak, kemerahan dan perubahan kulit. Dalam temuan visual yang disebut ini, misalnya, terdapat tanda-tanda keradangan pertama.

  • Berapa lama kesakitan itu wujud?
  • Bilakah kesakitan bertambah?
  • Adakah terdapat sesuatu yang dapat menghilangkan rasa sakit?

Ini diikuti oleh apa yang disebut palpasi, di mana ahli terapi menepuk lengan yang terkena dan dapat merasakan kelainan suhu dan pembentukan peluh, antara lain.

Di samping itu, dia memeriksa titik tekanan khas yang dapat dilihat tenis siku. Untuk melakukan ini, tekanan diberikan dengan satu atau dua jari berturut-turut ke siku dan lengan otot, dan anda ditanya mengenai sensasi anda kesakitan. Titik tekanan dapat memberikan maklumat mengenai apakah itu iritasi tendon, sindrom terowong radial atau kerengsaan saraf (N. medianus).

Selanjutnya, dapat dibezakan yang mana lengan tendon terjejas. Selepas palpasi, beberapa ujian aktif dan pasif dilakukan pada siku untuk memastikan bahawa diagnosis "tenis siku adalah betul dan tidak ada sebab lain di sebalik kesakitan. Untuk tujuan ini beberapa ujian rintangan dilakukan dari kedudukan permulaan yang berbeza dan dalam arah pergerakan yang berbeza.

Ujian ketahanan boleh menimbulkan rasa sakit biasa yang sudah anda ketahui dari siku anda. Di samping itu, ahli terapi bergerak utama sendi lengan (tangan, siku dan bahu) secara pasif, iaitu tanpa bantuan aktif anda. Pergerakan pasif bersebelahan sendi berfungsi untuk mengetahui sama ada sakit di siku mungkin berasal dari bahu atau tangan. Sekiranya terdapat penyumbatan atau gangguan lain pada salah satunya sendi, ini juga boleh menyebabkan sakit di siku. Oleh itu, penting untuk memeriksa sendi ini juga.