Diagnosis | Sindrom Shinbone Edge

Diagnosa

Melalui perbualan antara doktor dan pesakit mengenai yang ada sejarah perubatan (anamnesis), gambaran gejala dari aduan dilihat untuk mendapatkan kesan pertama dan untuk menyaring ciri khas sindrom tepi tibial. Ciri khas merangkumi bukan sahaja jenis sukan tetapi juga kawasan kesakitan. Melalui pemeriksaan dan palpasi, kawasan di kesakitan diperiksa dengan lebih terperinci dan diperiksa tanda-tanda keradangan seperti kulit yang bengkak. Sekiranya ada yang tidak jelas, teknik pencitraan dapat digunakan, yang tidak diperlukan dalam kebanyakan kes untuk diagnosis sindrom tepi tibial.

Terapi

Untuk melegakan otot tulang kering yang jengkel, aktiviti sukan harus dihentikan. Yang lain kesakitan-kegiatan mendorong juga harus dikurangkan. Oleh kerana rasa sakit disebabkan oleh keradangan, ubat untuk menghambat peradangan dapat diberikan.

Selain itu, rawatan fisioterapi dengan urutan dan ais boleh diresepkan. Dengan cara ini, rasa sakit dapat diatasi dengan langkah-langkah yang menenangkan dan menghilangkan rasa sakit. Sekiranya langkah-langkah ini tidak berjaya, pembedahan dapat dilakukan.

Ini harus dipertimbangkan setelah kegagalan rawatan konservatif. Dalam kes ini, fasia sekitarnya akan terbahagi sehingga otot akan mempunyai lebih banyak ruang lagi. Selepas itu, aktiviti sukan dapat disambung semula setelah beberapa minggu.

Sama pentingnya untuk mencegah risiko berlakunya serpihan tulang belakang. Sebaik sahaja aktiviti sukan disambung semula, ada risiko kambuh. Oleh itu, pencegahan sama pentingnya dengan rawatan dan harus mendapat tempat dalam hal ini.

latihan

Fisioterapi dapat mengurangkan kesakitan sindrom tibial plateau dan berkesan mengatasi kelebihan beban. Ketegangan dan keradangan dapat dikurangkan dengan mengurut dan menggunakan ais. Selain itu, regangan senaman disediakan untuk mengurangkan ketegangan.

Ada kemungkinan bagi ahli terapi untuk melihat corak dan pergerakan pesakit semasa berjalan. Dengan kaedah ini, defisit dan kelainan dapat muncul. Ini tidak selalu dapat dilihat dan dapat diperiksa dengan lebih mudah dengan program komputer. Ini kerana walaupun kekurangan teknik dari pihak yang terkena boleh mengakibatkan terlalu banyak otot-otot tulang kering yang tidak perlu.

Oleh itu pelaksanaan yang betul adalah penting. Sebagai langkah pencegahan, bukan hanya pergerakan semasa sukan harus diperiksa, tetapi juga faktor-faktor tertentu yang mendorong kelebihan beban, seperti kasut yang tidak sesuai atau lantai yang terlalu keras. Kasut dan solnya harus memberikan kestabilan pada kaki.

Terlalu keras tanah seperti lorong atau aspal boleh menyebabkan tekanan terlalu banyak pada sendi dan harus diganti dengan tanah kerikil atau hutan. Pemanasan yang berpatutan dan statik serta dinamik regangan harus dibina dalam latihan. Dengan cara ini, otot disiapkan untuk yang sebenarnya berlari dan juga darah peredaran otot dipromosikan. Terutama pemula harus mendapatkan nasihat daripada seorang pakar, agar kekurangan dan kemungkinan kesilapan dapat diimbangi sejak awal. Fisioterapi untuk shin splints Fisioterapi untuk shin splints