Diagnosis | Abses testis

Diagnosa

Diagnosis testis abses merangkumi beberapa langkah. Pada awalnya, gejala yang dirasakan oleh pesakit harus dijelaskan dalam konsultasi doktor-pesakit yang luas (pendek: anamnesis) Pesakit yang terjejas biasanya menggambarkan tanda-tanda keradangan biasa semasa perbualan ini.

Setelah perbincangan doktor-pesakit, a pemeriksaan fizikal dijalankan semasa yang skrotum diperiksa dan diraba. Sekiranya seorang abses hadir, skrotum kelihatan bengkak dan kemerahan. Di samping itu, kesakitan dirasakan oleh pesakit dapat ditingkatkan dengan tekanan luaran pada skrotum.

Walau bagaimanapun, duduk dalam abses pada testis selalunya tidak dapat dilihat atau diraba dari luar. Atas sebab ini, diagnosis harus ditambah dengan ultrasound pemeriksaan. Tambahan pula, pengimejan resonans magnetik (MRI) adalah alat yang sesuai untuk diagnosis a abses testis.

Di samping itu, a darah ujian boleh dilakukan untuk mendiagnosis abses. The darah kiraan menunjukkan beberapa nilai yang diubah dengan jelas. Terutama peningkatan bilangan putih darah sel (leukosit) dan peningkatan kepekatan protein C-reaktif (CRP) menunjukkan adanya proses keradangan. Pemeriksaan lebih lanjut mesti menjelaskan sama ada keradangan ini adalah abses. - Kemerahan permukaan kulit

  • Pemanasan zakar yang terlalu panas
  • Kesakitan
  • Kepekaan tekanan luaran