Diagnosis | Anus koyak

Diagnosa

A dubur koyak biasanya didiagnosis berdasarkan pemeriksaan dubur bersama dengan maklumat yang diberikan oleh pesakit mengenai gejala, penyakit sebelumnya dan tabiat najis. Air mata biasanya dijumpai pada pukul 6 di kedudukan litotomi yang disebut, iaitu berbaring di belakang menuju ke arah tulang ekor. Air mata lateral atau air mata yang berlaku dalam kumpulan, yang cenderung menunjukkan penyakit lain, sangat tidak biasa.

Pada palpasi air mata, sakit ulser atau helai tisu kasar biasanya dapat dikesan. Proktoskopi juga dapat membantu, tetapi disebabkan oleh kesakitan biasanya hanya boleh dilakukan di bawah anestetik. Semasa mendiagnosis a dubur koyak, kehadiran buasir harus selalu dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, ini biasanya dapat dikecualikan berdasarkan lokasi kecacatan membran mukus. Sebenarnya, a dubur koyak sering salah didiagnosis sebagai buasir, sehingga rawatan yang tidak perlu dimulakan.

Terapi

Koyak yang tidak dirawat anus/dubur. mungkin memerlukan sedikit masa untuk sembuh. Walau bagaimanapun, kerana mereka dalam kebanyakan kes sangat tidak menyenangkan bagi orang yang terjejas dan ada juga risiko kronisasi cacat mukosa, terapi disarankan dalam banyak kes. Di sini, perbezaan mesti dibuat antara koyak akut dan sudah kronik anus/dubur..

Langkah pertama dalam rawatan fisura akut adalah peraturan pergerakan usus. Tujuannya adalah konsistensi najis yang lembut dan lembut. A diet kaya dengan serat dan pengambilan cecair yang mencukupi adalah penting bantuan dalam memerangi sembelit.

Sekiranya cirit-birit berpanjangan, penyebabnya harus ditangani. Teruk kesakitan disebabkan oleh terkoyaknya selaput lendir dapat dirawat setiap satu pergerakan usus dengan salap anestetik tempatan. Selanjutnya, kebersihan dubur yang baik penting untuk penyembuhan luka dengan cepat.

Untuk tujuan ini, kain lap yang direndam dalam air suam dan sedikit sabun neutral pH boleh digunakan selepas pergerakan usus. Bidet, misalnya, juga sesuai untuk pembersihan dubur. Sekiranya langkah-langkah mudah ini diikuti, paling baru terkoyak anus/dubur. sembuh sepenuhnya dalam masa enam hingga lapan minggu tanpa masalah.

Bentuk anus yang koyak, bagaimanapun, memerlukan tindakan yang lebih luas. Fisur yang gejalanya berterusan selama lebih dari dua bulan dianggap kronik. Di sini juga, peraturan najis memainkan peranan penting, yang dicapai dengan ubat pencahar selain pengambilan makanan.

Walau bagaimanapun, sejak dubur kejang adalah ketegangan yang besar dalam jangka masa penyakit yang lebih lama dan menyumbang kepada pemeliharaan penyakit ini, nada otot sfingter juga harus diatur. Ini dicapai dengan menggunakan bahan aktif nitrogliserin, nifedipine atau diltiazem dari kumpulan kalsium antagonis. Ejen ini, yang sering digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi, mempunyai kesan vasodilating dan dengan itu membantu mengendurkan otot sfinkter.

Mereka digunakan tiga hingga empat kali sehari hingga dua belas minggu dalam bentuk salap. Sebagai alternatif, tampalan yang mengandungi bahan aktif dan salap pekat boleh didapati, yang harus jarang digunakan. Kira-kira 80% daripada semua pesakit bebas daripada gejala selepas enam hingga lapan minggu dengan bantuan rejimen rawatan ini.

Sekiranya, walaupun terdapat peraturan najis yang baik dan penggunaan salap yang konsisten dan penyembuhan fisura yang tidak mencukupi dapat dicapai, campur tangan pembedahan merupakan langkah seterusnya dalam menjalani terapi. Ini melibatkan pemotongan luka di bawah anestetik, termasuk tisu parut. Luka bermata halus yang dihasilkan biasanya tidak dijahit.

Atas sebab ini, selesaikan penyembuhan luka memerlukan empat hingga enam minggu lagi. Peregangan atau pemotongan otot sfingter dubur, seperti yang dilakukan di bawah anestesia sehingga beberapa tahun yang lalu, umumnya dianggap ketinggalan zaman. Sekiranya gejala yang disebabkan oleh anus yang koyak itu berterusan selama lebih dari 2 bulan walaupun penggunaan salap yang konsisten dan peraturan tinja yang mencukupi, terdapat bentuk kronik anus yang koyak.

Dalam kes ini, selaput lendir yang rosak tidak lagi dapat sembuh dengan sendirinya dan sebaliknya mula parut secara rawak. Percambahan kulit dengan pembentukan lipatan kulit yang menonjol, lipatan pos yang disebut, berlaku. Bahagian tepi luka yang kasar biasanya dapat diraba oleh pesakit sendiri.

Terapi konservatif tidak menjanjikan penyembuhan lebih lanjut di sini. Untuk mengelakkan komplikasi dan mengurangkan gejala, perlu dilakukan campur tangan pembedahan. Apa yang disebut fissurectomy, yang merupakan pemotongan air mata kulit, pada masa ini biasanya dilakukan secara rawat jalan dengan jangka pendek anestesia atau, dalam kes pesakit yang lebih tua, dalam beberapa kes sebagai sebahagian daripada kemasukan pesakit dalam yang pendek.

Semasa prosedur ini, seluruh luka dengan tisu parut di sekitarnya dikeluarkan. Namun, luka bermata halus yang baru terbentuk tidak dijahit, sehingga menjadi sasaran berikutnya penyembuhan luka memerlukan empat hingga enam minggu lagi. Rawatan susulan sekali lagi dilakukan menggunakan kaedah konservatif yang dinyatakan di atas.

Komplikasi jarang berlaku, jadi intervensi yang diperbaharui atau lebih serius biasanya tidak diperlukan. Untuk rawatan tempatan dari anus yang koyak, terdapat banyak salap, gel, tetapi juga supositoria. Selain bahan aktif seperti nifedipine atau diltiazem, yang mempunyai kesan vasodilating dan dengan demikian menenangkan pada otot sfingter dubur, supositoria juga tersedia yang mempunyai kesan analgesik tempatan.

Kesannya berdasarkan kepada tempatan yang tersedia secara komersial anestetik, di atas semua ubat lidocaine. Kesan mereka bukan sahaja melegakan kesakitan tetapi juga melegakan gatal. Lidocaine mempunyai permulaan tindakan yang sangat pantas dan jangka masa tindakan yang panjang.

Kerana ia hampir tidak menimbulkan reaksi alergi dan secara amnya mempunyai kesan sampingan yang sangat sedikit, lidocaine adalah anestetik tempatan pilihan pertama untuk anus yang pecah. Sebagai tambahan kepada supositoria normal, bahan aktif juga boleh digunakan dalam bentuk tampon dubur. Ini memastikan pembebasan bahan aktif yang lebih disasarkan dan merata.

Biasanya diperlukan beberapa minggu sebelum terapi menghasilkan dubur yang koyak dan tidak ada gejala. Selama minggu-minggu ini pesakit mengalami kesakitan semasa pergerakan seharian dan lebih-lebih lagi semasa buang air besar. Oleh kerana percubaan rawatan perubatan konvensional nampaknya tidak membawa peningkatan pada awalnya, sebilangan pesakit menggunakan ubat homeopati.

Akan tetapi, pada ketika ini, perlu disebutkan bahawa sehingga kini belum ada kajian yang bermakna mengenai kesan rawatan homeopati. Asas teori mengenai homeopati malah bertentangan dengan pengetahuan perubatan, kimia dan fizikal semasa. Pada masa yang sama, ubat homeopati yang ditawarkan tidak diatur oleh Undang-Undang Ubat Jerman semasa, tetapi tunduk pada peraturan mereka sendiri yang tidak dapat dibenarkan secara saintifik.

Walaupun begitu, terdapat pelbagai jenis ubat homeopati yang berbeza untuk rawatan anus yang koyak. Bergantung pada penyebab celah, persiapan khas disyorkan. Oleh kerana senarai ubat ini dan dosnya yang disyorkan cukup panjang, kami ingin merujuk anda ke halaman yang khusus dikhaskan untuk topik ini. Berhati-hati diperlukan sekiranya kesakitan meningkat atau menyebar dengan teruk. Dalam kes ini, selalu dianjurkan untuk mendapatkan nasihat perubatan.