Diagnosis | Vertigo putaran semasa berbaring

Diagnosa

Dalam kebanyakan kes, diagnosis vertigo putaran dibuat secara klinikal berdasarkan gejala dan keadaan yang disertakan. Dalam banyak kes terdapat sebab yang tidak berbahaya yang tidak memerlukan diagnosis lebih lanjut. A darah pengukuran tekanan dapat menunjukkan rendah tekanan darah.

Turun naik sporadis di darah tekanan, yang berlaku hanya pada waktu-waktu tertentu, mungkin perlu diselidiki lebih lanjut dengan 24 jam tekanan darah pengukuran. Untuk penjelasan mengenai penyakit metabolik atau penyakit darah mengira, a ujian darah boleh dihubungkan sekiranya perlu. Penyakit yang jarang berlaku masih memerlukan prosedur diagnostik yang lebih khusus. Khususnya, ujian khusus dan pencitraan radiologi dapat digunakan untuk mendiagnosis penyakit organ vestibular.

Simptom yang disertakan

Bergantung pada sebab utama putaran vertigo, banyak gejala lain mungkin berlaku. Tidak jarang mengalami pening dengan keletihan, keletihan, sakit kepala, loya and muntah. Namun, jarang terjadi retensi air di kaki, serta sesak nafas dan penglihatan kabur. Semua ini adalah gejala tidak spesifik yang menunjukkan masalah peredaran darah dan penyakit sistem kardiovaskular.

Gejala yang jarang berlaku tetapi membimbangkan pingsan. Dalam kes-kes ini, penjelasan perubatan harus dilakukan dengan segera. Lebih jarang, penyakit metabolik berada di belakang putar vertigo, yang menyebabkan gejala spesifik lain seperti gemetar, dahaga, turun naik berat badan, kerap kencing dan banyak aduan lain.

Rawatan

Rawatan vertigo putaran sambil berbaring mesti bergantung kepada keparahan gejala dan penyakit yang mendasari. Sebagai peraturan, vertigo jarang memerlukan rawatan perubatan. Langkah-langkah umum yang penting untuk memastikan peredaran yang stabil adalah pengambilan cecair yang mencukupi, tidur yang cukup, aktiviti fizikal sederhana dan makanan biasa.

Ubat dan perangsang tertentu juga harus dikurangkan jika mungkin, jika mempunyai kesan negatif pada vertigo. Mantra pengsan tidak boleh berlaku dalam keadaan apa pun di bawah langkah-langkah ini, mantra pening sesekali boleh berlaku sekali-sekala walaupun tindakan ini dilakukan semasa aktiviti yang lebih berat, keletihan, dahaga atau kelaparan. Sekiranya terdapat penyakit yang lebih serius sistem kardiovaskular di belakang mereka, mereka mesti dirawat secara berkala di bawah pengawasan perubatan.

Secara amnya, aduan yang teruk atau berpanjangan harus dijelaskan oleh doktor untuk penyakit tertentu. Fisioterapi sekali-sekala boleh diresepkan juga oleh doktor. Mereka menyokong fungsi peredaran darah dan juga dapat membantu dengan sindrom tulang belakang serviks sebagai penyebab vertigo putaran. Penyakit jarang organ vestibular pada gilirannya memerlukan terapi perubatan, yang mungkin termasuk ubat atau pembedahan.