Diagnosis | Whiplash - maklumat dan latihan penting

Diagnosa

Selepas kemalangan, pemeriksaan umum dilakukan, yang tidak terhad pada kawasan tulang belakang serviks. Pertama, doktor akan mengambil sejarah perubatan untuk menjelaskan sebab dan perjalanan kemalangan. Setelah diperincikan pemeriksaan fizikal, pemeriksaan susulan akan dilakukan: Pemeriksaan biasa merangkumi prosedur pencitraan seperti sinar-X atau tomografi resonans magnetik (MRT). Dengan cara ini, doktor dapat memperoleh gambaran keseluruhan mengenai kemungkinan kecederaan yang sama. Oleh kerana beberapa kawasan badan boleh cedera dalam kemalangan, pemeriksaan lebih lanjut dilakukan sekiranya perlu atau terdapat gejala yang sesuai, misalnya kapal or saraf. Sekiranya gejala disertai dengan gangguan pendengaran atau penglihatan, organ deria ini juga diperiksa.

Rawatan kecederaan whiplash

Rawatan bergantung pada struktur yang telah mengalami kecederaan. Bergantung pada betapa teruknya saraf terjejas dan sekatan pergerakan, fisioterapi atau terapi pekerjaan yang dihasilkan dapat diresepkan. Sekiranya struktur tulang atau cakera intervertebralis rosak, melegakan imobilisasi, latihan pembinaan otot atau kaedah pembedahan adalah pilihan terapi yang mungkin.

Sekiranya struktur atau organ penting cedera, operasi mesti dilakukan dengan segera untuk mengelakkan atau mengurangkan kerosakan kekal. Ubat berorientasikan gejala boleh diresepkan untuk menyokong proses ini. Penting untuk memberi masa kepada struktur yang cedera untuk sembuh. Kelebihan terapi juga boleh memberi kesan negatif pada gejala.

Latihan dan fisioterapi selepas kecederaan whiplash

Peregangan latihan membantu melawan ketegangan leher otot selepas whiplash kecederaan. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh dilakukan setelah beberapa hari hingga beberapa minggu, bergantung pada kekuatan gejala dan kesakitan orang yang terjejas. Oleh kerana otot meregang akibat kemalangan itu, ketegangan pada leher otot mewakili mekanisme perlindungan fisiologi, yang mungkin memerlukan sedikit masa untuk bertambah baik.

Oleh itu, urut secara langsung selepas kemalangan tidak berkesan untuk menghilangkan ketegangan. Walau bagaimanapun, a urut boleh membantu melegakan kesakitan dan ditunjukkan. Sekiranya berpanjangan ketegangan, ukuran ini juga boleh menyebabkan pengurangan ketegangan.

Teruskan perlahan dengan latihan. Untuk meregangkan leher otot, anda boleh duduk. The regangan dilakukan selagi selesa atau mungkin untuk anda.

Teruskan sehingga anda merasa regangan. Pastikan punggung anda tetap lurus semasa latihan. Bahu ditekan ke bawah.

. dada menunjuk ke hadapan.

  1. Tarik dagu ke arah anda dada dan melihat lantai. Jaga dagu ke bawah dan tetap dalam kedudukan ini.
  2. Sekarang giliran anda kepala ke sisi dan tarik dagu ke arah bahu anda. Penting agar anda bukan sahaja mengubahnya kepala tetapi juga melihat ke bawah pada masa yang sama supaya leher diregangkan. Pegang regangan; kemudian tukar sisi dan pusingkan anda kepala ke bahu yang lain.