Langkah diagnostik | Gejala ADS

Langkah-langkah diagnostik

Ketika membaca gejala atau memerhatikan kanak-kanak secara langsung, dapat dilihat bahawa beberapa tingkah laku yang digambarkan sebagai gejala "khas" ADHD juga boleh berlaku pada kanak-kanak tanpa ADHD. Ini mungkin dan menjadikan diagnosis lebih sukar. Berbeza dengan anak tanpa ADHD, gejala kanak-kanak dengan ADHD adalah kekal dan tidak "membesar" semasa perkembangan anak.

Oleh itu, anda harus bertanya kepada diri sendiri secara kritis apakah gejala khas anak anda juga pernah muncul sebelum usia enam tahun dan adakah gejala tersebut juga berulang kali muncul di beberapa bidang kehidupan dalam jangka masa yang lebih lama. Kerana fakta bahawa gejala ini tidak terbatas pada satu bidang kehidupan, juga dapat dimengerti mengapa diagnosis tidak dapat dibatasi hanya pada satu bidang kehidupan. Sebagai tambahan kepada gejala-gejala utama yang disebutkan di atas, gejala-gejala tambahan sangat sering muncul, yang mesti ditentukan dan dicatat dengan pelbagai kaedah diagnostik.

Hanya tafsiran mengenai gejala dan keabnormalan dari pelbagai bidang kehidupan yang digabungkan dengan langkah-langkah diagnostik yang mungkin memungkinkan gambaran yang menyeluruh. Ini termasuk antara lain

  • Temu ramah dengan ibu bapa
  • Penilaian keadaan oleh tadika / sekolah
  • Penyediaan laporan psikologi
  • Pemeriksaan perubatan

Ibu bapa biasanya merupakan penjaga yang paling penting dalam perkembangan anak. Akibatnya, ibu bapa memainkan peranan yang sama pentingnya dalam penafsiran gejala dan akhirnya dalam diagnosis.

Persekitaran keluarga anak biasanya mewakili tempat perlindungan di mana anak merasa selamat dan oleh itu juga dengan cara tertentu "tidak diawasi". Akibatnya, kanak-kanak itu sering memperlihatkan corak tingkah laku tradisional yang telah berkembang selama bertahun-tahun dan dengan demikian menjadi kuat. Oleh kerana ibu bapa berhubung dengan anak-anak mereka setiap hari, corak tingkah laku yang serius dan sangat mengganggu cukup jelas, tetapi tidak selalu dikenali.

Di samping itu, sangat sukar untuk mengakui kepada diri sendiri bahawa ada masalah yang sebenarnya harus ditangani agar dapat menyelesaikannya dengan secukupnya. Atas sebab ini, inisiatif sering dilakukan hanya apabila keadaan keluarga (persekitaran rumah tangga) menjadi semakin tegang. Temu ramah dengan ibu bapa biasanya merangkumi soal selidik yang cuba dilakukan menumpahkan cahaya pada ciri-ciri kanak-kanak.

Sudah tentu, tingkah laku bermain kanak-kanak, kemampuan untuk berkonsentrasi, daya tahan, semangat berpasukan, dan lain-lain sangat penting dan berulang kali disoal dengan soalan khusus. Sudah tentu, bergantung kepada setiap ibu bapa untuk memutuskan sejauh mana tinjauan merangkumi penilaian keseluruhan keadaan.

Pada akhirnya, anda hanya akan memberi kelebihan kepada anak anda (dari segi masa) jika anda jujur ​​dengan diri sendiri dan berusaha menjawab soalan dengan hati nurani yang terbaik. Kerana kenyataan yang khas ADHD tingkah laku tidak pernah terhad kepada satu bidang kehidupan kanak-kanak, penilaian keadaan oleh tadika atau sekolah juga sangat penting, kerana memberikan pandangan mengenai bidang yang mencabar anak-anak dalam situasi istimewa. Oleh kerana masalahnya sangat jelas di kawasan tumpuan dan perhatian, dapat diasumsikan bahawa gejala khas dan yang menyertainya sangat ketara di sini.

Sebagai tambahan kepada pernyataan mengenai ADHD - corak tingkah laku yang khas, pernyataan lebih lanjut dapat dibuat di sini berkenaan dengan toleransi terhadap kekecewaan, tetapi juga berkaitan dengan terlalu banyak atau kurang mencabar anak serta berkaitan dengan masalah pendamping khas. Seperti yang telah disebutkan, tidak jarang gejala dan masalah sebenarnya dapat dilihat di kawasan lain di persekolahan. Di sini, sebagai contoh, "bidang masalah klasik" di samping pemerhatian khusus seorang guru, lembaran penilaian standard juga digunakan di sini.

Mereka biasanya dirancang secara terperinci dan secara khusus mempersoalkan keadaan. Sebagai tambahan kepada pemerhatian khusus seorang guru, lembaran penilaian standard juga digunakan di sini. Sebagai peraturan, mereka dirancang secara terperinci dan mempersoalkan situasi secara khusus.

Penilaian psikologi merangkumi dalam laporan tidak hanya alasan untuk pemeriksaan tetapi juga senarai semua prosedur ujian yang mendasari dan hasilnya. Ia juga menerangkan bagaimana hasilnya ditafsirkan dan ditafsirkan. Akhirnya, pernyataan yang disasarkan biasanya dibuat berkenaan dengan terapi dan langkah-langkah selanjutnya.

Cara penyediaan pendapat pakar psikologi boleh berbeza dan sangat bergantung pada usia anak. Sebagai contoh, ujian kanak-kanak prasekolah biasanya berdasarkan diagnostik perkembangan. Akibatnya, prosedur ujian standard tidak digunakan dan rujukan dibuat untuk perbualan dengan orang rujukan dan usaha dilakukan untuk menafsirkan tingkah laku dan ciri-ciri pergerakan anak.

Khususnya, pernyataan awal mengenai kemampuan perhatian dan tumpuan anak dapat dibuat melalui pemerhatian. Dari usia enam tahun dan seterusnya, prosedur ujian standard biasanya pertama kali digunakan, yang mempertimbangkan prestasi anak individu berkaitan dengan norma usia, iaitu berkaitan dengan perkembangan usia kanak-kanak yang sesuai dengan usia. Sebelum prosedur ujian boleh disebut prosedur ujian standard, mereka mesti memenuhi kriteria kualiti tertentu.

Mereka mesti objektif dan memberikan hasil yang sama walaupun ujian diulang (keputusan tidak boleh bergantung pada peluang). Akhirnya, mereka juga mesti mengukur apa yang dimaksudkan. Terserah kepada penguji untuk memilih prosedur ujian mana yang digunakan dalam setiap kes individu.

Walaupun dalam kes kanak-kanak sekolah, prosedur ujian tidak dijalankan semata-mata untuk dapat membuat pernyataan mengenai tingkah laku kanak-kanak. Prosedur ujian ini dilengkapi dengan pemerhatian psikologi / pakar pediatrik dll. Diagnostik perubatan dibahagikan kepada a pemeriksaan fizikal (= diagnostik asas) dan pemeriksaan diagnostik pembezaan.

Pemeriksaan diagnostik pembezaan ini memungkinkan pemeriksaan pelbagai gejala bersamaan dengan penyebabnya. The pemeriksaan fizikal kanak-kanak pertama kali berfungsi untuk menilai keadaan umum anak kesihatan dan cuba mengenal pasti sebarang kekurangan pembangunan (kelewatan perkembangan). Ini boleh dilakukan dengan pelbagai cara, biasanya pemeriksaan fizikal termasuk darah ujian serta pemeriksaan fizikal dalam bentuk ujian pendengaran, penglihatan dan / atau alergi. EEG (electroencephalogram) untuk menentukan dan memeriksa otak gelombang di otak, dan juga ECG (elektrokardiogram) untuk memeriksa jantung irama dan kadar jantung lebih baik untuk menyingkirkan kemungkinan penyakit bersamaan (diagnosis pembezaan).