Diagnostik | Abses

Diagnostik

Sejak satu abses sering menyebabkan kesakitan, biasanya menyebabkan orang yang terkena penyakit itu cepat ke doktor. Doktor dapat dengan mudah mengenali abses dan membezakannya dari keadaan kulit yang serupa. Petunjuk pertama dan mungkin paling penting untuk diagnosis penyakit abses pada kulit adalah gejala klinikal yang dinyatakan di atas.

Oleh kerana abses selalu disertai dengan kemerahan yang berbeza, oleh itu ia berbeza dengan jerawat atau furuncles. Pembezaan penting dari bisul adakah ini selalu berlaku di rambut akar dan oleh itu dapat dibezakan dengan mudah oleh doktor. Selanjutnya, abses sering disertai oleh kesakitan dan mungkin juga demam.

Bahagian penting lain dari diagnostik abses adalah darah ujian. Di makmal peningkatan nilai keradangan (protein C-reaktif = CRP dan putih darah sel = leukosit) dapat dikesan. Dalam beberapa kes, juga disarankan untuk mengambil smear dari kawasan kulit yang terjejas untuk menemukan patogen sehingga terapi yang disasarkan dapat dimulakan jika perlu.

Juga dalam prosedur pencitraan: rongga abses dapat dilihat. Akhir sekali, dengan menusuk abses, pengumpulan nanah menjadi kelihatan, yang menunjukkan patogen khas di makmal mikrobiologi. - Ultrasound

  • Tomografi komputer
  • MRI

Penyetempatan abses

Pada prinsipnya, abses boleh terjadi di mana sahaja, tetapi biasanya paling kerap dijumpai di bawah atau di kulit, kerana kulit sering berhadapan dengan patogen. Abses juga boleh terbentuk di ketiak. Gambaran klinikal, kebanyakannya dipanggil secara perubatan abses axillary, adalah keradangan yang paling menyakitkan di kawasan ketiak.

Terdapat pelbagai sebab untuk perkembangan abses di laman web ini. Dalam banyak kes, abses didahului oleh radang kelenjar peluh. Tetapi jangkitan pada limfa nod juga boleh menyebabkan abses seperti itu.

Abses di ketiak biasanya menjadi ketara oleh pembengkakan yang jelas dan kelihatan di bawah kulit. Abses yang besar boleh menyebabkan motor lengan menjadi terhad pada bahagian yang terkena. Terutama mengangkat lengan kadang-kadang hanya boleh dilakukan dengan kesakitan.

Bergantung pada perjalanan penyakit masing-masing, abses di ketiak dapat dirawat secara konservatif dengan ubat-ubatan antibiotik dan menarik salap atau pembedahan dengan membersihkan nanah di bawah kulit. Secara umum, prognosis untuk abses di ketiak sangat baik, dengan syarat diagnosis dibuat dengan cepat dan kemudian terapi yang sesuai secara individu dimulakan. A abses payudara adalah komplikasi yang menyakitkan dari keradangan payudara (mastitis).

Seperti keradangan payudara, patogen penyebab biasanya Staphylococcus aureus, yang biasanya disebarkan dari anak ke ibu semasa menyusu. Selain tanda-tanda keradangan khas yang berlaku dalam konteks a abses payudara, seperti kelemahan, kemerahan, demam dan sakit, abses juga menyebabkan pembengkakan yang ketara di kawasan payudara. Ia juga boleh berlaku bahawa mengangkat lengan pada bahagian yang terkena hanya boleh dilakukan dengan kesakitan.

Jika abses payudara disyaki, pakar ginekologi harus dirujuk untuk mendapatkan penjelasan yang cepat. Selain terapi konservatif, di mana ubat antibiotik digunakan, abses payudara juga dapat dirawat secara pembedahan. Secara keseluruhan, abses payudara mempunyai prognosis yang baik.

Terutama jika terapi yang mencukupi dilakukan dengan segera, diharapkan penyembuhan yang cepat dan lengkap. Abses di kawasan selangkangan boleh berlaku kerana pelbagai sebab. Sebagai contoh, abses boleh berlaku kerana radang pada rambut punca atau gangguan pembuangan a kelenjar sebum.

Abses yang disebut juga boleh berlaku. Abses seperti itu adalah abses yang terutama berasal dari kawasan tulang belakang dan hanya sekunder berpindah ke sepanjang otot ke kawasan pelvis atau pangkal paha. Abses di pangkal paha boleh menyebabkan sekatan pergerakan di pinggul dan sakit di kawasan yang terjejas.

Mungkin juga terdapat pembengkakan, kemerahan dan terlalu panas di kawasan ini. Terapi individu bergantung pada penyebab dan ukuran abses. Abses di pangkal paha harus selalu dijelaskan oleh doktor.

Terapi antibiotik yang disasarkan terhadap patogen penyebab boleh dilakukan dengan ubat. Pembuangan abses secara pembedahan juga mungkin dilakukan dan dalam banyak kes diperlukan. Semasa membuang abses, penghapusan abses primer juga mesti dipertimbangkan.

Abses yang berlaku di tekak di kawasan amandel biasanya disebut abses peritonsillar. Ini boleh berlaku sebagai komplikasi radang amandel. Seperti radang amandel sendiri, streptokokus biasanya menjadi penyebab abses.

Dalam kes yang jarang berlaku, abses seperti itu juga dapat berkembang akibat dari tonsilektomi. Terutama jika tonsil belum dikeluarkan sepenuhnya, abses mudah berkembang. Sebagai tambahan kepada gejala yang dapat dijelaskan oleh jangkitan bakteria, seperti umum yang lemah keadaan dan demam, abses di kawasan tonsil juga boleh menyebabkan kesukaran menelan dan kemerahan yang kelihatan tekak kawasan.

Bergantung pada ukuran abses, bercakap juga sukar bagi orang yang terkena. Sekiranya doktor yang merawat telah mendiagnosis abses seperti itu, terapi harus segera dimulakan. Biasanya terapi antibiotik yang disasarkan dimulakan.

Selain itu, abses dibuka untuk menguras nanah yang terdapat di sana. Untuk mengelakkan abses berulang, pembuangan amandel harus dipertimbangkan. Abses juga boleh berlaku di kawasan mulut, seperti pada gigi.

Lebih tepat lagi, abses berlaku di kawasan akar gigi. Abses biasanya disebabkan oleh bakteria. Oleh itu, dalam kebanyakan kes, selain abses, ada yang maju karies mencari atau keradangan bakteria lain pada gigi atau gusi.

Abses pergigian dapat dilihat dengan teruk sakit gigi. Ia juga boleh menyebabkan gigi yang terkena menjadi longgar. Pada masa yang sama, pembengkakan dapat terjadi, yang juga dapat dilihat dari luar.

Oleh kerana ia adalah jangkitan bakteria, demam juga dapat terjadi. Rawatan abses bergantung kepada perkembangan penyakit ini. Terapi utama dijalankan dengan antibiotik.

Dalam banyak kes, bahkan terapi antibiotik yang disasarkan dapat menyebabkan penyembuhan gigi. Untuk mengelakkan abses kedua, mungkin perlu dilakukan a rawatan terusan akar untuk memulihkan gigi. Sekiranya terdapat abses yang maju dengan kerosakan gigi dan dalam kes yang teruk walaupun pada tulang yang berdekatan, perlu dilakukan penyingkiran lengkap gigi.

Abses juga boleh terbentuk di kaki. Lebih ramai lelaki daripada wanita dipengaruhi oleh ini, sama kuatnya kaki rambut digabungkan dengan tekanan mekanikal (menggosok seluar) menyokong pengembangan abses. Abses pada wajah boleh terjadi pada lelaki, misalnya, akibat kecederaan yang disebabkan oleh bercukur.

Selalunya bakteria bertanggungjawab, yang tergolong dalam penjajahan kulit normal di kawasan muka. Selain yang disebut streptokokus, ini merangkumi di atas semua subkumpulan tertentu staphylococci, yang dipanggil Staphylococcus aureus. Kecederaan kecil atau lecet pada kulit di muka adalah kemungkinan jalan masuk bagi patogen penyebab penyakit ini.

Kerengsaan kulit kecil ini boleh berlaku dengan sangat cepat, terutama pada wajah. Walau bagaimanapun, keradangan sebelumnya, seperti keradangan pada terusan pendengaran, juga dapat menyebabkan abses, dalam hal ini abses di telinga. - Abses di dahi

  • Abses di pipi