Diagnostik | Ketagihan alkohol

Diagnostik

Sebenarnya, penilaian kendiri orang yang berkenaan memainkan peranan yang cukup besar dalam menentukan kehadiran seseorang ketagihan alkohol. Walau bagaimanapun, sebagai peraturan, orang yang menderita ketagihan alkohol tidak dapat menilai tingkah laku minum mereka sendiri sebagai masalah dalam jangka masa yang panjang. Dalam kebanyakan kes, bukan orang yang terkena dirinya sendiri, melainkan kerabatnya yang mendesaknya untuk memulakan terapi.

Pelbagai ujian diri ditawarkan di Internet dan dalam amalan psikologi pakar, yang dapat membantu memperlihatkan tingkah laku minum seseorang sebagai masalah. Dalam diagnostik perubatan, terdapat empat kaedah untuk menentukan ketagihan alkohol seperti. Menurut orang Jerman kesihatan peraturan penjagaan, doktor keluarga adalah titik kontak pertama bagi pesakit yang terjejas.

Pengamal am berkemungkinan menggunakan prosedur pemeriksaan khas, yang bertujuan untuk mendiagnosis ketagihan alkohol. Mungkin ujian yang paling kerap digunakan adalah ujian AUDIT (Ujian Pengenalpastian Gangguan Penggunaan Alkohol). Dengan bantuan ujian ini, pengendalian minuman beralkohol pesakit dinilai melalui sepuluh soalan khusus mengenai tingkah laku minum.

Ujian MALT (Munich Alkoholisme Ujian), sebaliknya, terdiri daripada dua bahagian, bahagian penilaian pihak ketiga berdasarkan nilai makmal, gejala penarikan diri dan penyakit sekunder, dan bahagian penilaian diri. Prosedur pemeriksaan ketiga yang sering digunakan dalam praktik doktor keluarga adalah apa yang disebut wawancara CAGE. Prosedur ini terdiri dari empat pertanyaan yang harus dijawab secara eksklusif dengan "ya" atau "tidak".

Pesakit yang mempunyai sekurang-kurangnya dua jawapan "ya" dalam ujian ini berisiko ketagihan alkohol. Soalan yang harus dijawab dalam wawancara ini adalah C = Ringkas: "Sudahkah anda (tidak berjaya) mengehadkan pengambilan alkohol anda?" J = Kesal: "Adakah orang lain mengkritik tingkah laku minum anda dan dengan itu mengganggu anda?"

G = Bersalah: "Adakah anda pernah merasa bersalah kerana minum?" E = Pembuka Mata: “Adakah anda pernah mabuk setelah bangun, untuk‘ pergi ’atau menenangkan diri? - C = Potong: "Adakah anda (tidak berjaya) cuba mengehadkan pengambilan alkohol anda?"

  • J = Kesal: "Adakah orang lain mengkritik tingkah laku minum anda dan membuat anda marah? - G = Bersalah: "Adakah anda pernah merasa bersalah kerana minum?" - E = Pembuka Mata: “Pernahkah anda mabuk setelah bangun, untuk‘ pergi ’atau menenangkan diri?

Rawatan

Untuk memastikan kejayaan rawatan, terapi seseorang yang menderita ketagihan arak harus dan mesti berlaku pada beberapa peringkat secara serentak. Kaedah rawatan yang sesuai untuk ketagihan alkohol boleh didapati di pelbagai bidang perubatan dan psikoterapi. Penyertaan jangka panjang dalam kumpulan pertolongan diri yang disesuaikan khas dengan keperluan orang yang menderita ketagihan alkohol juga merupakan langkah yang sangat membantu, terutama pada peringkat awal.

Sebelum rawatan masalah psikologi pesakit alkohol dapat dimulakan, tubuh harus dibebaskan sepenuhnya dari rokok ejen. Atas sebab ini, detoksifikasi atau disebut pengeluaran alkohol adalah langkah pertama dalam terapi yang berjaya. Sebagai peraturan, ini harus dilakukan secara pesakit dalam dan dipantau oleh pengawasan perubatan.

Banyak pesakit yang terjejas menggambarkan detoksifikasi di bawah pengawasan perubatan langsung lebih mudah dan menjanjikan. Langsung selepas pesakit dalam pengeluaran alkohol, alkohol kering sekarang harus dimasukkan dalam rawatan psikoterapi yang sesuai. Rawatan psikoterapi ini untuk orang yang menderita ketagihan alkohol dapat dijalankan sebagai rawatan pesakit dalam dan pesakit luar.

Terutama pada periode awal setelah penarikan, dapat diasumsikan, berdasarkan kadar kambuh, bahawa rawatan dalam pesakit mungkin merupakan pilihan yang lebih baik. Tujuan utama psikoterapi adalah untuk menguatkan pesakit sedemikian rupa sehingga dia dapat menahan alkohol.