Diagnostik | Kesakitan disebabkan oleh tulang belakang serviks

Diagnostik

Diagnosis terdiri daripada pemeriksaan fizikal dan fungsional. Mobiliti tulang belakang serviks, bahagian atas kaki dan sendi temporomandibular diuji. The keadaan otot dikaji.

Adakah terdapat ketegangan? Adakah terdapat titik kesakitan? Bagaimana kekuatan dalam perbandingan sisi?

. darah peredaran darah juga dapat diperiksa dengan kemungkinan kemerahan atau pucat. Mobiliti tisu (otot, fasia, kulit) juga memberikan maklumat mengenai keadaan tisu dan bekalannya. X-ray boleh diambil untuk memeriksa ruang tulang belakang.

Perubahan degeneratif pada vertebra atau yang serupa dapat dilihat, serta penyempitan Foramina transversaria (A. vertebralis). Maklumat yang lebih terperinci diberikan dengan prosedur pencitraan seperti CT dan MRT (contohnya, dalam kes cakera herniated). Sekiranya terdapat masalah di bahagian atas kaki, pemeriksaan kecepatan konduksi saraf (EMG) dapat ditambahkan jika perlu. Selepas diagnosis, rancangan rawatan yang disesuaikan dibuat.

Fisioterapi untuk masalah HWS

Rawatan fisioterapeutik untuk masalah tulang belakang serviks serbaguna sebagai penyebab gejala. Diagnosis tepat penting untuk terapi kausal dan kejayaannya. Fisioterapi untuk masalah tulang belakang serviks terdiri daripada menggerakkan, kesakitan-melegakan dan meletupkan teknik, menstabilkan terapi, serta menguatkan dan regangan.

Pembetulan postur dan nasihat mengenai cara mengatur tempat kerja juga boleh menjadi sebahagian daripada terapi. Sebagai tambahan, electrotherapy, urut dan pita boleh digunakan. Sekiranya terdapat masalah pada rahang, sendi ini juga mesti disertakan menggunakan teknik dari rawatan disfungsi kraniomandibluari (CMD).

Teknik di mana ahli terapi merawat dengan sarung tangan pada pesakit mulut mungkin juga perlu. Anda menderita Disfungsi kraniomandibular? teknik menggerakkan boleh menjadi teknik tisu lembut, iaitu teknik yang memfokuskan pada otot, tetapi juga teknik sendi seperti teknik dari Terapi Manual.

Dalam terapi manual, ahli terapi menggerakkan sendi secara pasif sejauh mungkin dengan gerakan gelongsor. Pergerakan daya tarikan juga dapat dilakukan. Dalam kes ini, sedikit daya tarikan diberikan pada sendi.

Sekiranya terdapat ketidakseimbangan otot, gangguan postur tulang belakang serviks boleh berlaku. Ini dirawat dalam terapi dengan latihan penguatan pasif dan aktif untuk otot yang lemah dan regangan senaman untuk memendekkan otot. Teknik meletupkan merangkumi rawatan kesakitan titik pada otot (terapi titik pencetus), terapi fascia dan geseran melintang.

Secara umum, lebih banyak maklumat mengenai bantuan fisioterapeutik untuk aduan tulang belakang serviks terdapat di sini: Fisioterapi untuk kekejangan leher/ leher Fisioterapi untuk sindrom tulang belakang serviks Teknik menggerakkan boleh menjadi teknik tisu lembut, iaitu teknik yang fokus pada otot, tetapi juga teknik sendi seperti teknik dari terapi manual. Dalam terapi manual, ahli terapi menggerakkan sendi secara pasif sejauh mungkin dengan gerakan gelongsor. Pergerakan daya tarikan juga dapat dilakukan.

Dalam kes ini, sedikit daya tarikan pada sendi. Sekiranya terdapat ketidakseimbangan otot, gangguan postur tulang belakang serviks boleh berlaku. Ini dirawat secara terapi dengan latihan penguatan pasif dan aktif untuk otot yang lemah dan regangan senaman untuk memendekkan otot. Teknik meletupkan merangkumi rawatan kesakitan titik pada otot (terapi titik pencetus), terapi fasia dan geseran melintang. Secara umum, lebih banyak maklumat mengenai bantuan fisioterapeutik untuk aduan tulang belakang serviks terdapat di sini: Fisioterapi untuk leher / leher yang kaku Fisioterapi untuk sindrom tulang belakang serviks Secara umum, lebih banyak maklumat mengenai bantuan fisioterapeutik untuk aduan tulang belakang serviks boleh didapati di sini:

  • Fisioterapi untuk leher / leher yang kaku
  • Fisioterapi untuk sindrom tulang belakang serviks