Diagnostik minuman keras

  • Pemeriksaan cecair serebrum (minuman keras)
  • Pemeriksaan air otak
  • Pemeriksaan cecair tulang belakang

definisi

Berdasarkan komposisi cecair serebrospinal (minuman keras) seseorang dapat membuat kesimpulan mengenai penyakit seperti keradangan atau penyakit ketumbuhan daripada otak or meninges. Nilai yang dikumpulkan dibandingkan dengan nilai darah mengira. Diagnostik CSF adalah pemeriksaan yang bermanfaat dalam neurologi (neuropati), terutamanya dalam kes meningitis (keradangan pada meninges), encephalitis (keradangan otak), multiple sclerosis (encephalomyelitis dissiminata) dan penyakit ketumbuhan. Cecair serebrospinal (minuman keras) untuk diagnostik CSF biasanya diperoleh dengan menggunakan lumbar tusuk.

Nilai piawai

Diagnostik minuman keras boleh digunakan untuk mengesan penyakit pusat sistem saraf. Untuk tujuan ini, parameter individu sampel pesakit dibandingkan dengan nilai standard yang dianggap normal. Proses keradangan dapat dikesan walaupun cecair serebrospinal (liquor cerebrospinalis) diperiksa sendiri.

Biasanya, cecair serebrospinal tidak berwarna; sekiranya berlaku jangkitan, boleh kelihatan mendung. Nilai pH cecair serebrospinal pada orang yang sihat adalah antara 7.3 dan 7.4. Untuk pemeriksaan yang lebih tepat, cecair serebrospinal diperiksa untuk mengetahui jumlah selnya.

Pada orang yang sihat, semestinya ada sedikit atau merah darah sel. Ini juga berlaku untuk granulosit eosinofil (sel keradangan, subkumpulan putih darah sel). Jumlah sel darah putih tidak boleh melebihi 4 / μl pada orang dewasa.

Dengan kaedah pengukuran tertentu, kepekatan molekul individu juga ditentukan. Ini termasuk di atas semua glukosa (60-85 mg / dl), laktat (<20 mg / dl) dan jumlah protein (10-40 mg / dl). Untuk jumlah protein, kelas individu antibodi dibezakan.

Kepekatan jisim IgA berada di bawah 0.5 mg / dl dalam julat normal, untuk IgM 0.1 mg / dl dan untuk IgG 4.0 mg / dl. Di samping itu, seseorang memperhatikan berlakunya pita antibodi oligoklonal, yang dapat memberikan maklumat mengenai multiple sclerosis, Sebagai contoh.

  • Proses berputar
  • Terusan tulang belakang saraf tunjang
  • Tulang belakang lumbar
  • Sekop lembangan

Cecair serebrospinal (cecair serebrospinal) dalam radang bakteria purulen meninges (meninges) bernanah kerana sel darah putih, dalam kes ini yang disebut leukosit segmen-nuklear, melawan bakteria dan berhijrah (nanah terdiri daripada leukosit dan bakteria mati).

Dalam cecair serebrospinal yang sihat, sel-sel ini tidak terdapat dalam diagnostik cecair serebrospinal; dalam meningitis purulen, ada beberapa ribu hingga beberapa puluh ribu. Peningkatan jumlah sel dalam cairan serebrospinal disebut pleositosis. Ia juga terdapat dimeningitis purulen dan penyakit lain di pusat sistem saraf (CNS), tetapi tidak begitu jelas seperti pada meningitis bakteria.

Dalam bakteria meningitis, patogen secara langsung dapat dikesan secara mikroskopik dalam cairan serebrospinal yang diekstraksi (diagnostik CSF) dalam 50% kes, dalam kultur bakteria (smear CSF pada media kultur) pada sekitar 70% kes. Dalam bakteria meningitis, kandungan protein dalam cecair serebrospinal (CSF) sangat meningkat (> 120 mg / dl), yang merupakan tanda gangguan penghalang darah-otak. Ini biasanya menghalang komponen darah masuk ke cairan serebrospinal dan tidak lagi dapat memenuhi fungsi ini: Protein masuk dari darah ke cairan serebrospinal.

Kandungan gula (glukosa minuman keras) dalam cecair serebrospinal yang sihat adalah kira-kira dua pertiga dari gula darah nilai (glukosa serum). Dalam meningitis purulen, ia turun menjadi kurang dari satu pertiga (<30 mg / dl; nisbah glukosa serebrospinal / serum kemudian kurang dari 0.3), kerana kedua-duanya bakteria dan sel yang melawan bakteria mengambil glukosa. Sebaliknya, laktat tahap - akibat penggunaan gula - meningkat mendadak (biasanya melebihi 3.5 mmol / l). Ini juga dapat digunakan sebagai tindak lanjut: Tahap jatuh menunjukkan peningkatan, meningkat laktat tahap penyakit yang semakin teruk.