Diagnostik pergigian

Diagnostik mendahului setiap terapi penyakit. Hanya apabila penyebab penyakit itu dapat dikenal pasti terapi yang disasarkan dapat diterapkan. Ini juga berlaku dalam pergigian.

Anamnesis tepat adalah prasyarat penting untuk diagnosis pergigian. Pada lawatan pertama pesakit baru, dia biasanya diminta untuk mengisi kuesioner di mana dia ditanya mengenai penyakit yang diketahui pada masa lalu serta keluhannya ketika ini. Selepas itu, sifat dan tahap aduan dibincangkan dengan doktor gigi.

Doktor gigi akan merekodkan keadaan gigi, gusi dan lisan mukosa dan menilai keseluruhan status pergigian. Setiap gigi akan dinilai dan celah, jambatan, mahkota dan tambalan akan didaftarkan dan direkodkan dalam status gigi. Kemudian cermin dan probe digunakan untuk memeriksa kecacatan teruk.

Cermin juga boleh digunakan untuk melihat kawasan yang sukar diperiksa. Probe digunakan untuk mengesan genap karies pada peringkat awal. Sekiranya disyaki penyakit periodontal sudah ada dan kantong gusi ada, kedalaman poket diukur pada gigi yang dimaksudkan menggunakan probe periodontal.

Berbeza dengan probe biasa, probe dibundarkan di hujungnya dan mempunyai kelulusan sehingga kedalaman poket dapat dibaca dalam milimeter. Kedalaman normal ialah 1 hingga 2 milimeter. Dengan kedalaman poket hingga lebih kurang.

5 milimeter, tertutup pengkuretan, iaitu membuang semua isi saku yang menyebabkan penyakit, masih boleh dilakukan tanpa penglihatan. Kedalaman poket melebihi ini memerlukan terbuka pengkuretan dalam keadaan visual. Selanjutnya, kepekaan terhadap ketukan (sensitiviti perkusi) dikaji.

Ini dilakukan dengan mengetuk gigi dengan instrumen. The Sinar X gambar menunjukkan semua penemuan yang tidak dapat dikesan dengan sentuhan mata. Sebagai contoh, adalah mungkin untuk menentukan tahap penyerapan tulang yang ada atau, dalam kes gigi mati (devitalized), kehadiran pemutihan di hujung akar, yang menunjukkan fokus supuratif yang mungkin tidak simtomatik tetapi memerlukan rawatan.

Dalam kes rawatan terusan akar, kawalan juga dilakukan dengan cara Sinar X. Sekiranya pemulihan dengan implan dirancang, maka Sinar X menunjukkan sama ada keadaan tulang mencukupi untuk ini. Perkembangan lebih lanjut teknologi sinar-X adalah sinar-X digital.

Ia mempunyai beberapa kelebihan. Filem sinar-X tidak lagi diperlukan, dan oleh itu tidak diperlukan pengembangan filem sinar-X. Gambar segera tersedia dan juga dapat diproses untuk mengenali perincian dengan lebih baik.

Tidak ada gambar yang terdedah dengan buruk. Orthopantomography boleh didapati sebagai teknik panorama untuk gambar keseluruhan gigi. Ia memberikan gambaran keseluruhan gigi dalam satu gambar.

Maklumat terperinci mengenai teknik diagnostik ini boleh didapati di bawah sinar-X. Kadang-kadang tidak begitu jelas sama ada gigi masih hidup (penting) atau mati (devital). Dalam kes ini, keadaan dapat ditentukan melalui ujian kecergasan.

Pada masa lalu, ini dilakukan dengan menggunakan elektrik, yang menyebabkan banyak kesakitan pada gigi hidup. Itulah sebabnya hari ini kita menggunakan stimulus sejuk, yang dihasilkan oleh spray sejuk. Sekiranya gigi dilonggarkan kerana penyakit periodontologi atau penyerapan semula tulang, alat Periotest dapat digunakan untuk menentukan tahap kelonggaran.

Periodontometri dengan demikian menyediakan asas untuk langkah-langkah terapi yang diperlukan. Tablet pewarna tersedia untuk demonstrasi dalam latihan atau untuk kegunaan rumah. Eritrosin pewarna merah menjadikannya plak boleh dilihat.

Anda akan terkejut berapa jumlahnya plak masih ada selepasnya menggosok gigi. Pewarnaan kemudian dapat digunakan untuk menghilangkan secara khusus plak residu. Kelemahan kaedah ini adalah bahawa warna merah juga dapat dilihat pada lidah dan bertahan sebentar.

Selain tablet pewarnaan, ada juga larutan yang mengandung fluorescein, yang menjadikan plak menyala hijau setelah diterangi dengan cahaya biru. Kelebihannya ialah tanpa pencahayaan tidak dapat dilihat kerosakan warna. Kelemahannya ialah ketersediaan lampu cahaya biru.

Diagnostik gigi adalah prasyarat untuk langkah-langkah terapi yang diperlukan. Sebagai tambahan kepada anamnesis dan perundingan dengan doktor gigi, doktor gigi mempunyai banyak alat diagnostik yang dapat digunakannya.