Diagnostik Prestasi

Diagnostik prestasi perubatan sukan yang disasarkan membolehkan diagnosis pembezaan tahap prestasi semasa. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, diagnostik prestasi terutama ditujukan untuk atlet kompetitif yang berorientasikan prestasi untuk mengoptimumkan latihan mereka. Terutama atlet dalam bidang murni ketahanan sukan diperiksa secara berkala untuk memaksimumkan prestasi kompetitif mereka.

Melalui analisis prestasi atletik yang disasarkan, diagnostik prestasi perubatan sukan diterapkan dalam bidang sukan permainan. Hampir tidak ada kelab sukan kelas prestasi lebih tinggi hari ini tidak melakukan analisis standard prestasi atlet individu. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pemeriksaan diagnostik prestasi semakin meningkat menjadi tumpuan sukan santai dan popular. Terutama atlet rekreasi dengan sedikit pengalaman latihan mendapat manfaat daripada pemeriksaan yang disasarkan dan perancangan latihan seterusnya. Sekiranya anda berminat dengan diagnostik prestasi, sila klik di sini untuk tawaran kami.

Jenis diagnostik prestasi apa yang tersedia?

Terdapat beberapa pilihan yang tersedia untuk diagnostik prestasi dalam sukan. Pada masa lalu, standard laktat ujian tahap telah diterima umum. Atlet bermula dengan kelajuan tetap di treadmill, ergometer basikal atau mendayung mesin.

Kelajuan meningkat dengan nilai tertentu setiap tiga minit. Pada akhir selang waktu, laktat nilai dan jantung kadar dicatatkan. Nilai dimasukkan ke dalam jadual dan dinilai pada akhir selang menggunakan lengkung, yang disebut laktat keluk.

Kemungkinan lebih lanjut mengenai diagnostik prestasi adalah mungkin dengan spiroergometri. Satu bentuk diagnostik prestasi yang tidak sempurna adalah ujian Cooper, yang digunakan terutamanya dalam sukan sekolah. Jabatan diagnostik prestasi kami telah menggunakan ujian tahap laktat sebagai parameter ujian untuk diagnostik prestasi selama bertahun-tahun.

Dalam kebanyakan kes, perancangan latihan dan latihan sukan berdasarkan jantung jadual kadar. Walau bagaimanapun, jadual ini dikenakan variasi intra- dan antara individu yang sangat besar. Oleh itu, perancangan latihan berdasarkan jadual-jadual ini tidak mungkin dilakukan, atau hanya mungkin pada tahap yang sangat terhad.

Diagnostik prestasi menentukan individu ambang anaerobik dengan cara nilai laktat dalam darah. Diandaikan bahawa tubuh manusia tidak lagi dapat mensintesis prestasi atletik dari intensiti latihan tertentu melalui pembakaran oksidatif (dengan penggunaan oksigen) karbohidrat (gula) sahaja. Dari julat tertentu, bekalan tenaga semakin dicapai melalui antioksidan (anaerobik, tanpa oksigen).

Walau bagaimanapun, laktat berkumpul sebagai produk buangan dalam otot dan dapat diukur pada darah. Pengukuran biasanya dibuat di kapilari darah dan diambil dari cuping telinga. Untuk memastikan standardisasi setinggi mungkin, beberapa perkara mesti diambil kira dalam diagnostik prestasi.

  • Pramuat hendaklah sentiasa sama untuk diagnostik prestasi. Aktiviti sukan yang sengit pada hari ujian harus dielakkan sepenuhnya. Walaupun dua hari sebelum ujian, latihan tidak boleh mencapai had prestasinya.
  • diet juga harus serupa sebelum mungkin ujian tahap laktat. Makanan terakhir mestilah maksimum 4 jam sebelum ujian dan semestinya kaya karbohidrat yang mungkin. Sekiranya karbohidrat dikeluarkan dari badan, lekuk laktat beralih ke kanan, menunjukkan peningkatan prestasi.
  • Pemakaian pakaian sporty sangat jelas.
  • Kemungkinan keputusan ujian yang telah dilakukan adalah disyorkan.