Dialisis: Pemakanan yang betul

Sekatan pemakanan am

Malah sebelum dialisis bermula, pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang sering menghadapi sekatan diet. Dalam fasa ini, doktor sering mengesyorkan kuantiti minuman yang tinggi serta diet rendah protein. Cadangan untuk pesakit dialisis kekal selalunya adalah bertentangan: apa yang diperlukan sekarang ialah diet tinggi protein dan pengambilan cecair yang terhad.

Bagi pesakit yang sakit akut, yang dialisis hanya dilakukan untuk tempoh masa yang terhad, syor yang sedikit berbeza dikenakan daripada pesakit yang sakit kronik.

Diet tinggi protein

Pengambilan tenaga yang mencukupi (2250 hingga 2625 kcal sehari pada 75 kg berat badan) juga boleh mengatasi peningkatan pecahan protein. Bagi pesakit dialisis yang sakit akut, pakar perubatan mengesyorkan pengambilan tenaga yang serupa dengan pesakit rawatan rapi (lebih kurang 1,500 hingga 1,875 kcal setiap hari pada berat badan 75 kg).

Diet rendah fosfat

Kelemahan buah pinggang menyebabkan paras fosfat dalam darah meningkat. Dalam jangka panjang, hiperfosfatemia ini membawa kepada perubahan tulang, kerosakan vaskular dan hiperfungsi kelenjar paratiroid. Oleh itu, pesakit dialisis harus mengambil sedikit fosfat yang mungkin. Masalahnya ialah pengambilan fosfat berkait rapat dengan pengambilan protein.

Pesakit dialisis harus mengelakkan makanan yang kaya dengan fosfat. Ini termasuk kacang, muesli, jeroan, kuning telur, kekacang dan roti gandum. Makanan di mana fosfat ditambah kerana pengeluaran juga lebih berkemungkinan terlarang. Contohnya termasuk keju diproses, keju masak, susu dalam tin dan beberapa jenis sosej. Anda mungkin ingin bertanya kepada kedai daging tentang kandungan fosfat semasa membeli produk sosej.

Pesakit yang sakit akut atau kekurangan zat makanan juga boleh mengalami kekurangan fosfat. Dalam kes ini, fosfat yang hilang mesti diganti.

Diet rendah kalium

Diet rendah kalium biasanya tidak diperlukan untuk pesakit yang sakit akut.

Pilihan makanan

Makanan berikut mengandungi kalium yang tinggi dan harus dielakkan semasa rawatan dialisis:

 • Kacang,
 • Bijirin, oat,
 • Buah-buahan kering,
 • jus sayur-sayuran dan buah-buahan, pisang, aprikot,
 • kentang atau sayur-sayuran yang tidak disediakan dengan betul,
 • cendawan segar atau kering,
 • Produk kentang sedia untuk dimakan (kentang tumbuk, ladu kentang, kerepek kentang).

Pesakit dialisis harus mengelak dengan jelas apa yang dipanggil garam pemakanan, yang selalunya mengandungi jumlah kalium yang sangat tinggi.

Penyediaan makanan

Diet rendah garam

Pesakit dialisis selalunya perlu mengehadkan pengambilan garam mereka. Garam meja ialah sebatian kimia natrium klorida (NaCl). Peningkatan garam dalam darah membawa kepada peningkatan tekanan darah, pengumpulan cecair yang berlebihan dalam tisu dan peningkatan rasa dahaga. Jika pesakit dialisis kemudiannya meningkatkan jumlah yang mereka minum, overhidrasi boleh berlaku.

Elakkan juga makanan bergaram tinggi semasa rawatan dialisis. Ini termasuk batang pretzel, pretzel, timun jeruk, daging salai dan masin serta produk ikan (ham mentah, sosej, ikan bilis, herring masin, dsb.), makanan mudah, sup segera, kiub stok, sos segera dan sos tomato.

Pengambilan cecair dan kuantiti minum semasa terapi dialisis

Memandangkan penentuan jumlah air kencing secara tetap adalah menyusahkan, pesakit dialisis harus memantau kenaikan berat badan mereka sendiri dengan menimbang sendiri setiap hari. Pertambahan berat badan setiap hari tidak boleh melebihi 0.5 hingga 1 kilogram. Antara dua dialisis, pesakit tidak boleh menambah lebih daripada dua hingga tiga kilogram.

Untuk membantu menguruskan rasa dahaga dengan pengambilan cecair yang terhad, petua berikut akan membantu:

 • Elakkan makanan masin! Perasakan bukannya garam.
 • Elakkan minuman manis.
 • Ambil ubat dengan makanan (kurangkan minum).
 • Hisap ketulan ais kecil atau kepingan lemon.
 • Kunyah gula-gula getah tanpa gula atau sedut titisan asid.

Diet untuk dialisis peritoneal (dialisis diafragma)

 • jumlah minuman,
 • pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, dan
 • pengambilan makanan yang mengandungi fosfat.