Ruam Lampin: Rawatan dan Pencegahan

Dermatitis lampin: penerangan

Bahagian bawah yang sakit pada bayi, kanak-kanak kecil atau pesakit inkontinens dipanggil dermatitis lampin. Istilah ini secara amnya bermaksud keradangan kulit di kawasan intim dan punggung.

Dalam sesetengah kes, dermatitis lampin boleh merebak ke kawasan kulit yang berdekatan (cth., paha, belakang, perut bawah). Doktor merujuk kepada ini sebagai luka bertaburan.

Dermatitis lampin: gejala

Gejala tipikal dermatitis lampin ialah:

  • kemerahan yang meluas pada kulit (eritema), biasanya bermula di sekitar dubur dan memanjang ke bahagian dalam paha dan perut
  • pembentukan nodul dan sisik kulit kecil
  • kawasan terbuka, menangis, sakit (sering digambarkan sebagai "sakit")
  • sakit dan gatal-gatal di kawasan pelvis
  • sensasi terbakar semasa membuang air kecil
  • Lampin berbau seperti ammonia

Jangkitan kulat atau kuman lain

Kulat yis boleh merebak pada bahagian bawah bayi yang sakit: Candida albicans, kulat yang biasanya hidup di dalam usus, boleh dengan mudah menjajah kulit yang rosak, yang membawa kepada sariawan lampin. Dalam kes ini, lesi kulit tidak lagi ditakrifkan secara mendadak, tetapi nodul individu serta pustula dan jerawat merebak ke kawasan sekitar (contohnya pada paha). Di tepi ruam, kulit sering bersisik.

Akibat jangkitan, lesi kulit kadangkala boleh berkembang pada bahagian atas badan, muka dan kepala. Sebagai contoh, persatuan dermatitis lampin bakteria dan impetigo contagiosa telah diperhatikan dalam kajian.

Dermatitis lampin: punca dan faktor risiko

Ammonia faktor merengsa

Kesan ini dipergiatkan oleh ammonia. Sebatian kimia air dan nitrogen ini terbentuk semasa pembelahan (oleh enzim urease) urea yang terdapat dalam air kencing. Ammonia merengsakan kulit kawasan lampin. Ia juga sedikit menaikkan pH kulit. Dengan cara ini, kulit kehilangan mantel asid pelindungnya. Ini biasanya menghalang pertumbuhan beberapa kuman.

Jangkitan kulat atau bakteria

Produk pembalut dan penjagaan faktor risiko

Kebersihan yang buruk

Kebersihan yang kurang baik adalah penyumbang utama kepada sakit pantat bayi. Bayi, serta orang dewasa yang memakai seluar pelindung, yang jarang memakai lampin atau tidak dicuci atau dikeringkan dengan sempurna, mempunyai peningkatan risiko ruam lampin.

Faktor risiko penyakit asas

Jangkitan tambahan pada kulit dengan patogen penyebab penyakit juga digemari oleh pelbagai penyakit asas. Ini termasuk penyakit kulit seperti ekzema atopik, psoriasis, ekzema seborrheic atau kulit kering secara umum. Tetapi sistem imun yang lemah juga meningkatkan risiko dermatitis lampin.

Dermatitis lampin: diagnosis dan pemeriksaan

Diagnosis dermatitis lampin dibuat oleh pakar pediatrik atau pakar dalam penyakit kulit, pakar dermatologi. Ia biasanya mencukupi untuk doktor memeriksa dengan teliti kawasan kulit yang terjejas. Tanda-tanda klasik (kemerahan, pustula, meleleh, sisik) dan penampilan di kawasan kulit biasa (kemaluan, punggung, belakang, perut bawah, paha) biasanya mencukupi untuk mendiagnosis dermatitis lampin.

Pemeriksaan lanjut

Semasa pemeriksaan fizikal, doktor juga mencari tanda-tanda penyakit lain di luar kawasan lampin. Ragi Candida albicans, sebagai contoh, sering juga menjejaskan mulut dan usus. Untuk menentukan patogen yang tepat, doktor mengambil sapuan kawasan kulit yang terjejas. Ini amat diperlukan dalam kes yang teruk (jangkitan bakteria tambahan) atau jika terapi dermatitis lampin yang ditetapkan telah gagal.

Dermatitis lampin: rawatan

Jika penyakit asas telah diketepikan sebagai punca, seseorang bergantung pada langkah-langkah berikut untuk menyembuhkan bahagian bawah bayi yang sakit. Mereka juga sesuai untuk pencegahan ruam lampin!

Biarkan udara ke bahagian bawah bayi yang sakit!

Tukar lampin dengan kerap!

Adalah disyorkan bukan sahaja untuk memeriksa lampin beberapa kali sehari, tetapi juga menukarnya setiap tiga hingga empat jam (dalam kes air kencing dan najis, tukar segera). Untuk mengelakkan lampin daripada menggosok terlalu banyak, ia hendaklah dipakai dengan longgar. Kemudian kurang haba boleh terkumpul di bawahnya.

Basuh semua tekstil terpakai selepas digunakan sekurang-kurangnya 60 darjah Celsius (cuci rebus).

Bersihkan dan keringkan kawasan lampin dengan betul!

Basuh semua tekstil terpakai selepas digunakan sekurang-kurangnya 60 darjah Celsius (cuci rebus).

Bersihkan dan keringkan kawasan lampin dengan betul!

Jumpa doktor anda!

Jika anda melihat ruam pada anak atau saudara anda, anda harus berunding dengan pakar pediatrik atau pakar dermatologi anda. Dia boleh menolak kemungkinan penyakit asas dan memberikan petua berguna mengenai rawatan ruam lampin. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepadanya secara langsung tentang pilihan rawatan khas juga. Sekiranya berlaku jangkitan tambahan pada kulit, doktor juga akan menetapkan ubat.

Gunakan hanya salap atau pes yang ditentukan oleh doktor!

Dalam kes dermatitis lampin, pes lembut berasaskan air yang mengandungi zink amat sesuai. Pes lembut yang mengeringkan dan membasmi kuman boleh digunakan pada ruam yang meleleh teruk terlebih dahulu. Dalam kes kerosakan kulit yang teruk, salap kortison juga boleh membantu. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh digunakan oleh doktor dan hanya untuk masa yang singkat.

Diringkaskan: pengesyoran ABCDE

Sekumpulan pakar dari California meringkaskan cadangan rawatan ruam lampin menggunakan huruf ABCDE dalam artikel profesional:

  • A = udara (udara) – masa bebas lampin
  • B = penghalang – penghalang kulit semula jadi harus dilindungi atau dikekalkan dengan pes yang sesuai.
  • C = bersih – pembersihan yang berhati-hati dan lembut adalah bahagian penting dalam terapi dermatitis lampin.
  • E = pendidikan - ini harus melibatkan doktor atau pakar (contohnya bidan) yang boleh mendidik tentang dermatitis lampin dan memberikan petua rawatan yang berguna.

Dermatitis lampin: perjalanan penyakit dan prognosis

Dermatitis lampin biasanya sembuh dalam masa yang singkat tanpa akibat. Adalah penting untuk mengambil langkah pencegahan, untuk mengelakkan faktor risiko penyebab dan merawat jangkitan yang mungkin berlaku dengan berhati-hati.