Cirit-birit selepas Makan: Punca, Rawatan & Bantuan

Akut cirit-birit selepas makan boleh menunjukkan alahan atau intoleransi terhadap makanan tertentu (ramuan). Namun, mungkin juga disebabkan oleh salmonella pencemaran, penapaian yang salah, keracunan, atau bahan makanan yang rosak. Sambungan temporal ke makanan mungkin lebih pendek atau lebih lama. Di samping itu, banyak sebab lain yang dapat difahami.

Apakah cirit-birit selepas makan?

Cirit-birit dikatakan berlaku apabila diperlukan lebih dari tiga pergerakan usus setiap hari. Cirit-birit sering disebabkan oleh makanan yang rosak atau kebersihan yang buruk di dapur. Cirit-birit selepas makan biasanya berkaitan secara langsung dengan makanan yang telah dimakan. Namun, menurut definisi, cirit-birit selepas makan hanyalah hubungan sementara. Oleh itu, tidak semestinya hubungan kausal. Sebagai contoh, cirit-birit selepas makan juga boleh dicetuskan oleh norovirus. Dengan ini kebimbangan biasanya dalam hubungan yang sama sekali berbeza menjangkiti diri mereka sendiri. Fakta bahawa cirit-birit berlaku selepas makan sebenarnya tidak ada kaitan dengan komponen makanan yang hanya dimakan. Dalam konteks ini, EHEC wabak harus disebut. Ini disebabkan oleh kecambah yang tercemar yang tidak disedari oleh perdagangan peredaran. Tidak ada yang dapat melindungi diri daripada perkara ini. Oleh kerana kaitan dengan ramuan makanan yang dimakan ini tidak lama dibuat, penyebab wabak cirit-birit juga tidak dijumpai. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, agen penyebab cirit-birit dapat dikenal pasti. Pengecualian adalah apabila cirit-birit menunjukkan penyakit yang tidak diketahui dan bukan disebabkan oleh makan. Perhubungan sementara dengan makanan boleh membawa untuk salah tafsir.

Punca

Banyak sebab boleh membawa kepada cirit-birit selepas makan. Salah satu penyebab berjangkit adalah bersentuhan dengan berjangkit norovirus. Makanan yang tercemar dan disimpan atau disediakan dengan betul juga boleh menjadi penyebab cirit-birit selepas makan malam. Selalunya, hidangan telur mentah atau daging yang tidak dimasak mengakibatkan peningkatan tahap salmonella. Cirit-birit juga dapat menunjukkan intoleransi terhadap makanan atau komponen makanan tertentu. Laktosa intoleransi atau celiac penyakit adalah contoh yang boleh membawa kepada cirit-birit selepas makan. Seorang alahan kepada komponen makanan tertentu atau kumpulan juga boleh menampakkan diri dengan cirit-birit selepas makan. Cirit-birit selepas makan tidak boleh diremehkan jika disebabkan keracunan ikan atau daging atau makanan yang diracuni. Dalam banyak kes, usus sindrom cepat marah atau mudah marah perut membawa kepada cirit-birit selepas makan. Adakah diagnosis ini betul harus disiasat. Tetapi apabila pesakit yang mengalami cirit-birit setelah makan pergi ke doktor keluarga, komposisi flora usus hanya diperiksa dalam kes paling jarang. Oleh itu, cirit-birit selepas makan juga disebabkan oleh terlalu banyak flora usus dengan ketidakseimbangan baik dan buruk kuman. Yang flora usus rosak terutamanya selepas penggunaan antibiotik. Ia mesti dipulihkan dengan sewajarnya langkah-langkah jika cirit-birit selepas makan berlaku semasa mengambilnya.

Penyakit dengan gejala ini

 • Selesema gastrousus
 • Penyakit Crohn
 • Ulser kolitis
 • Malnutrisi
 • Keracunan makanan
 • Keracunan daging
 • Intolerans makanan
 • taun
 • Keracunan cendawan
 • Keradangan usus
 • Alahan dadah
 • Sakit usus
 • Polip usus
 • Kanser kolorektal
 • Apendiks
 • Disentri amuba
 • Keracunan Salmonella
 • Keracunan ikan

Komplikasi

Bergantung pada warna, konsistensi, kehadiran darah dan kekerapan, cirit-birit selepas makan boleh menyebabkan komplikasi yang berbeza. Cirit-birit selepas makan sangat berbahaya bagi kanak-kanak kecil dan orang tua. Sekiranya ia bertahan lebih lama, ia boleh menjadi penyebab penyakit serius atau intoleransi. Cirit-birit kerana pencemaran kuman, masalah flora atau penyebab cirit-birit lain selepas makan harus diperjelaskan jika ia berulang kali. Salah satu kemungkinan komplikasi cirit-birit yang berterusan mungkin dehidrasi dengan kehilangan elektrolit. Komplikasi ini boleh menyebabkan keruntuhan nyawa pada kanak-kanak kecil dan orang tua, dan di sakit kronik dan orang yang imunokompromi. Cirit-birit mungkin disertai dengan tambahan muntah. Cirit-birit yang menjadi kronik selepas makan boleh menyebabkan ketidakseimbangan nutrien dan pertumbuhan bakteria yang berbahaya di dalam usus. Kanser boleh menjadi komplikasi yang sangat teruk. Dalam kes ini, cirit-birit selepas makan hanyalah amaran pertama untuk perkembangan tanpa gejala. Sekiranya cirit-birit diabaikan untuk waktu yang lama, komplikasi tidak dapat dielakkan. Adalah wajar untuk berjaga-jaga langkah-langkah sekiranya cirit-birit selepas makan berlaku lebih kerap. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan komplikasi di kemudian hari. Sebagai komplikasi antibiotik-cirit-birit yang disebabkan selepas makan, kulit ruam dan malaise mungkin timbul. Ini boleh mendatangkan bahaya reaksi alahan kepada antibiotik. Cirit-birit yang berlaku selepas memakan cendawan beracun, tercemar aflatoksin kacang atau toksin lain dalam makanan juga tidak boleh dipandang rendah. Di sini, dalam keadaan tertentu, ada bahaya bagi kehidupan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya cirit-birit hanya berlaku sekali setelah makan, lawatan ke doktor biasanya tidak diperlukan. Mungkin ada sesuatu yang tidak sihat, diperam atau dimanjakan semasa makan. Sebagai peraturan, berehat, lembut diet and ubat-ubatan rumah menolong. Walau bagaimanapun, jika cirit-birit berterusan selama beberapa hari selepas makan atau berulang setelah memakan makanan tertentu, doktor atau pakar pemakanan harus berunding. Sekiranya perlu, doktor keluarga akan memutuskan sama ada lebih jauh langkah-langkah perlu. Perkara yang sama berlaku untuk cirit-birit yang teruk dan cirit-birit cair yang berterusan dengan muntah. Terdapat potensi risiko yang lebih tinggi terutama pada kanak-kanak kecil dan orang tua. Oleh itu, doktor harus berunding lebih awal daripada jika seorang lelaki berusia dua puluh tahun yang kuat telah melihat ke dalam gelas bir. Sekurang-kurangnya kecurigaan bahawa cirit-birit selepas makan adalah disebabkan oleh keracunan dengan toksin botulinus, racun tikus, toksin seperti arsenik atau racun kulat, doktor kecemasan harus dipanggil. Dalam kes ini, gejala lain biasanya kelihatan. Ini menunjukkan keracunan lebih jelas daripada cirit-birit. Sekiranya terdapat alahan dan intoleransi, tahap gejala menentukan sama ada doktor harus dipanggil. Sekiranya perlu, orang yang terjejas harus pergi ke hospital untuk menjelaskan apa yang dia tidak boleh bertoleransi. Jika tidak, pakar gastroenterologi harus berunding. Orang ini dapat mengetahui apa yang menyebabkan cirit-birit setelah makan melalui temu ramah, kolonoskopi, pemeriksaan flora dan sonografi.

Diagnosa

Mendiagnosis cirit-birit selepas makan sukar pada mulanya. Selalunya, kejadian akut menghalang lawatan segera ke doktor. Walau bagaimanapun, selalunya cirit-birit itu hilang setelah satu atau dua hari. Punca ketidakselesaan itu sering terjadi kerana makanan yang dimakan. Diagnosis diri biasanya mencukupi. Sekiranya norovirus sedang bekerja, doktor kecemasan mesti sering dipanggil kerana keparahan gejala. Yang terakhir membuat diagnosis berdasarkan pertanyaan dan gejala. Sekiranya penyebab cirit-birit berulang atau kronik selepas makan tidak jelas, diagnosis yang lebih luas diperlukan. Ini sering dilakukan oleh ahli gastroenterologi, pakar perubatan dalaman atau alahan pakar. Selain menyoal dan darah berjaya, terdapat beberapa pilihan diagnostik untuk dipilih. Sonografi dan pemeriksaan sampel tinja juga dapat dilakukan oleh doktor perawatan primer. Memperoleh status flora secara berkala akan berguna. Walau bagaimanapun, status flora biasanya tidak diperoleh kerana kesihatan syarikat insurans tidak menanggung perbelanjaan ini. A gastroskopi or kolonoskopi boleh dilakukan di klinik atau oleh ahli gastroenterologi yang pakar dalam bidang ini. Sekiranya diagnosis tidak jelas atau lebih tepat, imbasan MRI atau CT mungkin juga diperlukan. Biasanya, pilihan diagnostik ini memberikan hasil yang bermaklumat.

Rawatan dan terapi

Untuk rawatan sendiri cirit-birit selepas makan, satu hari diet atau diet ringan biasanya mencukupi. Sekiranya perlu, tanah liat penyembuh hijau dan teh suam dapat membantu menyahtoksin. Ubat homeopati seperti Okoubaka or Nux Vomica kemungkinan penyokong untuk rawatan diri. Rawatan intoleransi dan alahan lebih kompleks. Asas peningkatan pada kedua-duanya biasanya diberikan oleh penghindaran makanan yang mencetuskan secara konsisten. Kadang-kadang putaran diet cukup untuk melegakan organisma. Dalam pengecualian, rawatan oleh laktase boleh membantu sekiranya tidak bertoleransi terhadap laktosa. Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai sebagai rawatan kekal. Sebaliknya, apa sahaja yang mengandungi laktosa mesti dikurangkan atau dielakkan sama sekali. Dalam celiac penyakit, pencetus gluten mesti juga dielakkan secara kekal. Diet dengan gluten- makanan percuma mencukupi sebagai ukuran. Kemungkinan penyakit sekunder a gluten- Diet percuma memerlukan berasingan terapi. Sekiranya alahan asli terhadap komponen makanan, alahan silang boleh merumitkan masalah. Oleh itu, pendidikan yang baik adalah kaedah terapi untuk menolong pesakit. The terapi keracunan bergantung kepada keparahannya. Dalam keracunan jamur, cirit-birit adalah isyarat penggera yang memerlukan rawatan klinikal segera. Perkara yang sama berlaku untuk cirit-birit selepas keracunan ikan dan daging. Di sini, gejala yang menyertainya sangat parah sehingga kompleks detoksifikasi dan pemulihan organisma yang diracuni menjadi perlu. Semua terapi pilihan bergantung pada elemen pencetus yang menyebabkan cirit-birit. Doktor yang menghadiri menentukan langkah individu mana yang diperlukan.

Prospek dan prognosis

Prognosis baik untuk cirit-birit akut yang berlaku selepas makan. Biasanya, rawatan perubatan tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, keadaannya berbeza dalam keadaan intoleransi makanan yang tidak dikenali dan tidak dapat dirawat. Organisma boleh terbiasa dengan alergen dengan pengambilan yang kerap. Ia merangkumi gejala dan cuba mengatasinya. Oleh itu, jika gejala berlanjutan, kerosakan pada flora usus, kekurangan nutrien kronik dan penurunan metabolik dapat menjadi akibatnya. Sekiranya makanan tidak bertoleransi dapat dielakkan secara konsisten, prognosisnya lebih baik. Prognosisnya kurang positif sekiranya berlaku alahan dan keracunan. Cirit-birit yang berkaitan dan gejala yang menyertainya boleh menjadi teruk. Semakin lemah orang yang terjejas dan kemudian mereka mendapat rawatan profesional, semakin buruk prognosisnya. Kerosakan akibatnya sering berlaku pada keracunan yang dirawat lewat. Sekiranya berlaku alahan, desensitisasi dapat meningkatkan prognosis. Pendekatan homeopati atau naturopati juga sangat membantu. Walau bagaimanapun, penghindaran alergen secara konsisten adalah lebih penting. Untuk kanser-terhadap cirit-birit selepas makan, prognosisnya lebih baik sekiranya langkah pengesanan awal yang ditawarkan telah digunakan. Menjaga flora usus tetap utuh melalui diet yang sesuai meningkatkan prospek kehidupan tanpa gejala. Mengelakkan antibiotik seboleh-bolehnya, serta daging dari ladang penggemukan yang tercemar dengannya, juga membantu memastikan prognosis yang baik.

pencegahan

Tidak semua cirit-birit selepas makan dapat dicegah oleh manusia. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkannya, adalah baik untuk selalu menggunakan makanan sensitif segar dan tidak pernah makan telur tidak masak. Daging - terutamanya daging cincang - dan ikan mesti dimakan dimasak hingga masak. Kebersihan dapur yang baik adalah pencegahan yang paling utama. Penyimpanan dan penyejukan makanan yang betul juga dapat mencegah cirit-birit selepas makan. Pencucian tangan yang kerap menghalang penyebaran tinja secara tidak sengaja bakteria kepada makanan. Ada sedikit yang boleh anda lakukan untuk mempertahankan diri daripada norovirus atau keracunan makanan menaiki kapal persiaran. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk memilih makanan seseorang dengan cara yang menghindari makanan yang gemuk dan terlalu berwarna campuran makanan yang tidak serasi, sensitif dan sukar dicerna. Meminum minuman penapaian seperti anggur berkilau, kombucha atau bir juga boleh menyebabkan cirit-birit selepas makan. Orang yang sensitif harus mengelakkan kombinasi makanan dan minuman yang tidak dikenali ketika melakukan perjalanan. Perkara ini berlaku terutamanya semasa melawat negara asing. Di sini, semua makanan harus dielakkan yang berasal dari dapur jalanan atau koleksi liar. Yang paling penting, hanya direbus air atau air mineral dari botol yang tertutup rapat, belum dibuka mesti diminum. Mereka yang tidak boleh bertoleransi dengan makanan tertentu tetapi tidak mahu menghindarinya sepenuhnya boleh mencuba diet bergilir.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Setiap orang boleh melakukan banyak perkara untuk tidak mengalami cirit-birit selepas makan. Sekiranya intoleransi atau alergi berlaku sepanjang hayat, kumpulan sokongan adalah sumber pertolongan yang baik. Membaca buku yang sesuai dan mengumpulkan resipi yang sesuai membantu mereka yang terjejas untuk makan makanan yang pelbagai dan sihat. Perbincangan di farmasi dan kesihatan kedai makanan disediakan untuk orang yang mempunyai intoleransi laktosa and celiac penyakit. Internet juga menawarkan banyak maklumat. Sentiasa mempunyai tanah liat penyembuh hijau di rumah untuk mengatasi cirit-birit akut adalah idea yang baik. Sekiranya perlu, kaunseling pemakanan dapat menawarkan pendekatan yang baik untuk memperbaiki keadaan pemakanan. Ini sering dapat mengurangkan risiko cirit-birit selepas makan.