Cirit-birit selepas kolonoskopi | Sakit perut selepas kolonoskopi

Cirit-birit selepas kolonoskopi

Sekiranya pembersihan usus sebelum kolonoskopi tidak cukup berjaya dan masih terdapat sisa najis di dalam usus, syarat pemeriksaan adalah terhad. Untuk mendapatkan gambaran usus yang lebih baik, pemeriksa dapat memasukkan cecair ke dalam usus melalui muncung yang terintegrasi di dalam tiub. Oleh itu, kawasan tersembunyi boleh terdedah dan kolonoskopi dapat dilakukan dengan cara yang disasarkan.

Boleh berlaku bahawa cecair tidak dapat diserap sepenuhnya selepas prosedur dan kemudian muncul sebagai cirit-birit selepas pemeriksaan. Kolon pembersihan juga memainkan peranan lain. Dengan membilas usus, flora usus (usus bakteria) terganggu.

Ini bakteria mesti membina semula terlebih dahulu setelah lemah badan secara intensif. Pencernaan yang terganggu boleh menjadi akibat daripada flora usus itu tidak utuh. Juga, ubat yang diambil untuk membersihkan usus masih boleh menyebabkan cirit-birit selepas rawatan.

Sekiranya cirit-birit berlangsung lebih lama, mungkin tidak ada kaitan dengan kolonoskopi, tetapi doktor harus dimaklumkan. Diagnosis selanjutnya mungkin dilakukan. atau ubat untuk mengatasi cirit-birit

Rawatan

Sekiranya gejala berlaku selepas kolonoskopi, percubaan pertama harus dilakukan untuk menjelaskan penyebabnya. Dalam kes sakit perut, ini boleh jadi kembung perut. Dengan memasukkan tiub dan menyedut cecair secara aktif, usus boleh diisi dengan udara.

Pengumpulan udara di dalam usus (kembung perut) tidak berbahaya, tetapi boleh sangat menyakitkan. Dianjurkan agar kehangatan diberikan dari dalam dan luar. Contohnya, teh boleh dibekalkan dari dalam dan pad panas boleh digunakan di luar.

Panas melemaskan otot dinding usus dan seperti kekejangan kesakitan reda. Cepat atau lambat udara akan terlepas dengan sendirinya. Sekiranya sakit perut sangat teruk, berlubang dinding usus, penembusan, mungkin berlaku.

Ini adalah komplikasi yang jarang berlaku dalam prosedur pembedahan yang minimum, seperti pembuangan dinding usus polip. Dalam banyak kes, perforasi mengakibatkan darah keracunan (sepsis) selain hebat kesakitan, sebagai usus bakteria masuk ke perut dan kapal melalui kecederaan. Sepsis mesti dirawat dengan segera dengan antibiotik, kerana jika tidak, keadaan berbahaya kejutan boleh berkembang.

Di samping itu, perforasi mesti ditutup semula secepat mungkin. Oleh itu, operasi kecemasan biasanya diperlukan. Artikel-artikel ini mungkin menarik bagi anda: Rawatan rumah untuk sakit perut - apakah yang paling berkesan? atau ubat untuk sakit perut

Sakit di sebelah kiri

Jika sakit perut berlaku selepas kolonoskopi diasingkan di sebelah kiri perut, penyebabnya mungkin salah satu bahagian kiri kolon. Ini adalah lenturan kolon kiri (selekoh kiri kolon), kolon menurun, kolon sigmoid dan Rektal. Oleh kerana usus tidak lurus, tetapi pada gelung dan lekuk, kerengsaan atau, dalam keadaan terburuk, kecederaan pada usus mukosa boleh berlaku semasa mengelilingi sudut-sudut ini. Sekiranya ini berlaku di bahagian usus besar yang baru disebutkan, the kesakitan kemungkinan besar hanya akan berlaku di bahagian kiri perut.