Diclofenac: Kesan, Kegunaan & Risiko

Diclofenac adalah analgesik dari kumpulan yang disebut analgesik bukan opioid dan oleh itu tergolong dalam ubat penahan sakit bahan aktifnya tidak berasal dari candu. Diclofenac juga antiphlogistic, iaitu anti-radang, dan tidak mengandungi steroid, itulah sebabnya diclofenak juga tergolong dalam anti-radang bukan steroid dadah. Dadah seperti diclofenac, yang membantu melawan kesakitan dan berkesan melawan keradangan, sering menunjukkan kesan yang baik dalam keadaan seperti rematik dan membentuk kumpulan anti-radang bukan steroid dadah (NSAID). Bahan aktif natrium 2- [2- (2,6-dichlorophenylamino) phenyl] asetat, dalam bentuk yang dipendekkan, memberikan kesakitan pereda diclofenac namanya.

Kesan dan penggunaan ubat

Petunjuk untuk diclofenac adalah rawatan ringan hingga sederhana kesakitan.

Bidang penerapan Diclofenac adalah rawatan kesakitan ringan hingga sederhana Diclofenac berkesan untuk akut dan Kesakitan kronik. Ubat ini digunakan terutamanya apabila rasa sakit disertai keradangan atau peningkatan suhu badan.

Diclofenac boleh digunakan secara dalaman sebagai tablet atau secara luaran sebagai salap. Sebagai NSAID, diclofenac sering digunakan untuk merawat kesakitan di mana gambaran klinikalnya serupa dengan gambaran klinikal rematik. Oleh itu, analgesik digunakan, sebagai contoh, dalam gout serangan, kronik poliartritis, kecederaan sendi, bengkak sendi, osteoartritis dan cakera herniated.

Diclofenac berlaku dalam masa setengah jam hingga satu jam penuh. Kesannya berlangsung selama kira-kira empat jam atau, ketika menggunakan Diclofenac retard tablet, dari mana pembebasan bahan aktif lebih perlahan, sehingga dua belas jam.

Di Jerman, diclofenac hanya tersedia dari farmasi dan mungkin juga dikenakan preskripsi bergantung pada kaedah pentadbiran dan jumlah bahan aktif yang terkandung.

Interaksi

Diclofenac boleh berinteraksi dengan agen yang berpotensi menyebabkan hati kerosakan, seperti beberapa sediaan antispasmodik, dan meningkatkan kerosakan pada hati. Kesan ini juga berlaku bersamaan dengan alkohol, supaya hati-kesan merosakkan dari alkohol, yang sering dilihat dengan penderaan alkohol, ditingkatkan oleh diclofenac. Diclofenac, yang termasuk dalam kumpulan NSAID, tidak boleh digabungkan dengan NSAID lain, seperti ibuprofen, kerana jika tidak, kesan sampingan ubat dapat meningkat dengan ketara.

Risiko dan kesan sampingan

Diclofenac boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan. Kerap kali, kesan sampingan diclofenac dimanifestasikan pada saluran gastrousus. Gejala yang diperhatikan di sini bermula dari hilang selera makan and loya kepada cirit-birit and perut sakit. Mengambil Diclofenac juga meningkatkan risiko terkena perut bisul. Diclofenac boleh menyebabkan pendarahan pada perut dan meningkatkan risiko pecah gastrik.

Pada pesakit dengan riwayat gangguan gastrointestinal yang diketahui atau peningkatan kepekaan, diclofenac sering diberikan bersamaan dengan ubat yang melindungi perut untuk membatasi kesan sampingan. Kurang biasa adalah buah pinggang disfungsi, peningkatan kecenderungan pendarahan, dan peningkatan darah tekanan.

Jarang sekali diperhatikan bahawa setelah mengambil diclofenac saluran udara menjadi tegang dan ada bernafas masalah akibat diclofenac. Diclofenac tidak sesuai untuk kanak-kanak dan remaja. Pesakit yang menderita asma begitu juga wanita hamil juga harus menahan diri daripada mengambil Diclfenac. Biasa pemantauan of darah tekanan dan hati and buah pinggang nilai dinasihatkan jika diclofenac diambil dalam jangka masa yang panjang.