Didanosine: Kesan, Kegunaan & Risiko

Didanosine adalah ubat yang digunakan dalam rawatan jangkitan terhadap virus HIV. Bahan aktif tergolong dalam agen pencegah virus dan dengan itu berfungsi untuk menguatkan sistem imun pesakit HIV.

Apa itu didanosin?

Didanosine adalah ubat yang digunakan dalam rawatan melawan jangkitan dengan virus HIV. Didanosine secara amnya memperkuat pertahanan tubuh pesakit HIV, menghalang pendaraban HIV virus dan menurunkan bilangan mereka di darah, dapat mencegah dan dalam beberapa kes malah melawan AIDS. Didanosine adalah ubat yang tidak stabil untuk asid, sebab itulah ia dimusnahkan oleh perut asid. Atas sebab ini, didanosin diberikan hanya sebagai kapsul berlapis enterik atau bahkan dalam kombinasi dengan agen pengikat asid. Didanosine sendiri adalah penghambat transkripase terbalik nukleosida (NRTI) dan, sebagai prekursor ubat (prodrug), tidak berkesan terhadap virus dengan sendirinya.

Tindakan farmakologi

Hanya di dalam tubuh pesakit yang didanosin ditukar menjadi bahan aktif yang sebenarnya, di mana ia menghalang enzim transkripase terbalik, sehingga menekan replikasi HIV virus. Dengan mengurangkan bilangan virus di darah, pertahanan imun badan juga diperkuat lagi. Oleh kerana HIV adalah virus yang sangat mudah disesuaikan dan dengan cepat mengembangkan ketahanan terhadap bahan-bahan individu, bahan aktif biasanya digunakan dalam kombinasi dengan bahan aktif lain dalam rawatan pesakit HIV. Adalah mungkin untuk memerangi penyakit ini AIDS atau sekurang-kurangnya melambatkan permulaannya dengan bahan aktif didanosin. Didanosine tidak dapat menyembuhkan penyakit ini, tetapi dapat meningkatkan kualiti hidup dan meningkatkan harapan hidup.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Sekiranya pesakit mempunyai hipersensitiviti terhadap bahan aktif didanosine, ubat tersebut tidak boleh digunakan. Ia harus digunakan hanya setelah mempertimbangkan risiko dan juga manfaat dari doktor yang merawat pada pasien dengan jangkitan HIV yang menderita hati penyakit, hati diperbesarkan, Atau hepatitis. Pesakit mesti berada di bawah pengawasan ketat sepanjang rawatan, terutamanya berat badan berlebihan wanita. Pesakit yang mengalami kerosakan pada organel sel tertentu (dipanggil mitokondria) juga memerlukan khas pemantauan. Perhatian juga harus diberikan pada pesakit HIV yang telah atau pernah Pankreatitis. Jika hati or buah pinggang fungsi terganggu, yang dos mesti disesuaikan dengan sewajarnya. Doktor terlatih kemudian diminta untuk mengawasi rawatan jika pesakit HIV mempunyai jangkitan bersama hepatitis B atau hepatitis C virus, sebagai rawatan kemudian menanggung risiko tambahan. Semasa mengandung, didanosin - seperti yang lain dadah - harus diresepkan hanya setelah mempertimbangkan nisbah risiko-manfaat dan faedah yang teliti. Walau bagaimanapun, eksperimen haiwan telah menunjukkan kesan yang berbahaya kepada anak yang belum lahir, walaupun eksperimen ini tidak dapat dipindahkan ke organisma manusia. Oleh itu, Didanosine harus dielakkan sejauh mungkin selama tiga bulan pertama mengandung, kerana ada juga peningkatan risiko kenaikan darah asid laktik tahap semasa mengandung. Oleh itu, penjagaan wanita hamil dengan jangkitan HIV juga harus diberikan hanya oleh doktor yang berpengalaman. Sebagai peraturan umum, seorang wanita yang dijangkiti HIV tidak boleh menyusui bayinya yang baru lahir, kerana virus itu masuk susu ibu dan dengan itu disebarkan kepada anak. Sekiranya bayi yang baru lahir dijangkiti virus HI, ia harus dirawat dengan didanosin hanya setelah tiga bulan, jika mungkin, kerana tidak ada pengetahuan yang cukup mengenai kesannya pada bayi di bawah tiga bulan. Dari usia tiga bulan, rawatan dengan a dos sesuai dengan berat badan kanak-kanak atau bahkan permukaan permukaan badan adalah mungkin secara individu mengikut perjalanan penyakit ini. Terutama pada kanak-kanak, penjagaan harus selalu diambil untuk memastikan bahawa rawatan diberikan dengan berhati-hati dan di bawah pengawasan perubatan.

Risiko dan kesan sampingan

Didanosine, sebagai agen menentang HIV dan AIDS, mempunyai kesan sampingan seperti cirit-birit, rasa tidak sihat, sakit perut, sakit kepala, keletihan, loya Berkaitan dengan muntah, gatal-gatal dan ruam, hepatitis, jaundis, kering mulut, anemia, keguguran rambutKesan sampingan lain diketahui, yang mungkin berlaku lebih kerap dan berbeza dari pesakit ke pesakit. Terutama pada pesakit dengan AIDS, sering kali sukar untuk membezakan antara reaksi yang berkaitan dengan penyakit dan kesan sampingan yang berkaitan dengan ubat. Ubat-ubatan yang mengandungi bahan aktif didanosin harus diambil sekurang-kurangnya dua jam selain dari ubat-ubatan dan makanan lain agar tidak mengurangkan penyerapan bahan aktif. Doktor yang merawat tahu ubat mana yang tidak boleh diambil pada masa yang sama.