Diet Asid-Asas

Apakah diet asid-asas?

Konsep asid-asas diet berdasarkan klasifikasi makanan mengikut kesan berasid dan alkali mereka. Diandaikan bahawa sering terdapat ketidakseimbangan dalam badan. Diandaikan bahawa nilai pH yang disebut terlalu rendah di banyak bahagian badan.

Menurut diet model, akan ada kelebihan asam dalam tubuh, yang dapat menyebabkan apa yang disebut "hiperasiditas". Diandaikan bahawa ini "asidosis"Mempunyai kesan pada kesihatan dan berat badan. Ini bukan persoalan sama ada makanan tertentu rasa berasid atau beralkali, tetapi kesannya pada tubuh.

Menurut konsep pemakanan, lemon, misalnya, adalah antara makanan asas. Pengelasan berdasarkan bagaimana bahan makanan bertindak dalam badan semasa penukaran dan pemecahan. Mengikut ini, makanan dengan rasa berasid boleh memberi kesan alkali dan sebaliknya.

Prosedur diet

Mengikut konsep diet, makanan yang dimakan harus terdiri daripada 80% pembentuk asas yang disebut dan 20% dari pembentuk asid yang disebut. Asid-asas diet berlangsung selama empat minggu secara keseluruhan. Ia terbahagi kepada tiga fasa.

  • Fasa pertama berlangsung selama satu minggu dan termasuk sup berpuasa. Pada fasa ini, sup (asas) terdapat dalam diet tiga kali sehari.
  • Fasa kedua berlangsung selama 14 hari. Pada fasa ini, diet dicirikan oleh makanan sayuran.
  • Pada fasa ketiga, peraturan 70/30 diikuti. Ini bermaksud 70% pembentuk asas dan pembentuk asid 30% harus diambil bersama makanan. Pada fasa ini, minggu terakhir diet asam-basa, terutamanya bahan asas ada di menu.

Diet berasaskan asid untuk reumatik

Menurut beberapa penulis, nilai pH lebih rendah pada penyakit sendi reumatik di sendi daripada pada sendi yang sihat. Semakin rendah nilai pH, semakin banyak kandungan asidnya. Menurut beberapa penulis, ini bermaksud bahawa cecair di ruang sendi lebih berasid.

Diduga bahawa cecair berasid ini menyebabkan kesakitan. Dianggap bahawa diet alkali dapat mengurangkan kesakitan. Menurut beberapa pengarang, diet asam-basa diikuti dengan perubahan diet dianjurkan untuk penyakit sendi reumatik. Andaian ini dibincangkan secara kontroversial.