Diet detoks

Apakah diet detoks?

Kami menemui perkataan detox di mana-mana sahaja di majalah, di televisyen dan di Internet. Nama Detox berasal dari perkataan Inggeris "detoxication", yang bermaksud detoksifikasi. Detoksifikasi adalah idea asas detoks diet. Ini berdasarkan anggapan bahawa terlalu banyak tekanan, kerja, perangsang dan tidak sihat diet menyebabkan bahan berbahaya terkumpul di dalam badan. Dalam masa tujuh hingga dua puluh satu hari berpuasa menyembuhkan racun ini, yang juga disebut produk buangan, harus disingkirkan dari badan.

Prosedur Diet Detoks

Terdapat pelbagai cara untuk merancang detoks diet. Bergantung pada program, anda boleh mengelakkan makanan pekat sepenuhnya selama satu hingga tiga minggu. Diet detoks sesuai dengan yang lebih moden berpuasa menyembuhkan daripada diet.

Yang paling penting ialah anda banyak minum. Sekurang-kurangnya 2.5 hingga 3 liter air atau teh tanpa gula harus diminum. Daripada makanan pejal, anda mungkin memakan sup sayur-sayuran dan lebih baik jus buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

Minuman manis dan alkohol dilarang. Paling baik, kopi juga harus dielakkan. Selepas diet detoks, tubuh hanya perlahan-lahan membiasakan makanan padat.

Mulakan dengan makanan ringan dan ringan seperti sup dan salad. Makanan berlemak dan manis harus dielakkan pada awalnya. Selepas kira-kira satu minggu pertukaran, makan dibenarkan sekali lagi. Namun, untuk mengelakkan kesan yo-yo, disarankan untuk menjalani diet yang sihat dan seimbang dalam jangka masa panjang.

Jus detoks mana yang ada?

Ada kemungkinan untuk membeli jus detoks dalam paket untuk penawar atau hanya membuat jus di rumah. Terdapat pelbagai pengeluar jus detoks siap minum dalam julat harga dan perisa jus yang berbeza. "Cleanse Starter" dari frankjuice, "Super Cleanse 3" dari Dean & David dan "Jus dan Sup penawar" dari Detox Delight adalah contoh untuk pakej lengkap untuk jangka masa 3 - 5 hari.

Terdapat pelbagai kemungkinan untuk menggabungkan jus dan sup. Jus hijau dengan timun, kangkung, alpukat dan salad sangat popular. Anda juga boleh menyediakan jus atau smoothie sendiri. Idea yang mungkin adalah: Smoothie nanas mangga, smoothie bayam halia, rumpai laut-avokado-hijau kubis smoothie, strawberi- smoothie santan-pisang-santan, jus bit-pir-epal-lobak merah-lambikot. Produk tenusu, gula dan madu harus dielakkan dalam penyediaan minuman.

Berapa banyak yang boleh / boleh saya turunkan dengan bentuk diet ini?

Menurut pakar pemakanan, anda boleh menurunkan berat badan antara 1 - 4 kilogram dalam satu minggu dengan diet detoks. Terutama dalam beberapa hari pertama, lebih banyak air dikeluarkan. Walau bagaimanapun, penurunan berat badan sangat bergantung pada keadaan awal, kemungkinan aktiviti sukan dan jumlah kalori habis. Terutama jika anda menyediakan minuman itu sendiri, anda harus memastikan bahawa makanan itu mengandungi sedikit gula dan kalori yang mungkin.