Diet untuk Hepatitis Viral

Viral hepatitis merupakan keradangan daripada hati disebabkan oleh virus yang boleh menjalani kursus kronik. Tidak ada yang spesifik diet tin yang membawa untuk menyembuhkan penyakit. Diet hanya dapat menolong menjaga kesihatan dan meningkatkan kesejahteraan. Ini mesti dicapai oleh sihat, sihat diet.

Kehilangan selera makan / penurunan berat badan

Sebagai sebahagian daripada ubat terapi untuk hepatitis, pesakit mungkin mengalami a hilang selera makan dan penurunan berat badan. Penting untuk makan cukup untuk membentuk untuk penurunan berat badan walaupun hilang selera makan.

  • Atur makanan yang menyelerakan, kerana mata juga makan.
  • Makan beberapa makanan kecil setiap hari. Mulakan dengan sarapan pagi setelah bangun dan akhiri hari dengan makanan ringan sebelum tidur. Minum sekurang-kurangnya satu hidangan panas setiap hari.
  • Sediakan makanan ringan kecil di antara, seperti sandwic yang menyelerakan, epal yang dihiris, secawan yogurt atau sekeping kek buah.
  • Sediakan makanan kegemaran anda lebih kerap.

Intoleransi makanan

Sesetengah hepatitis pesakit mengalami intoleransi terhadap makanan tertentu (misalnya makanan berlemak, bawang, daun bawang, dll.). Walau bagaimanapun, ini sangat berbeza dari individu ke individu, jadi tidak ada garis panduan umum. Cuba elakkan makanan sedemikian yang anda pasti pasti menyebabkan intoleransi. Amakan makanan tertentu tidak digalakkan.