Diet metabolik

Apakah diet metabolik?

Metabolik diet diharapkan dapat merangsang metabolisme badan yang dikatakan lambat atau lemah dan membantu mengurangkan berat badan. Banyak protein mengikut jadual mingguan, karbohidrat hampir tanpa pengecualian dihapuskan. Metabolik diet adalah diet radikal yang mencapai kejayaan besar tetapi melibatkan kesihatan risiko dan sukar dikekalkan untuk jangka masa panjang. Seperti hampir semua diet kemalangan, penekanan adalah pada pengambilan kalori dan karbohidrat yang sangat berkurang.

Prosedur diet

Dianjurkan untuk menjalankan rawatan selama maksimum dua minggu untuk menjaga kesihatan risiko serendah mungkin. Rancangan pemakanan diulang pada minggu kedua. Karbohidrat dalam bentuk roti, pasta, beras atau kentang dihilangkan sepenuhnya, dengan sedikit pengecualian juga buah.

Seseorang mesti minum cukup sepanjang hari, sekurang-kurangnya 2 liter. Yang dibenarkan adalah air, teh tanpa gula dan kopi pagi. Minggu dengan metabolik diet adalah seperti berikut: Pada waktu pagi terdapat kopi hitam, pada hari ke-2-6 roti, pada hari ke-5 sebagai ganti sayur-sayuran dan buah sitrus (misalnya limau gedang).

Pada hari pertama, dua telur rebus dengan salad sayur ada di pinggan pada waktu makan tengah hari. Berpakaian dibenarkan, tetapi hanya terdiri daripada cuka dan jus lemon. Pada waktu petang anda mungkin makan daging tanpa roti (ayam, daging lembu atau daging babi).

Pada hari ke-2, daging disajikan pada waktu makan tengah hari dengan bayam atau salad dan buah. Pada waktu petang, ayam mesti dimakan. Pada hari ke-3 anda boleh makan bayam atau salad hijau dengan dua telur rebus.

Pada waktu petang, anda mesti mempunyai daging lembu dengan sayur-sayuran. Pada keesokan harinya, anda mesti mendapat sebiji telur rebus lagi, dengan tomato dan beberapa sayur, dan pada waktu malam buah dengan yoghurt semula jadi (bebas gula). Untuk perubahan anda makan ikan dengan salad atau bayam pada hari ke-5, pada waktu petang anda mempunyai daging dengannya lagi.

Sebelum hari terakhir, pada hari ke-6 anda mempunyai stik untuk makan tengah hari dan pada waktu malam 2 telur rebus dan sayur-sayuran. Hari 7 tiba pada waktu pagi hanya dengan teh tanpa gula dengan lemon, pada daging tengah hari dengan salad hijau. Tetapi sekarang anda boleh makan apa sahaja yang anda mahukan pada waktu petang. Garis panduan hanya berbeza sedikit di portal yang berbeza dan harus dipatuhi sekeras mungkin untuk mencapai kesan yang diinginkan.