Diet Penanda

Apa itu Markert-Diet?

Dengan peruntukan parlimen Markert, ini menyangkut konsep kebajikan yang dikembangkan oleh doktor Dr. Dieter Markert dan diterbitkan pada pertengahan tahun 90an. Oleh itu, dalam erti kata sebenarnya tidak diet tetapi penyembuhan kesejahteraan. Dengan tenaga penyembuh hanya diambil dalam bentuk cairan, makanan pejal tidak dimaksudkan dengan penawar minuman ini. Basis menawarkan minuman protein Soja khas yang dijual di kedai ubat atau farmasi, selain itu kaldu sayur dan jus dalam ukuran dibenarkan. Minuman ini telah mendapat kemasyhuran dengan nama Almased®, dan terdapat produk serupa di pasaran.

Prosedur diet

Seperti terapi tradisional berpuasa penyembuhan, pembersihan usus juga diperlukan pada awal Markert yang asal diet. Garam pahit atau Glauber digunakan untuk menolong ini, dan anda mesti minum secukupnya. Kemudian fasa chamfering sebenarnya bermula: Dua minggu pertama dilakukan tanpa makanan pejal, minuman itu menggantikan ketiga-tiga makanan utama.

Selain itu kaldu sayur dibenarkan. Pada fasa berikut dua makanan diganti dengan minuman, selain itu makanan utama yang kaya karbohidrat, kaya protein dibenarkan. Akhirnya, dalam fasa kestabilan, hanya satu hidangan yang digantikan oleh Almased®, selebihnya makanan harus seimbang dan rendah karbohidrat lagi. Sementara itu, versi Markert yang disemak semula diet juga tersedia, di mana makanan pejal dibenarkan, tetapi pengambilan tenaga masih terhad dengan kadar kurang dari 1000 kkal sehari.

Apakah risiko diet ini?

Sesiapa yang mempunyai fizikal yang baik keadaan dan jauh dari persoalan perubatan kurang berat badan boleh mengikuti diet Markert untuk jangka masa yang dimaksudkan tanpa utama kesihatan kebimbangan. Tidak dianjurkan melakukan diet untuk jangka waktu yang lebih lama, kerana ini dapat menyebabkan kekurangan yang menjadi ancaman kepada kesihatan. Terutama pemakanan dalam fasa chamfering hanya dapat menyediakan semua nutrien makro dan mikro yang sukar. Di samping itu, bekalan kalori sangat berkurang, yang dapat menolong penurunan prestasi fizikal dan mental.