Petua Diet untuk Pekerja Shift

Pekerja shift membuat permintaan di badan mereka. Untuk menjadi dan kekal cekap, mereka harus menjaga diri mereka sendiri. Adakah pengambilan makanan yang tidak tetap memberi kesan negatif kepada kesihatan mereka?

Apabila malam menjadi siang

Pekerja shift, terutamanya pekerja shift malam, mengalami tekanan khas dari segi kesihatan dan prestasi. Waktu kerja yang tidak teratur pada waktu yang berubah dalam sehari dapat dialami sebagai tekanan oleh badan dan jiwa, dan dalam jangka masa panjang boleh dikaitkan dengan banyak keluhan: Masalah tidur, keletihan, prestasi berkurang, hilang selera makan, penyakit saluran gastrousus atau sistem kardiovaskular.

Pada waktunya - jam dalaman

Fungsi tubuh manusia, seperti kebanyakan haiwan, bergantung kepada irama harian dan malam. Jam untuk ini adalah "jam dalaman," nukleus saraf kecil di otak yang mengawal bioritme kita dan bertindak balas terhadap cahaya. Kesediaan untuk melakukan biasanya tertinggi pada siang hari, walaupun terdapat juga turun naik dengan prestasi rendah yang rendah. Pada waktu malam, organisma beralih ke mod ekonomi dan mengisi bahan bakar. Kadar nadi dan darah penurunan tekanan, dan lebih sedikit rembesan pencernaan dihasilkan; selain itu, hati prestasi dan keperluan untuk kehangatan, misalnya, meningkat.

Makanan pada waktu malam - masalah?

Mengendalikan irama biologi, iaitu kerja shift, bermaksud bagi tubuh bahawa prestasi yang diperlukan pada waktu petang dan pada waktu malam mestilah setinggi bagi pekerja siang hari. Irama organisma manusia dikawal dari otak dan berkait rapat dengan rangsangan cahaya pada mata. Penyelidik telah mengetahui bahawa selain pusat ini perentak jantung, terdapat kesan serupa dari pelbagai tisu badan yang lain (contohnya, di hati- sekurang-kurangnya pada tikus.

Sekiranya irama siang-malam yang biasa disarankan kepada tubuh oleh kecerahan persekitaran, pusatnya perentak jantung menyesuaikan irama - sebagai contoh, ia berjaya menetapkan kita kepada irama yang berbeza ketika menempuh jarak jauh. Makanan, sebaliknya, nampaknya tidak banyak mempengaruhi makanan otakjam dalaman; hanya jam periferal yang bertindak balas. Ini bermaksud bahawa tubuh dapat melancarkan pencernaan enzim, sebagai contoh, apabila makanan dimakan "kehabisan waktu," tanpa ini secara langsung membuang irama siang-malamnya tidak selaras. Meyakinkan, kerana jika tidak, pekerja malam harus menetapkan jam penggera untuk makan pada siang hari.