Perbezaan dengan cakera herniated | Gejala dan penyebab stenosis saluran tulang belakang

Perbezaan dengan cakera herniated

Walaupun cakera herniated dan terusan tulang belakang stenosis mempunyai simptom yang serupa, penyakitnya sangat berbeza. Dengan cakera herniated, cakera itu sendiri akan terjejas. Apabila cincin berserat elastik dari cakera intervertebral menjadi berpori dan inti agar-agar muncul dari bahagian dalam, ini dipanggil cakera herniated.

Ini boleh menyebabkan penyempitan pada terusan tulang belakang. Walau bagaimanapun, penyebab terusan tulang belakang stenosis bukan cakera herniated. Walau bagaimanapun, kedua-dua penyakit boleh berlaku. Dalam stenosis saluran tulang belakang, saluran tulang belakang berlari melalui vertebra terjejas.

A tergelincir cakera biasanya berlaku secara akut. Ini bererti bahawa orang yang terkena tiba-tiba merasa menembak kesakitan di kawasan cakera herniated, sementara stenosis saluran tulang belakang biasanya berkembang secara tidak selamat dan hanya membawa kepada masalah dari masa ke masa. Semasa stenosis saluran tulang belakang agak penyakit tua (pengecualian adalah stenosis saluran tulang belakang kongenital), cakera herniated sudah boleh terjadi pada awal dewasa.

Walaupun kedua-dua penyakit ini sering berlaku di tulang belakang lumbar, terdapat juga perbezaan di sana. Cakera herniasi sering berlaku antara vertebra lumbar ke-4 dan ke-5 atau vertebra sakral ke-5 dan ke-1. Di sana, kelengkungan tulang belakang memberi tekanan yang lebih tinggi pada cakera intervertebral.

Stenosis saluran tulang belakang, sebaliknya, berlaku agak lebih tinggi pada ke-4 vertebra lumbar atau antara vertebra lumbar ke-4 dan ke-5. Berdasarkan ciri khas dan diagnostik, doktor dengan mudah dapat membezakan antara stenosis saluran tulang belakang dan cakera herniasi. Oleh itu, ada kemungkinan kedua-dua penyakit itu berlaku secara selari, walaupun satu penyakit biasanya menjadi faktor penentu.

Terapi / rawatan

Terapi stenosis tulang belakang bergantung pada banyak faktor. Ini termasuk, misalnya, tahap dan penyetempatan stenosis, usia pesakit dan keadaan umum kesihatan serta penyakit bersamaan pesakit dan batasan yang disebabkan oleh stenosis saluran tulang belakang. Sebagai peraturan, tujuannya adalah melakukan terapi konservatif.

Ini bermaksud bahawa penderitaan pesakit pada awalnya dapat dikurangkan dengan bantuan kesakitan dan ubat anti-radang. Dalam kes yang sangat teruk kesakitan, penyusupan yang disebut dapat mencapai hasil yang baik. Kateter sakit nipis diletakkan pada titik kesakitan, di mana ubat boleh diberikan secara berterusan selama beberapa hari.

Terapi periradikular, di mana jarum suntik yang dikendalikan komputer menyuntik anestetik atau kortison persiapan dekat saluran saraf yang terjejas, mencapai tujuan yang serupa Komponen penting dalam rawatan konservatif adalah fisioterapi. Di sini, pesakit belajar bagaimana untuk mengelakkan postur yang melegakan dan bagaimana membina punggung dan otot perut dengan cara yang disasarkan untuk melegakan saluran tulang belakang.

Sekiranya terapi konservatif tidak membawa kejayaan yang diinginkan atau jika tahap penderitaan pesakit sangat tinggi, pembedahan untuk stenosis saluran tulang belakang dapat dipertimbangkan. Dalam kes ini, saluran tulang belakang diperluas dalam pelbagai kemungkinan prosedur pembedahan. Terdapat pelbagai kemungkinan terapi ubat untuk stenosis saluran tulang belakang.

Pada dasarnya, penggunaan ubat-ubatan yang dipilih adalah berdasarkan skema 3 peringkat Dunia Pemeriksaan Organisasi: Tahap 1 adalah kesakitan ringan, menggunakan ubat penahan sakit dan ubat-ubatan anti-radang seperti parasetamol, ibuprofen or diclofenak; tahap 2 adalah kesakitan sederhana, dengan doktor dapat menetapkan analgesik opioid ringan. Kumpulan ini merangkumi tramadol atau gabungan tilidin dan naloxone. Tahap 3 merawat kesakitan yang teruk.

Analgesik opioid pilihan di sini adalah analgesik opioid yang sangat berkesan seperti morfin, fentanyl or oksikodon. Terapi suntikan juga dapat melegakan stenosis tulang belakang. Di sini, doktor menyuntik campuran lidocaine (a anestetik tempatan) dan kortison (anti-radang) ke dalam saluran tulang belakang.

Suntikan itu sama ada transforaminal (melalui saluran keluar saraf tulang belakang) atau interlaminar (antara dua badan vertebra yang berdekatan).

 • Tahap 1 adalah kesakitan ringan, menggunakan ubat penahan sakit dan ubat anti-radang seperti paracetamol, ibuprofen atau diclofenac
 • Tahap 2 menggambarkan kesakitan sederhana, di mana doktor mungkin menetapkan analgesik opioid ringan. Kumpulan ini merangkumi tramadol atau gabungan tilidin dan naloxone.
 • Tahap 3 merawat kesakitan yang teruk.

  Analgesik opioid seperti morfin, fentanyl or oksikodon adalah ubat pilihan.

Sekiranya stenosis saluran tulang belakang, terdapat pelbagai latihan yang digunakan untuk melegakan dan menggerakkan tulang belakang dengan membongkok, regangan atau lanjutan. Bergantung pada lokasi stenosis, terdapat latihan khusus untuk tulang belakang serviks, toraks dan lumbal. Tulang belakang serviks: Senaman yang baik untuk stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang serviks adalah penarikan balik.

Di sini, pesakit menolak dagu ke belakang, seolah-olah cuba membuat dagu berganda. Pergerakan secara automatik meluruskan tulang belakang serviks dan leher diregangkan. Kedudukan dipegang selama 10 saat dan kemudian dilepaskan secara perlahan. Penting untuk tidak melakukan pergerakan pantas di tulang belakang serviks.

Sekiranya anda tidak pasti, anda juga boleh melakukan latihan di depan cermin pada awalnya. Tulang belakang toraks: Dalam latihan ini, pesakit berdiri di atas kedua kaki di atas mengimbangi papan atau kusyen (pelajar lanjutan juga boleh melakukan latihan secara sendirian kaki). Kaki kini sedikit bengkok dan punggung diluruskan (belakang tidak berongga).

Sekarang lengan diregangkan ke atas badan untuk waktu yang lama, dipegang di sana selama 2 saat dan kemudian perlahan-lahan diturunkan lagi di sebelah. 2 kali 15 pengulangan. Tulang belakang lumbar: Untuk latihan ini, pesakit berbaring di atas meja dalam keadaan rawan, sehingga tulang pelvis rata dengan tepi meja dan kaki digantung longgar dari tepi.

Sekiranya perlu, pesakit boleh memegang meja dengan tangannya. Berat kaki kini melakukan tarikan pada punggung bawah, regangan ia, dengan itu melegakan ketegangan pada saluran tulang belakang. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel:

 • Latihan untuk stenosis saluran tulang belakang
 • Stenosis saluran tulang belakang - latihan untuk di rumah
 • Latihan yang manakah untuk stenosis saluran tulang belakang
 1. Tulang belakang serviks: Senaman yang baik untuk stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang serviks adalah penarikan balik.

  Di sini, pesakit menolak dagu ke belakang, seolah-olah cuba membuat dagu berganda. Pergerakan secara automatik meluruskan tulang belakang serviks dan leher diregangkan. Kedudukan dipegang selama 10 saat dan kemudian perlahan-lahan dilepaskan.

  Penting untuk tidak melakukan pergerakan pantas di tulang belakang serviks. Sekiranya anda tidak pasti, anda juga boleh melakukan latihan di depan cermin pada awalnya.

 2. Tulang belakang toraks: Dalam latihan ini pesakit berdiri di atas kedua kaki di atas mengimbangi papan atau kusyen (pelajar lanjutan juga boleh melakukan latihan secara sendirian kaki). Kaki kini sedikit bengkok dan punggung diluruskan (belakang tidak berongga).

  Sekarang lengan diregangkan ke atas badan untuk waktu yang lama, dipegang di sana selama 2 saat dan kemudian perlahan-lahan diturunkan lagi di sebelah. 2 kali 15 pengulangan.

 3. Tulang belakang lumbar: Untuk latihan ini pesakit berbaring di atas meja dalam keadaan rawan, sehingga tulang pelvis rata dengan tepi meja dan kaki digantung longgar dari tepi. Sekiranya perlu, pesakit boleh memegang meja dengan tangannya.

  Berat kaki kini melakukan tarikan pada punggung bawah, regangan ia, dengan itu melegakan ketegangan pada saluran tulang belakang.

> Persoalan sama ada stenosis saluran tulang belakang harus dikendalikan mesti diputuskan secara individu untuk setiap pesakit dan nisbah risiko-manfaat mesti dipertimbangkan. Pada asasnya, usaha dilakukan untuk mengelakkan risiko operasi dan menggunakan rawatan yang konservatif. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu mungkin.

Sekiranya tahap penderitaan pesakit sangat tinggi, kelumpuhan atau batasan serius yang lain, pembedahan harus dilakukan. Oleh kerana terdapat pelbagai prosedur pembedahan untuk stenosis saluran tulang belakang, disarankan untuk mendapatkan maklumat dan nasihat terperinci terlebih dahulu. Walaupun menggunakan teknologi moden, banyak doktor masih mengesyorkan pengerasan badan vertebra individu, yang tidak selalu bermanfaat dan boleh menyebabkan masalah di kemudian hari.

Semasa operasi itu sendiri, kerosakan pada saluran saraf dan darah kapal boleh berlaku kerana jarak dekat dengan bidang pembedahan. Di samping itu, risiko pembedahan dan anestesia yang biasa dapat ditambah. Operasi untuk stenosis saluran tulang belakang adalah untuk melebarkan saluran tulang belakang yang menyempit lagi.

Berbeza dengan laminektomi yang biasa terjadi, di mana seluruh badan vertebra dikeluarkan, kandungan operasi jauh lebih lembut pada masa kini. Oleh kerana pembedahan stenosis saluran tulang belakang adalah prosedur yang sangat rumit, ia hanya dilakukan oleh pakar bedah yang berpengalaman di beberapa lokasi di Jerman. Semasa operasi, kawasan yang akan dikendalikan pertama kali terkena pembedahan terbuka atau dicapai dengan bantuan prosedur invasif minimum.

Pakar bedah kemudian mula membuka dan membuka badan vertebra sehingga dia dapat mencapai saluran tulang belakang yang lebih sempit dengan lebih baik. Teknik bedah mikro digunakan untuk menghilangkan tulang yang tersekat dan tisu penghubung struktur di saluran tulang belakang. Sekiranya stenosis saluran tulang belakang disebabkan oleh pertumbuhan tulang badan-badan vertebra individu, implan vertebra juga dapat dimasukkan untuk menggantikan yang diubah badan vertebra.

Oleh kerana setiap pesakit berbeza dan stenosis saluran tulang belakang dapat sangat berbeza dari satu pesakit ke yang lain, pakar bedah harus mempersiapkan dirinya secara khusus untuk setiap operasi untuk memastikan perawatan yang terbaik bagi pesakit. Selepas operasi, pesakit akan menghabiskan beberapa hari di hospital untuk pemantauan. Di sana rawatan pasca operasi fisioterapeutik akan bermula. Ini diikuti oleh langkah pemulihan pesakit luar atau pesakit dalam. Adakah anda mencari maklumat mengenai rawatan pasca operasi pembedahan stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbar? Kemudian baca artikel ini: OP stenosis saluran tulang belakang lumbal - selepas rawatan