Perbezaan simptomologi orang dewasa dan kanak-kanak | Gejala ADS pada orang dewasa

Perbezaan simptomologi orang dewasa dan kanak-kanak

Kekurangan perhatian wujud sejak itu zaman kanak-kanak dan tetap tidak dirawat sehingga 60% bergantung pada kajian. Walau bagaimanapun, bagaimana ADHD memanifestasikan dirinya dan bagaimana pesakit menghadapinya berubah selama bertahun-tahun. Kanak-kanak menonjol terutamanya kerana masalah di sekolah.

Mereka sukar belajar, nilai buruk dan persahabatan jarang. Membuat diagnosis di zaman kanak-kanak biasanya lebih mudah daripada di kemudian hari, kerana orang dewasa sering menunjukkan strategi pampasan. Mereka mengalami kegagalan dalaman dan mengelakkan tugas yang membebankan mereka.

Oleh itu, gejala-gejala khas tidak selalu dijumpai dengannya, kerana ia mengelakkan situasi di mana ia berlaku. Sebilangan dari mereka juga berjaya mengimbangi kelemahan mereka, misalnya dengan memilih profesion yang sesuai untuk mempromosikan bakat mereka. Berbeza dengan kanak-kanak, oleh itu orang dewasa kurang menunjukkan simptom yang biasa, tetapi masih mengalami ketakutan akan kegagalan dan seumpamanya. ADHD boleh menutup diri pada orang dewasa, sebagai contoh kemurungan, gangguan panik atau keletihan. Oleh itu, penting untuk dikesan ADHD seawal mungkin untuk mengelakkan kesan sampingan psikologi ini.

Ujian untuk pengesahan diagnostik ADS

Adakah kelainan yang diperhatikan adalah ADS akhirnya hanya dapat diputuskan oleh doktor. Gejala dalam buruj ini bukan bukti ADS, tetapi juga berlaku pada penyakit lain. Doktor mesti mengecualikannya, iaitu memeriksa pesakit secara fizikal dan membuat profil psikologi.

Penemuan awal dalam kes ADHD yang disyaki disediakan oleh ujian kendiri, yang ditawarkan oleh pelbagai badan yang kurang dikenali dengan kualiti yang berbeza. Oleh itu, mereka yang terjejas harus menghubungi penyedia rasmi, contohnya WHO (Dunia Pemeriksaan Organisasi), dan hasilnya disahkan atau dibantah oleh doktor. Doktor akan memeriksa pesakit sejarah perubatan, lakukan ujian lebih lanjut, misalnya tingkah laku, dan temu ramah persekitaran pesakit. Dia juga melibatkan pakar lain, kerana ADHD boleh menjadi lebih kompleks pada orang dewasa daripada pada kanak-kanak. Bergantung pada pesakit dan keparahan gejala, pasukan pakar, psikologi atau psikoterapis dan lain-lain yang berbeza oleh itu diperlukan untuk diagnosis dan terapi.

Pembezaan gejala ADHS dan ADS

Ciri utama ADHD yang ketara adalah masalah psikologi dan sosial, dalam ADHD ia adalah hiperaktif dan impulsif. Walau bagaimanapun, gambaran klinikalnya serupa dalam banyak aspek, misalnya berkaitan dengan prestasi di sekolah dan di tempat kerja atau masalah dalam persekitaran sosial. Oleh itu, jenis ADHD tidak boleh dipisahkan dengan jelas antara satu sama lain.

Walaupun pesakit ADHD biasa menunjukkan gejala yang ketara secara fizikal selain masalah perhatian, pesakit ADHD menunjukkan lebih banyak masalah psikologi dan gangguan tingkah laku. Pada kanak-kanak, manifestasi yang berbeza ini lebih jelas. Pengembangan strategi pampasan setelah bertahun-tahun gejala menjadikannya lebih sukar untuk membezakan subtipe pada orang dewasa.

Walaupun begitu, pembezaan antara bentuk hiper dan hipoaaktif adalah penting agar dapat memperlakukannya dengan betul. Walaupun kedua-duanya dirawat dengan ubat yang sama (ubat untuk ADHD), pilihan terapi lain, terutama terapi psiko dan tingkah laku untuk ADHD, sangat berbeza dengan bentuk terapi ADHD. Doktor yang berpengalaman biasanya dapat memisahkan ADHD dari jenis ADHD lain pada orang dewasa setelah kajian menyeluruh mengenai ADHD sejarah perubatan.