Jenis Makan yang berbeza: Adakah Saya Makan Betul?

Sebenarnya, ini agak mudah: kita makan ketika lapar dan berhenti ketika kenyang. Malangnya, ini tidak selalu berlaku. Sering kali kita tidak mempunyai waktu untuk makan dengan betul, atau kita tidak merasa selesa dengan berat badan kita dan ingin menurunkan berat badan. Tetapi diet boleh berakhir dengan gangguan makan. Dan makan yang sibuk sering dikaitkan dengan yang tidak sihat diet. Dalam konteks ini, adalah menarik untuk mengetahui sama ada tingkah laku makan seseorang itu betul. Soalan seperti "Mengapa saya makan?" atau "Kapan dan berapa banyak yang saya makan?" harus diminta untuk mengetahui jenis makanan seseorang, kerana ia tidak selalu hanya menggeram perut yang memberi kita alasan untuk makan.

Norma sosial dan budaya menentukan tingkah laku makan

Walaupun pada masa kanak-kanak, ritual makan menentukan kehidupan seharian kita. Tetapkan makanan, tetapi juga peraturan dari ibu bapa kita seperti "Makan pinggan kosong" atau "Sekiranya anda baik, anda akan mendapat sesuatu yang manis" mencetuskan perasaan dalam diri kita yang kita kaitkan dengan makanan. Ini boleh menjadi positif, misalnya ketika makan siang bersama keluarga, tetapi juga dapat mewujudkan kebiasaan makan yang tidak baik.

Tingkah laku makan semakin ditentukan oleh rangsangan luaran seperti ketika kita mencapai akil baligh. Kelaparan, keinginan dan kekecewaan tidak lagi dapat dibezakan dengan jelas sebagai alasan untuk makan, misalnya ketika makan kerana marah atau bosan. Banyak kajian menunjukkan bahawa orang yang berat badan berlebihan terlalu dipengaruhi oleh rangsangan luaran yang serupa ini.

Pengawalan secara sedar dapat mengubah tabiat makan

Melalui kawalan kognitif sedar, orang dewasa atau remaja tiba-tiba dapat mengubah tingkah laku makan mereka dan mencabar tabiat makan selama bertahun-tahun. Di sini, keputusan buruk sangat drastik apabila perubahan diet dibuat tanpa mengambil kira keperluan dan isyarat fizikal yang sebenarnya. Oleh itu, penting untuk memperoleh pengetahuan yang tepat sebelum membuat perubahan besar dalam tingkah laku makan, misalnya dengan berjumpa doktor terlebih dahulu.

Setiap orang mempunyai banyak jenis makanan dalam dirinya. Dalam kebanyakan kes, satu jenis utama dan satu atau dua jenis sekunder dapat ditentukan. Contohnya, pemakan yang bergantung pada mood, yang cenderung makan berlebihan dan tingkah laku makannya sangat ditentukan oleh keadaan emosi peribadinya, boleh menjadi pemakan terkawal jika dia mengikuti diet yang lebih lama. Atau pemakan yang sibuk dari hari Isnin hingga Jumaat boleh berubah menjadi foodie pada hujung minggu.

Senaman dan diet yang sihat adalah penting

Luangkan masa untuk makan, lebih suka mengambil makanan yang kaya dengan serat dan vitamin, dan cukup bersenam. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh kehilangan keseronokan makan dalam prosesnya. Anda tidak semestinya selalu makan salad ketika orang lain menikmati makanan yang kaya dengan pencuci mulut yang lazat, kerana dosa makan kecil sekarang dan kemudian dimaafkan oleh tokoh kita jika sebaliknya kita memperhatikan kapan dan apa yang kita makan.

Ikuti ujian makan! Dengan ujian kecil ini, anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai tabiat makan anda sendiri dan mengetahui sama ada anda makan dengan betul! Dan di sini anda boleh mengikuti ujian jenis makan.