Diagnosis pembezaan | Achillodynia

Diagnosis pembezaan

Achillodynia dengan cepat dapat dikelirukan dengan gejala dan penyakit berikut (diagnosis pembezaan)

Gejala

Dalam bentuk awal achillodynia, ada permulaan klasik kesakitan pada awal pergerakan yang sepadan. The kesakitan dilokalisasikan di kawasan Tendon Achilles dan kadang-kadang digambarkan sebagai menarik ke atas. The kesakitan semakin hilang dengan regangan yang lebih lama.

  • Pada peringkat awal, kesakitan tekanan terutama dijumpai di kawasan Tendon Achilles, bebas dari sebarang pergerakan. - Pada peringkat lanjut, rasa sakit ketika rehat sudah boleh berlaku. The Tendon Achilles menebal semasa berjalan dan penebalan ini sahaja menyebabkan kesakitan yang berkaitan dengan pergerakan.

Penebalan biasanya juga terasa. Mengiringi kesakitan, ia juga boleh menyebabkan gangguan pergerakan. - Pada peringkat akhir, hampir selalu ada rasa sakit yang kekal di bawah tekanan.

Mereka yang terjejas biasanya menggambarkan rasa sakit itu meresap, iaitu tidak terbatas pada satu titik dan mulai dari membosankan hingga tusukan. Begitu juga, bahagian distal tendon, iaitu bahagian yang terletak dekat dengan tumit, mungkin menebal dan membengkak dan tendon tidak lagi dapat bergerak melawan tisu yang mendasari, yang mungkin dilakukan dengan tendon yang sihat. Dalam jangka masa panjang achillodynia, di mana luka kecil tendon sembuh dengan pembentukan tisu parut, penebalan tendon dapat berkembang menjadi simpul, yang kemudian dapat dirasakan dari luar.

Apabila kaki digerakkan, sebuah achillodynia kadang-kadang boleh didengar dalam bentuk suara gosok, apa yang disebut sebagai keretakan, atau geseran dapat dirasakan. Selanjutnya, pergerakan yang dilakukan dengan bantuan tendon Achilles sukar dan menyakitkan untuk dilakukan semasa Achillodynia. Urutan pergerakan yang terjejas oleh ini adalah khas, berlari dan melompat.

Pergerakan ini disebabkan oleh pengecutan otot betis dengan memindahkan daya yang dihasilkan ke kaki tulang melalui tendon Achilles. Tetapi pergerakan pasif tendon Achilles, iaitu regangan, juga menyebabkan sakit pada Achillodynia, misalnya ketika berjalan di tumit kaki atau ketika menarik jari kaki ke ujung hidung. Achillodynia sering disertai dengan tekanan tekanan pada tendon yang terkena.

Ini bermaksud bahawa kesakitan juga boleh disebabkan oleh tekanan luaran pada tendon. Selanjutnya, kadang-kadang terdapat juga kemerahan dan kepanasan kulit di atas tendon Achilles, yang disebabkan oleh keradangan yang mungkin berlaku akibat kehausan tendon. Berbeza dengan kerosakan akut pada tendon Achilles, di mana rasa sakitnya sangat teruk dalam waktu yang sangat singkat sehingga orang yang terkena tidak dapat lagi berjalan, Achillodynia adalah penyakit degeneratif.

Dalam kes ini, keausan yang berkaitan dengan usia, tetapi lebih kerap berlaku pada atlet kerana beban yang berlebihan atau bertahun-tahun ketegangan yang tidak betul pada tendon, menyebabkan kecederaan kecil pada tendon, yang mengakibatkan keausan. Oleh kerana biasanya hanya satu tendon Achilles yang terjejas, Achillodynia biasanya berlaku pada satu sisi sahaja. Dalam kes yang jarang berlaku, kedua-duanya tendon juga boleh dipengaruhi oleh Achillodynia.

Oleh kerana berlakunya Achillodynia dapat diberikan kepada pelanggan pesakit khas, pertanyaan dan pemeriksaan yang tepat sangat penting: tinjauan pesakit: Dalam kes ini, pesakit harus secara khusus ditanya mengenai jangka masa ketika rasa sakit itu terjadi dan apakah sukan yang sesuai dipraktikkan dalam bentuk sukan yang kompetitif. Terutama sukan bola dan atletik sangat menunjukkan proses degeneratif yang sesuai. Pemeriksaan fizikal: Pertama tendon Achilles diraba ketika kaki lega.

Sekiranya tekanan tekanan bebas pergerakan berlaku di atas tulang belakang, dapat diasumsikan bahawa Achillodynia berada pada tahap yang lebih awal. Sekiranya keseluruhan tendon Achilles sudah berbentuk seperti gelendong yang menebal dan bengkak (terutama selepas aktiviti sukan), seseorang akan berbicara mengenai tahap yang lebih maju. Pemeriksaan kasut yang dipakai dapat memberi petunjuk kepincangan kaki dan kaki.

Ultrasound pada mulanya digunakan sebagai kaedah pengimejan. Ini memberikan pelbagai petunjuk mengenai kehadiran Achillodynia: dalam kebanyakan kes, an Sinar X hanya dapat menunjukkan tendon Achilles jika kalsifikasi tertentu sudah bermula. Walau bagaimanapun, dengan bantuan Sinar X gambar, penyebab yang boleh menyebabkan Achillodynia sekunder dapat dikenal pasti atau dikecualikan.

Sebagai tambahan, MRI tendon Achilles dapat dilakukan, di mana tendon, otot dan tulang dapat ditampilkan dan dinilai secara selari. Sekiranya semua prosedur diagnostik tidak memberikan hasil, pertimbangan mesti diberikan untuk memulakan pemeriksaan kimia makmal untuk menentukan kolesterol dan lain-lain darah lipid. - Selain tendon Achilles yang menebal (lebih tebal dari 5 mm)

  • Perubahan degeneratif dapat dikenal pasti dalam perbandingan sisi, dan juga
  • Kehadiran bercambah darah kapal dan menunjukkan achillodynia.