Diagnosis pembezaan | Fisioterapi untuk arthrosis siku

Diagnosis pembezaan

Radang kandung lendir siku boleh menjadi sangat tidak menyenangkan dan biasanya dikaitkan dengan lebih teruk atau lebih teruk kesakitan. Pada dasarnya, doktor membezakan antara pelbagai jenis bursitis, bergantung pada apa penyebab keradangan: Gejala-gejala bursitis siku adalah kesakitan, bengkak dan kemerahan pada sendi, yang juga boleh disertai oleh sekatan pergerakan. Bergantung pada punca bursitis, terapi berkisar dari kompres sederhana, aplikasi sejuk dan panas, kesakitan dan ubat penghambat keradangan, kortison suntikan, untuk pembedahan membuang bursa (ini biasanya berlaku ketika bakteria adalah pencetus untuk bursitis).

Biasanya, bursitis siku cepat sembuh dengan terapi yang sesuai.

  • Terdapat bursitis atraumatik, di mana keradangan pada hujung siku dipicu oleh kerengsaan berulang (misalnya dengan meletakkan siku di atas meja terlalu lama).
  • Bursitis bakteria, di mana bakteria telah memasuki badan melalui luka atau operasi, yang kemudian menyebabkan bursitis.
  • Atau bursitis di mana penyakit mendasar lain (mis gout or rematik) bertanggungjawab untuk keradangan.

Oleh kerana kedudukan dan panjangnya, tendon bisep kadang-kadang dikenakan rangsangan mekanikal yang sangat kuat.

Ini boleh menyebabkan sejumlah penyakit - salah satunya adalah radang tendon bisep. Terutama dalam kes regangan berulang, misalnya dari latihan berat, tetapi juga dari penyakit sebelumnya (mis arthrosis daripada sendi bahu atau kecederaan lain di kawasan ini), tanda-tanda kehausan, usia lanjut pesakit atau kecacatan postur, keradangan tendon dapat dipromosikan.

Dalam kebanyakan kes, panjang tendon bisep terjejas oleh keradangan. Pesakit biasanya menyedari ini melalui sakit menusuk atau kusam yang dapat memancar ke kawasan yang berbeza. Keradangan biasanya dapat dirasakan oleh pemanasan yang ketara pada kawasan yang terjejas.

Orang yang terjejas oleh keradangan tendon bisep tidak boleh lagi menggerakkan lengan tanpa sekatan atau hanya dengan kesakitan.Cara keradangan tendon bisep dirawat bergantung kepada sebab yang mendasari. Sebagai peraturan, rawatan itu merangkumi ubat, aplikasi sejuk dan panas, kompres, perlindungan dan, jika perlu, fisioterapi. Mungkin memerlukan masa sehingga 6 bulan untuk kecederaan sembuh. Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda mempunyai keradangan tendon bisep, penting untuk segera berjumpa doktor, sehingga terapi dapat dimulai secepat mungkin, jika tidak, keradangannya dapat terus berlanjutan.