Diagnosis pembezaan | Diagnosis ADHD

Diagnosis pembezaan

Seperti dalam bidang ADHD dan bidang-bidang lain, masalah mendiagnosis "ADHD" terletak pada kecenderungan untuk menetapkan masalah yang "kecil" secara langsung ke pusat pembelajaran masalah. Ini bermaksud bahawa kanak-kanak atau orang dewasa juga boleh "menderita" dari penyakit kekurangan tumpuan. Ini tidak selalu ADHD.

Terdapat juga pelbagai masalah tingkah laku pada kanak-kanak. Tidak mustahil kerana ini, perlu dilakukan pembezaan diagnostik pembezaan gejala. Berdasarkan pelbagai tinjauan diagnostik, sudah jelas bahawa beberapa kawasan secara khusus berusaha mengecualikan penyakit lain.

Sebagai contoh, doktor cuba mengecualikan penyakit saraf dengan cara diagnosis pembezaan dengan kaedah pemeriksaan dalaman dan neurologi pelbagai gangguan metabolik, gangguan penglihatan dan / atau pendengaran dan, khususnya, untuk memberikan sebab sebenar kepada keadaan keletihan yang ada. Gangguan diagnostik yang berbeza termasuk, antara lain, pengecualian gangguan psikologi yang mendalam, seperti Sindiket Tourette, kemurungan, gangguan kecemasan, mania, paksaan (tics), autisme, Sindrom Asperger dan gangguan bipolar (= gangguan manik-depresi). Hanya jarang kanak-kanak menderita penyakit lain selain ADHD.

Di kawasan kognitif, kecerdasan berkurang, gangguan prestasi separa seperti disleksia or diskalkulia harus dikecualikan, serta berbakat atau separa kekurangan tumpuan. Khususnya, jika masalah di diagnosis pembezaan sudah ditakrifkan, gangguan perkembangan yang mendalam, gangguan afektif dan persekitaran rumah yang meningkatkan gejala harus dikecualikan. Diagnosis pembezaan juga harus merangkumi gangguan perkembangan yang mendalam, gangguan afektif dan persekitaran rumah yang menguatkan gejala.

Ringkasan

Kanak-kanak dan orang dewasa yang menderita ADHD sukar untuk menumpukan perhatian, gangguan perhatian sangat besar. Juga dapat dilihat bahawa kerja yang telah dimulakan sering kali tidak selesai. Ini adalah titik di mana masalah menjadi jelas, yang mana kanak-kanak dengan ADHD khususnya dapat terdedah di sekolah.

Walaupun kecerdasan berada dalam keadaan normal, kadang-kadang bahkan melebihi julat rata-rata, mereka yang terlibat tidak dapat atau hanya dengan kesukaran besar untuk mengimbangi kekurangan yang disebabkan kekurangan tumpuan. Tidak jarang kanak-kanak dan orang dewasa dengan ADHD juga mempunyai kelemahan membaca, ejaan atau aritmetik. Gabungan kekurangan prestasi ADHD dan sebahagian (disleksia or diskalkulia) tidak boleh dikecualikan.

Untuk dapat membantu mereka yang terjejas, terapi ADHD mesti disasarkan. Terutama di zaman kanak-kanak, menegur dan menghina kanak-kanak tidak mengubah apa-apa. Ibu bapa dan guru memerlukan kesabaran dan di atas semua (diri) kawalan. Tindakan pendidikan yang konsisten, penyusunan dan pematuhan peraturan yang dipersetujui adalah keutamaan bagi anak-anak yang menderita ADHD.