Sijil Vaksinasi Corona Digital: Fakta, Jawapan

Apakah sijil vaksin Corona digital?

Dengan "sijil vaksinasi Corona" digital anda membuktikan bahawa anda pada masa ini mempunyai perlindungan vaksinasi lengkap terhadap Sars-CoV-2. Melalui kod QR individu yang boleh dipanggil pada telefon pintar anda, anda boleh menggunakan sijil vaksinasi baharu untuk menunjukkan sijil vaksinasi dengan cepat dan mudah semasa dalam perjalanan dan, jika perlu, sebelum acara atau aktiviti lain.

Adakah orang yang telah pulih dan diuji juga akan menggunakan apl pengesanan?

ya. Ujian Corona negatif juga boleh disimpan dalam apl CovPass, apl amaran Corona dan apl Luca sebagai "sijil ujian" atau juga "sijil pemulihan". Walau bagaimanapun, ini hanya terpakai kepada yang telah dilaksanakan oleh badan rasmi.

Ini termasuk ujian PCR atau antigen yang dilakukan oleh pusat ujian atau makmal yang diperakui. Ujian kendiri untuk kegunaan peribadi tidak dikira.

Tidak. Sijil vaksinasi digital ialah tawaran sukarela yang bertujuan sebagai alternatif yang tidak rumit kepada penyampaian sijil vaksin kuning atau sijil status bertulis daripada pejabat kesihatan sebagai "dipulihkan". Walau bagaimanapun, ini masih mengekalkan kesahihannya. Di samping itu, adalah mungkin untuk menunjukkan hanya cetakan kod QR.

Bilakah sijil vaksinasi digital akan tersedia?

Bagaimana saya boleh mendapatkan sijil?

Pada masa hadapan, anda akan menerima kod QR yang anda perlukan untuk bukti digital vaksinasi secara langsung sebagai cetakan di pusat vaksinasi atau daripada doktor vaksin anda. Anda kemudian mengimbas kod dengan telefon pintar anda dan memuat naiknya melalui aplikasi yang sesuai (apl CovPass, aplikasi amaran Corona, aplikasi Luca).

Simpan kod QR yang telah anda berikan supaya anda boleh mengimbasnya semula jika perlu (contohnya, jika anda menukar telefon bimbit anda).

Mereka yang telah diberi vaksin akan menerima kod melalui pos dalam beberapa minggu akan datang di banyak negeri Jerman dari pusat vaksinasi tempat mereka divaksinasi. Mereka yang telah diberi vaksin di pejabat doktor juga boleh mengeluarkan kod di doktor, hospital dan farmasi bertauliah selepas sijil vaksin diserahkan.

Bagaimanakah sijil vaksinasi digital berfungsi?

Kod QR khas kemudian muncul dalam apl anda, yang diimbas oleh pemeriksa menggunakan peranti yang sepadan - serupa dengan pemeriksaan tiket di kereta api. Kod itu kemudiannya menunjukkan dalam warna merah atau hijau sama ada bukti itu sah. Nama dan tarikh lahir anda juga kelihatan – supaya anda boleh menyemak sama ada anda sebenarnya pemilik sijil.

Sejauh manakah data saya dalam sijil vaksinasi digital selamat?

Sijil vaksinasi hanya mengandungi maklumat mengenai masa vaksinasi, vaksin diberikan dan nama serta tarikh lahir anda. Yang terakhir adalah perlu untuk memadankan identiti anda dengan sijil yang dibentangkan melalui ID foto.

Kritikan: struktur selari dan kebimbangan mengenai perlindungan data

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berhati-hati dengan rancangan Suruhanjaya Eropah. Ia menganggap sijil vaksinasi digital seluruh EU sebagai usaha solo oleh Kesatuan Eropah.

Terdapat juga kebimbangan mengenai perlindungan data daripada pelbagai pihak, memandangkan bukan sahaja doktor atau pihak berkuasa mempunyai akses kepada data kesihatan, tetapi pihak ketiga swasta juga boleh mempunyai akses, contohnya - seperti penerimaan hotel, ejen pelancongan anda atau mungkin penganjur konsert.

Adakah peraturan seluruh Eropah dirancang?

Dokumen seluruh Eropah - juga dipanggil "sijil hijau digital" - kemudiannya akan sah di semua negeri Kesatuan Eropah, Switzerland, Liechtenstein, Norway dan Iceland. Melalui antara muka yang disediakan oleh EU, bukti digital vaksinasi boleh disemak oleh semua negara anggota mengikut keperluan.

Bagaimanapun, terpulang kepada setiap negara anggota untuk memutuskan bagaimana peraturan ini akan dikembangkan lagi.

Adakah daftar vaksinasi pusat dirancang?

Tidak. Data tidak akan disimpan secara berpusat.

Adakah vaksin lain turut disenaraikan?

Maklumat pengarang & sumber

Teks ini sepadan dengan spesifikasi kesusasteraan perubatan, garis panduan perubatan dan kajian semasa dan telah disemak oleh pakar perubatan.