Difteria: Gejala dan Rawatan

Difteria: Penerangan

Difteria adalah jangkitan bakteria akut. Ia biasanya menjejaskan saluran pernafasan atas, terutamanya mukosa pharyngeal.

Di Jerman, terdapat kewajipan untuk melaporkan difteria: kedua-dua penyakit yang disyaki dan sebenar serta kematian akibat difteria mesti dilaporkan oleh doktor kepada Kementerian Kesihatan dengan nama orang yang terjejas.

Difteria: Gejala

Tempoh antara jangkitan dan wabak penyakit (tempoh inkubasi) agak singkat: gejala difteria pertama muncul seawal satu hingga lima hari selepas jangkitan.

Salutan kuning keputihan terbentuk pada tonsil. Mereka dipanggil pseudomembranes dan merupakan tanda pasti difteria untuk doktor. Salutan boleh merebak ke tekak dan/atau trakea dan hidung. Apabila anda cuba membersihkannya, selaput lendir di bawahnya mula berdarah.

Bau mulut yang manis dan busuk berlaku sepanjang tempoh penyakit.

Dalam kes yang jarang berlaku, toksin bakteria merebak ke organ dalaman. Kemudian gejala seperti aritmia jantung, lumpuh menelan (jika saraf terjejas), radang paru-paru, buah pinggang atau kegagalan hati boleh membawa kepada kematian.

Jika bakteria masuk ke dalam luka terbuka, ulser boleh terbentuk, kulit atau luka difteria.

Pada peringkat awal, difteria mungkin dikelirukan dengan tonsillitis, laringitis, atau pseudocroup.

Difteria: Punca dan faktor risiko

Difteria disebabkan oleh bakteria Corynebacterium diphtheriae. Ia membentuk toksin dalam badan yang dipanggil toksin difteria. Ini merosakkan membran mukus dan memusnahkan sel-sel badan.

Difteria: pemeriksaan dan diagnosis

Dalam difteria, perbezaan dibuat antara diagnosis tentatif dan diagnosis sebenar:

Doktor membuat diagnosis tentatif berdasarkan gejala.

Difteria: Rawatan

Pesakit diberi penawar kepada toksin difteria (diphtheria antitoxin). Ini meneutralkan toksin yang terdapat secara bebas dalam badan, dengan itu menjadikannya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, penawar tidak boleh melakukan apa-apa terhadap toksin yang sudah terikat pada sel badan.

Satu lagi langkah rawatan penting ialah rehat di tempat tidur sekurang-kurangnya empat minggu.

Sejurus selepas diagnosis, orang yang terjejas diasingkan, iaitu dikuarantin. Hanya orang yang mempunyai perlindungan vaksinasi yang mencukupi kemudiannya dibenarkan untuk berhubung dengan pesakit.

Vaksinasi difteria

Penyakit ini boleh dicegah dengan vaksinasi difteria. Sejak vaksinasi diperkenalkan di Jerman, jumlah kes baharu telah menurun dengan mendadak. Namun begitu, wabak tempatan sering berlaku kerana orang ramai berulang kali gagal mendapatkan vaksin.

Siapa yang patut diberi vaksin bila dan berapa kerap, anda boleh membaca artikel kami Vaksinasi difteria.

Difteria: perjalanan penyakit dan prognosis

Walau bagaimanapun, penyakit ini juga boleh menyebabkan pelbagai komplikasi yang turut menjejaskan prognosis. Dalam kes yang teruk, contohnya, pesakit boleh mati akibat kegagalan jantung atau sesak nafas.