Kekurangan diet anabolik | Diet Anabolik

Kekurangan diet anabolik

. diet anabolik juga mempunyai beberapa kekurangan. Perubahan besar dalam diet terhadap kandungan karbohidrat yang sangat rendah boleh menjadi sangat sukar dan melelahkan bagi orang yang sedang menjalani diet, kerana ia sering menimbulkan perasaan lemah dan kelalaian umum pada awalnya. Oleh kerana perubahan fasa pemakanan, diet anabolik dalam kombinasi dengan mencukupi kecergasan latihan juga membawa kepada peningkatan jisim otot yang ketara.

. diet Oleh itu cukup berat untuk badan dan oleh itu tidak digalakkan untuk orang yang sudah sakit. Contohnya, bentuk ini diet tidak sesuai untuk orang yang mempunyai jantung kelemahan otot atau buah pinggang penyakit. Di samping itu, diet anabolik adalah diet sepihak yang tidak merangkumi seluruh keperluan tubuh untuk nutrien penting dan penting. Atas sebab ini, makanan tambahan dalam bentuk vitamin dan unsur surih adalah bahagian penting dalam diet anabolik. Kelemahan lain dari diet anabolik adalah bahawa tabiat makan seseorang tidak berubah dalam jangka masa panjang dan tidak ada kesadaran untuk diet yang sihat dan seimbang. Bahayanya adalah bahawa orang yang berkenaan kembali ke tingkah laku makan asalnya setelah menyelesaikan diet dan berat badan yang hilang dengan cepat meningkat lagi.

Kritikan terhadap diet anabolik

Bagi atlet kekuatan yang mengejar tujuan atletik tertentu, diet anabolik boleh menjadi langkah sementara yang berkesan untuk menurunkan kadar lemak badan. Prasyarat untuk keberkesanan diet adalah ketat pemantauan pengambilan makanan digabungkan dengan keras, disasarkan latihan kekuatan. Ini adalah satu-satunya cara untuk memastikan bahawa, memandangkan kekurangan tenaga yang dicapai oleh diet, simpanan lemak diserang terlebih dahulu dan kerosakan otot dapat dicegah.

Perubahan diet dalam fasa anabolik boleh disertai dengan banyak kesan sampingan, yang disebabkan terutamanya oleh pengambilan karbohidrat rendah. Orang yang mempunyai gangguan makan harus menahan diri dari langkah-langkah seperti Refeed, kerana ini boleh mencetuskan apa yang disebut pesta makan. Sangat sukar, terutama pada fasa pertama, untuk memenuhi keperluan mereka untuk nutrien penting. Dengan melakukan tanpa buah-buahan dan sayur-sayuran secara besar-besaran, gejala kekurangan boleh berlaku disebabkan pengambilan makanan yang tidak mencukupi vitamin dan serat. Oleh itu, dalam banyak kes, perlu diambil makanan tambahan.

Apa risiko / bahaya yang melibatkan diet anabolik?

Terutamanya pengambilan rendah karbohidrat dalam fasa anabolik diet boleh membawa kepada kesan sampingan bagi pengguna. Ini termasuk sakit kepala, penurunan prestasi dan juga masalah peredaran darah. Aduan ini akan hilang setelah kira-kira tiga hari pertukaran.

Banyak orang mengadu perubahan dalam pencernaan mereka, dengan keluhan mulai dari sembelit hingga cirit-birit. Pemeriksaan risiko boleh berlaku terutamanya jika nutrien penting tidak dibekalkan. Protein dan lemak sihat harus dibekalkan dalam jumlah yang mencukupi semasa fasa anabolik, tetapi selalunya pengambilan serat makanan, vitamin dan unsur surih sering dikurangkan oleh kandungan buah dan sayur yang rendah.

Cirit-birit adalah masalah biasa bagi pengguna diet anabolik. Kekerapan lawatan ke tandas atau jumlah yang dikeluarkan dikeluarkan berbanding dengan tingkah laku perkumuhan yang normal. Cirit-birit bukan sahaja tidak menyenangkan, tetapi juga boleh menjadi kesihatan bahaya kerana kehilangan cecair dan elektrolit.

Penyebab peningkatan perkumuhan boleh menjadi bahagian lemak yang tinggi dalam fasa anabolik, seringkali serbuk protein juga kurang diterima kerana sebilangan besar mengandungi kadar pemanis yang tinggi. Oleh itu, pemanis dalam minuman sering menyebabkan cirit-birit. Keju bukan sahaja mengandungi banyak lemak, tetapi juga boleh mengandungi laktosa, yang membawa kepada intoleransi pada sesetengah orang.

Sekiranya cirit-birit, seseorang harus minum jumlah yang mencukupi dan bekalan mencukupi elektrolit. Sekiranya cirit-birit teruk, yang tidak dapat dikawal, doktor harus berunding. Dia dapat menilai apakah perlu menghentikan diet.