Penyakit: Keradangan tumit Achilles | Titik kelemahan

Penyakit: Keradangan pada tumit Achilles

Keradangan di kawasan tumit Achilles boleh mempunyai asal usul yang berbeza. Perbezaan dibuat antara keradangan pada Tendon Achilles (tendinitis) dan keradangan Achilles sarung tendon (tendovaginitis). Keradangan tendon sering terjadi di bahagian bawah degenerasi (yang berkaitan dengan usia).

Tanda khas adalah tekanan kesakitan dan kesakitan di bawah tekanan. Dalam kes ini, yang kesakitan timbul ketika berjalan dan terutama ketika berdiri berjinjit. Diagnosis biasanya dibuat dengan cara ultrasound pemeriksaan atau pengimejan resonans magnetik.

Sekiranya penemuan itu tidak jelas, a arthroscopy boleh juga dilakukan. Dalam kes ringan, terapi pilihan terdiri daripada ubat-ubatan anti-radang bukan steroid dan fisioterapi. Sekiranya terdapat kursus teruk atau keradangan berterusan, langkah-langkah pembedahan dapat dipertimbangkan.

Keradangan juga boleh mempengaruhi bursa Tendon Achilles (bursitis subachillae). Keradangan seperti itu sering berlaku selepas trauma, regangan dan jangkitan yang tidak betul berulang. Keradangan seperti itu sering menampakkan diri kesakitan, bengkak dan / atau terlalu panas pada kawasan yang terjejas.

Sekiranya keradangan disebabkan oleh bakteria, antibiotik boleh digunakan sebagai tambahan kepada rawatan anti-radang bukan steroid. Untuk mengurangkan rasa sakit, kawasan ini juga dapat ditusuk untuk membolehkan rembesan mengalir keluar. Bentuk keradangan lain adalah keradangan tulang (osteomyelitis). Keradangan jenis ini biasanya berlaku selepas tulang patah atau pembedahan tulang. Dalam kes seperti itu, selain terapi antibiotik, tulang yang terkena biasanya harus dikeluarkan atau diganti.

Penyakit: memacu tumit posterior

Tumit memacu adalah pembentukan tulang di kawasan tumit. Formasi baru ini sering berbentuk lonjakan dan boleh menyebabkan rasa tidak selesa ketika berjalan dan sakit. Pembentukan baru seperti ini diperhatikan terutamanya di berat badan berlebihan orang atau orang yang terpaksa berdiri lama (kerana pekerjaan).

Tumit tumit tidak semestinya menyebabkan ketidakselesaan. Hanya apabila bahagian tulang mempengaruhi struktur di sekitarnya, ia akan menyebabkan kesakitan. Keradangan bursa tendinis calcanei (bursa antara tumit Achilles dan Tendon Achilles) sering salah didiagnosis sebagai tumit.

Kaedah paling mudah dan cepat untuk membuat diagnosis tumit memacu merupakan x-Ray kaki lateral. Pelbagai pendekatan terapi dapat digunakan untuk merawat gejala. Sebagai peraturan, gabungan antara ubat penahan sakit dan sol yang mencukupi lebih disukai. Selain itu, fisioterapi dan krioterapi boleh diresepkan. Sekiranya terapi tidak berjaya, seseorang boleh cuba memusnahkannya tumit memacu dengan bantuan kejutan gelombang atau bahkan mempertimbangkan rawatan pembedahan.

Gangguan: Ketegangan tumit Achilles

Menarik tumit Achilles tidak boleh dilakukan kerana ia adalah tulang. Walau bagaimanapun, tendon Achilles yang ditarik boleh berlaku di kawasan ini. Dalam kes ini, otot itu meregangkan akibat trauma atau pergerakan yang tidak betul.

Ketegangan tendon Achilles boleh berlaku terutamanya semasa aktiviti sukan dengan pergerakan kaki bergantian (seperti bola sepak, ragbi, tenis, dan lain-lain.). Di sini ototnya tegang berlebihan atau salah. A ketegangan otot dicirikan oleh rasa sakit ketika menegangkan atau memuat, tetapi tidak ketika regangan otot.

Jika ketegangan otot disyaki, otot harus dilindungi dan disejukkan terlebih dahulu. Pembalut (tekanan) serta kedudukan tinggi dapat membantu dalam perjalanan selanjutnya. Secara amnya, Peraturan PECH berlaku: rehat, ais, mampatan, kedudukan tinggi. Sekiranya aduan bertambah buruk atau sudah ada selama lebih dari seminggu tanpa peningkatan, doktor harus berunding. Otot yang tegang dapat dielakkan dengan memanaskan badan sebelum bersenam.