Album

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Diskografi, spondylodiscitis, spondylitis, diskitis, cakera intervertebral keradangan, badan vertebra keradangan.

definisi

Disopati menggambarkan gambaran klinikal cakera yang menyebabkan belakang kesakitan sebagai sebahagian daripada proses penuaan. Kesakitan disebarkan dari bahagian dalam cakera melalui pertumbuhan rasa sakit yang memancarkan serat saraf ke dalam tisu cakera. Dalam keadaan sihat, mereka bukan serat saraf di inti cakera.

Discopati paling kerap berlaku di kawasan tulang belakang lumbar. Cakera herniated juga termasuk diskopati dalam erti kata yang lebih luas. Walau bagaimanapun, ortopedis yang bekerja di klinik membezakan gambar klinikal ini.

Petunjuk (iklan) untuk diskografi dibuat dalam konteks belakang kesakitan menyebabkan diperjelaskan. Pesakit sejarah perubatan (anamnesis) sudah dapat memberikan petunjuk untuk berkaitan cakera sakit belakang. Ciri khas dari sakit belakang disebabkan oleh cakera adalah bahawa pesakit sering melaporkan dihalau dari tempat tidur pada waktu pagi oleh sakit belakang mereka.

Lama berbohong memburukkan lagi keluhan. Dengan bangun dan menggerakkan aduan bertambah baik pada mulanya. Sekiranya bahagian belakang terlatih, rasa sakit akan meningkat lagi.

Gambaran gejala ini hanya bertujuan sebagai panduan. Keluhan sebenar pesakit berbeza secara individu. Tentunya kehadiran penyakit bersamaan, seperti kehausan vertebra kecil sendi (sindrom facet) memainkan peranan penting, kerana tanda-tanda (gejala) sindrom facet boleh sangat berbeza dengan gejala discopathy.

Petunjuk lebih lanjut mengenai cakera yang berpenyakit diberikan oleh pencitraan resonans magnetik tulang belakang (MRI). Di sini, proses penuaan cakera intervertebral dapat dikesan secara langsung. Cakera yang disyaki mengalami diskopati kelihatan hitam pada pemberat T2 (cakera hitam) dalam MRI, iaitu tidak lagi mempunyai inti cecair (cakera intervertebral), yang terang pada cakera intervertebral yang sihat pada gambar MRI yang biasanya disediakan.

Kehilangan air dalam cakera intervertebral adalah petunjuk proses penuaan. Oleh kerana pemakaian cakera itu sendiri tidak semestinya menyebabkan sakit belakang, dalam beberapa kes perlu dilakukan pemeriksaan lebih lanjut dengan diskografi. Diskografi dilakukan dalam keadaan pegun di bilik operasi.

Ini adalah prosedur pembedahan kecil. Pesakit diberitahu sehari sebelumnya mengenai prosedur pembedahan dan komplikasi umum dan spesifik oleh doktor dan mesti memberi persetujuan bertulis untuk prosedur tersebut. Penting untuk menjelaskan sebarang alahan agen kontras pada pesakit sejarah perubatan, sejak penggunaan Sinar X agen kontras, jika terdapat alahan, boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk, hingga dan termasuk alergi kejutan (penangkapan peredaran darah).

Anestesia tidak perlu atau tidak diingini. Di bilik operasi, pesakit diposisikan perut, bidang operasi dibasmi kuman dan ditutup dengan kain steril. Pertama sekali, cakera intervertebral yang mencurigakan dicari dengan telefon bimbit Sinar X unit (penukar gambar).

Setelah mengenal pasti cakera intervertebral, yang tusuk saluran untuk suntikan medium kontras dianestesi dengan anestetik tempatan. Kemudian ruang cakera diakses dengan jarum nipis (kanula). The tusuk saluran untuk tusukan cakera intervertebral di tulang belakang lumbar mengalir secara menyerong dari posterior puncak iliac.

Perkara ini dialami sebagai tidak menyenangkan oleh banyak pesakit anestesia tempatan. Dalam kes ini, pakar bius dapat memberikan ubat penahan sakit melalui vena. Penempatan jarum di ruang cakera intervertebral sekali lagi berada di bawah Sinar X kawalan.

Kemudian media kontras sinar-X disuntik ke dalam cakera intervertebral. Aspek diskografi yang bermasalah adalah subjektiviti pembezaan kesakitan oleh pesakit. Doktor tidak dapat mengesahkan pernyataan pesakit secara objektif dan mesti bergantung pada penilaian pesakit.

Atas sebab ini, sebilangan doktor meragui kepentingan prosedur ini.

  • Dengan menyuntikkan medium kontras, struktur cakera menjadi kelihatan pada gambar sinar-X. Tanpa medium kontras, cakera intervertebral hanya ditunjukkan pada sinar-X sebagai ruang kosong di antara badan vertebra yang bersebelahan.

    Pembahagian medium kontras membolehkan kesimpulan dibuat mengenai keadaan cakera intervertebral. Kehilangan medium kontras dari dalam badan cakera menunjukkan, sebagai contoh, a patah di gelang cakera.

  • Walau bagaimanapun, di atas segalanya, suntikan (suntikan) berfungsi untuk memastikan penyebab sakit belakang. Suntikan medium kontras menyebabkan peningkatan tekanan di ruang cakera intervertebral, yang menyebabkan provokasi kesakitan pada cakera yang berpenyakit. Pesakit harus merasakan kesakitan yang diketahui olehnya semasa suntikan dan menyatakannya kepada doktor. Sekiranya ini berlaku, seseorang bercakap mengenai ujian jarak positif. Sekiranya rasa sakit tidak diprovokasi, ujian jarak adalah negatif dan penyebab sakit belakang tetap tidak dapat dijelaskan pada mulanya, atau sakit belakang tidak disebabkan oleh cakera ini.
  • Ruang cakera intervertebral
  • Jarum diskografi
  • Pengimejan medium kontras cakera intervertebral L4 / 5
  • Kebocoran medium kontras ke saluran tulang belakang (cincin cakera yang rosak)
  • Terusan tulang belakang