Gangguan Kesedaran: Somnolence, Sopor dan Coma

Gangguan kesedaran (sinonim: Mengantuk; Tidak sedar; Mendung kesedaran; Koma; Koma cardiale; Otak koma; Koma hypercapnicum; Koma berpanjangan; Sindrom kerengsaan mesodiencephalon; Koma; Gangguan seperti koma; Keadaan koma; Precoma; Mengantuk; Kekejaman; Sopor; Stupor; Koma serebrum; ICD-10 R40.-: Somnolence, Sopor dan Koma) merujuk kepada perubahan dalam kesedaran biasa atau biasa.

Seseorang dapat membezakan kuantitatif dari gangguan kesedaran kualitatif.

Tiga bentuk gangguan kesedaran kuantitatif dibezakan:

  • Somnolence (ICD-10 R40.0) - merujuk kepada mengantuk dengan mengantuk yang tidak normal; ia mencirikan bentuk pengurangan kesedaran yang paling ringan. Dalam beberapa teks, mengantuk dengan pemikiran / bertindak yang lambat dilihat sebagai gangguan kesedaran yang terpisah.
  • Sopor (precoma; ICD-10 R40.1) - merujuk kepada kesedaran yang teruk.
  • Koma (ICD-10 R40.2) - menunjukkan ketidaksadaran mendalam yang teruk yang dicirikan oleh ketiadaan tindak balas terhadap tindak balas.

Koma etiologi yang tidak diketahui (CUE) adalah apabila terdapat penurunan kewaspadaan (somnolensi mendalam, sopor atau koma) yang tidak terutama disebabkan oleh trauma atau penyebab jantung. Penurunan kewaspadaan (dari bahasa Latin vigilantia = "kewaspadaan", sinonim: kuantitatif gangguan kesedaran) dicirikan oleh penurunan kewaspadaan.

Dalam gangguan kesedaran kuantitatif, seseorang dapat membezakan penurunan tahap kesedaran (somnolence, sopor, koma) dari peningkatan tahap kesedaran (kecerahan kesedaran).

Gangguan kualitatif kesedaran merangkumi khayalan, halusinasi, penyempitan kesedaran. Proses mental yang normal terganggu.

Gangguan kesedaran adalah gejala yang boleh mempunyai banyak sebab fizikal (fizikal) atau psikologi.

Gangguan kesedaran boleh menjadi gejala banyak penyakit (lihat di bawah "Diagnosis pembezaan").

Kelaziman (kekerapan penyakit) gangguan kesedaran kuantitatif adalah 5% hingga 9% pada pesakit jabatan kecemasan; sehingga 2% daripada semua pesakit koma semasa ketibaan, dengan fungsi kardiovaskular yang dipelihara.

Kursus dan prognosis: Kursus dan prognosis bergantung pada asasnya keadaan.Coma dikaitkan dengan kematian purata yang tinggi, lebih tinggi daripada polytrauma, infarksi miokardium (jantung serangan), atau apoplexy (strok) (25-50% dalam pelbagai kajian. Dalam perubatan, polytrauma merujuk kepada beberapa kecederaan pada kawasan tubuh yang berlainan yang dialami secara serentak, dengan sekurang-kurangnya satu kecederaan atau gabungan beberapa kecederaan yang mengancam nyawa (definisi: Harald Tscherne).

Catatan: Lebih daripada 30% pesakit mempunyai pelbagai keadaan yang menjelaskan kehilangan kesedaran.