Gangguan Dissosiatif: Pencetus, Tanda, Terapi

Gangguan disosiatif: penerangan

Gangguan disosiatif adalah fenomena psikologi yang kompleks. Sebagai tindak balas kepada pengalaman yang tidak dapat ditanggung, mereka yang terjejas mengosongkan ingatan mengenainya sehingga memadamkan identiti mereka sendiri.

Orang yang sihat menganggap "Saya" mereka sebagai kesatuan fikiran, tindakan dan perasaan. Dalam gangguan disosiatif, imej stabil identiti sendiri ini rosak. Oleh itu istilah pemisahan (lat. untuk pemisahan, perpecahan).

Perpecahan dalam kesedaran seperti itu biasanya dikaitkan dengan pengalaman traumatik atau konflik yang serius. Gangguan disosiatif sering berlaku serentak dengan gangguan mental lain seperti kemurungan, skizofrenia atau gangguan personaliti sempadan.

Dalam kebanyakan kes, gangguan disosiatif pertama kali muncul sebelum umur 30 tahun. Wanita terjejas tiga kali lebih kerap daripada lelaki. Dianggarkan 1.4 hingga 4.6 peratus daripada populasi mengalami gangguan disosiatif.

Gangguan disosiatif termasuk gangguan berikut:

Amnesia disosiatif.

Ini merujuk kepada kehilangan ingatan separa atau lengkap yang berkaitan dengan peristiwa traumatik.

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, amnesia disosiatif mengakibatkan kehilangan ingatan sepanjang hayat sehingga kini.

Dianggarkan bahawa risiko mengalami amnesia disosiatif sepanjang hayat adalah tujuh peratus.

Fugue disosiatif

Dicetuskan oleh peristiwa yang menimbulkan tekanan, orang yang terjejas tiba-tiba meninggalkan rumah atau tempat kerjanya dan menganggap identiti baharu (fugue = melarikan diri). Dia tidak dapat mengingati kehidupan sebelumnya (amnesia). Jika dia kemudian kembali ke kehidupan lamanya, dia biasanya tidak mempunyai kenangan tentang pemergiannya dan selingan identiti lain.

Risiko untuk gangguan disosiatif ini sepanjang hayat adalah hanya 0.2 peratus, pakar menganggarkan.

pingsan disosiatif

Individu yang terjejas bergerak sedikit atau tidak sama sekali, berhenti bercakap, dan tidak bertindak balas terhadap cahaya, bunyi atau sentuhan. Dalam keadaan ini, tidak mungkin untuk membuat hubungan dengan mereka. Bagaimanapun, orang itu tidak sedarkan diri kerana otot tidak lembik dan matanya bergerak. Gejala stupor disosiatif bukan disebabkan oleh masalah organik, tetapi tekanan psikologi.

Sindrom disosiatif jarang berlaku. Pakar mencadangkan bahawa gangguan disosiatif ini berlaku dalam 0.05 hingga 0.2 peratus populasi sepanjang hayat.

Gangguan pergerakan disosiatif

Sebagai contoh, orang yang terjejas tidak lagi boleh berdiri atau berjalan dengan bebas, mempunyai masalah koordinasi atau tidak lagi boleh bercakap. Lumpuh juga mungkin. Gejala boleh hampir menyerupai gangguan neurologi, yang boleh menyukarkan diagnosis.

Kepekaan disosiatif dan gangguan deria.

Dalam kepekaan disosiatif dan gangguan sensasi, sama ada sensasi kulit normal hilang di bahagian tertentu badan atau seluruh badan. Sebagai alternatif, individu yang terjejas hanya mampu sebahagian daripada persepsi deria (seperti melihat, menghidu, mendengar) atau tidak dapat berbuat demikian sama sekali.

Kekerapan pergerakan disosiatif, gangguan deria dan sensasi dianggarkan kira-kira 0.3 peratus. Wanita malangnya mengalaminya lebih kerap daripada lelaki.

Sawan disosiatif

Sawan disosiatif ialah sawan psikogenik yang selalunya mempunyai pencetus situasi tertentu (cth., situasi tertekan). Mereka sangat menyerupai sawan epilepsi tetapi berbeza daripada mereka dalam beberapa cara. Sebagai contoh, mereka mempunyai permulaan yang tertunda (berlarutan) dengan permulaan yang perlahan, manakala sawan epilepsi dicirikan oleh permulaan yang mendadak. Di samping itu, sawan disosiatif tidak disertai dengan kehilangan ingatan untuk tempoh sawan - sawan epilepsi adalah.

Gangguan Identiti Disosiatif (Gangguan Personaliti Berbilang)

Gangguan identiti disosiatif adalah bentuk gangguan disosiatif yang paling teruk. Ia juga dikenali sebagai "gangguan personaliti berbilang."

Keperibadian orang yang terjejas dibahagikan kepada bahagian yang berbeza. Setiap bahagian mempunyai ingatan, keutamaan dan corak tingkah laku masing-masing. Selalunya bahagian personaliti yang berbeza sangat berbeza antara satu sama lain. Mereka juga tidak pernah muncul pada masa yang sama, tetapi silih berganti – dan mereka tidak tahu apa-apa tentang satu sama lain.

Dalam banyak kes, Gangguan Personaliti Dissociative adalah akibat daripada pengalaman penderaan yang teruk.

Baca lebih lanjut mengenai topik dalam artikel Gangguan Personaliti Pelbagai.

Gangguan disosiatif: gejala

Gangguan disosiatif boleh nyata berbeza bergantung pada bentuknya dan selalunya dari pesakit ke pesakit.

Gejala gangguan disosiatif juga boleh berubah dari satu saat ke yang berikutnya dalam satu dan orang yang sama. Mereka juga sering berbeza dalam keterukan bergantung pada masa hari. Di samping itu, situasi tekanan boleh memburukkan lagi gangguan disosiatif.

Gangguan disosiatif juga boleh nyata melalui tingkah laku yang mencederakan diri sendiri. Sebagai contoh, sesetengah pesakit menyebabkan luka atau melecur pada diri mereka sendiri untuk membawa diri mereka kembali kepada realiti daripada keadaan disosiatif.

Kebiasaan gangguan disosiatif

Walaupun gejala pelbagai gangguan disosiatif berbeza secara meluas, daripada kehilangan ingatan kepada gejala fizikal, mereka berkongsi dua ciri:

Menurut Klasifikasi Gangguan Mental Antarabangsa (ICD-10), tiada penyakit fizikal yang terdapat dalam gangguan disosiatif yang boleh menjelaskan gejala. Dan terdapat hubungan temporal yang meyakinkan antara gejala dan peristiwa atau masalah yang menimbulkan tekanan.

Gangguan disosiatif: punca dan faktor risiko.

Gangguan disosiatif biasanya berlaku dalam konteks pengalaman hidup traumatik. Situasi tekanan yang teruk seperti kemalangan, bencana alam atau penderaan menyelubungi jiwa. Gejala gangguan disosiatif adalah tindak balas tekanan kepada beban yang berlebihan ini.

Pengalaman negatif juga boleh memberi kesan biologi: Tekanan yang teruk boleh mengubah struktur dalam otak. Terlalu banyak hormon stres kortisol, sebagai contoh, merosakkan hippocampus, yang penting untuk ingatan kita.

Penyelidik juga menganggap kecenderungan semula jadi kepada gangguan disosiatif. Walau bagaimanapun, peranan gen masih belum dijelaskan dengan jelas.

Gangguan disosiatif kadangkala dirujuk sebagai gangguan penukaran kerana kandungan mental diubah menjadi fizikal. Mekanisme ini dipanggil "penukaran".

Gangguan disosiatif: punca bentuk yang berbeza

Tepat bagaimana pelbagai gangguan disosiatif berkembang adalah subjek penyelidikan. Sebagai contoh, perpecahan kesedaran (dissosiasi) dianggap sebagai punca amnesia dan fugue. Pengalaman yang tertekan atau traumatik boleh disimpan dengan cara ini sedemikian rupa sehingga ia tidak lagi dapat diakses oleh orang yang terjejas. Pakar menganggap bahawa ini adalah mekanisme perlindungan. Jika jiwa tidak dapat memproses keadaan kerana terlalu mengancam, ia melegakan dirinya melalui penceraian.

Punca gangguan personaliti berbilang (gangguan identiti disosiatif) dianggap sebagai, di atas semua, pengalaman penderaan yang teruk pada zaman kanak-kanak. Perpecahan kepada personaliti yang berbeza adalah perlindungan terhadap pengalaman yang sukar ditanggung.

Gangguan disosiatif: faktor risiko

Kecenderungan kepada gangguan disosiatif meningkat jika badan tidak dibekalkan secukupnya dengan semua yang diperlukan. Oleh itu, gangguan disosiatif boleh dicetuskan oleh kurang tidur, tidak cukup minum, atau kurang bersenam.

Gangguan disosiatif: pemeriksaan dan diagnosis

Penting untuk diagnosis gangguan disosiatif adalah gejala yang dilaporkan oleh orang yang terjejas kepada doktor/ahli terapi semasa perundingan awal (anamnesis). Doktor/ahli terapi juga boleh bertanya soalan khusus, seperti:

  • Adakah anda merindui kenangan tempoh tertentu dalam hidup anda?
  • Adakah anda kadang-kadang mendapati diri anda berada di tempat tanpa mengetahui bagaimana anda sampai ke sana?
  • Adakah anda kadang-kadang mempunyai tanggapan telah melakukan sesuatu yang anda tidak ingat? Sebagai contoh, adakah anda menemui perkara di rumah anda yang anda tidak tahu bagaimana ia sampai di sana?
  • Adakah anda kadang-kadang berasa seperti anda seorang yang sama sekali berbeza?

Doktor/ahli terapi juga boleh menggunakan soal selidik khas atau garis panduan perbincangan yang telah ditetapkan ("temu bual diagnostik") semasa perbincangan anamnesis.

Semasa temu bual, doktor/ahli terapi memberi perhatian kepada kemungkinan tanda-tanda gangguan disosiatif pada pesakit. Contohnya, kehilangan ingatan yang kerap ditunjukkan oleh pesakit semasa lawatan ke ahli terapi/pakar perubatan mungkin menunjukkan gangguan disosiatif.

Pengecualian sebab organik

Gangguan disosiatif hanya boleh didiagnosis jika punca organik untuk gejala boleh diketepikan. Ini kerana tanda-tanda seperti sawan, gangguan pergerakan atau gangguan deria juga boleh dicetuskan oleh epilepsi, migrain atau tumor otak, contohnya.

Atas sebab ini, doktor memeriksa, sebagai contoh, saraf visual, penciuman dan gustatory pesakit, serta pergerakan dan refleksnya. Dalam sesetengah kes, imej keratan rentas otak yang terperinci juga dibuat dengan bantuan imbasan tomografi komputer (CT).

Pada kanak-kanak bawah umur, doktor juga mencari kemungkinan tanda-tanda penganiayaan atau penderaan, antara lain.

Gangguan disosiatif: rawatan