Pening: Soal Jawab

Dari mana datangnya pening?

Pening selalunya disebabkan oleh gangguan sistem vestibular di telinga dalam atau di dalam otak. Penyebab biasa gangguan ini adalah keradangan telinga dalam, gangguan peredaran darah, penyakit kardiovaskular, ubat-ubatan, perubahan mendadak dalam tekanan darah, kekurangan cecair atau faktor psikologi.

Dari mana datangnya pening selepas berdiri?

Apakah penyakit yang mempunyai gejala pening?

Vertigo boleh menjadi gejala banyak penyakit, termasuk penyakit Meniere, neuritis vestibular, labyrinthitis, migrain, multiple sclerosis, strok, dan penyakit kardiovaskular. Anemia, kesan sampingan ubat, pengambilan alkohol, masalah dengan telinga dalam, dan masalah peredaran darah di otak juga menyebabkan pening. Penyakit mental seperti gangguan kecemasan atau kemurungan juga boleh menyebabkan pening.

Selalunya, puncanya adalah perubahan dalam kedudukan badan, contohnya apabila berdiri dengan cepat. Kemudian darah berkumpul di kaki dan otak tidak dibekalkan secukupnya untuk masa yang singkat. Masalah dengan organ keseimbangan di telinga dalam, turun naik tekanan darah, kekurangan cecair, ubat-ubatan tertentu, kebimbangan atau penyakit saraf seperti strok kadang-kadang juga menyebabkan pening secara tiba-tiba.

Apa yang perlu dilakukan dengan pening pada usia tua?

Apa yang perlu dilakukan untuk pening semasa berbaring?

Doktor mana yang buat pening?

Titik hubungan pertama anda, juga untuk vertigo, ialah doktor keluarga anda. Dia boleh membuat diagnosis dan merujuk anda kepada pakar jika perlu. Ini mungkin pakar neurologi atau pakar telinga, hidung dan tekak (ENT), kerana pening sering dikaitkan dengan gangguan sistem saraf atau telinga dalam. Kedua-dua pakar pakar dalam diagnosis dan rawatan pening.

Dari mana datangnya pening pada usia tua?

Kenapa pening dalam kepanasan?

Haba sering menyebabkan kehilangan cecair kerana badan lebih berpeluh dan kehilangan cecair dan garam. Jika, sebagai tambahan, saluran darah mengembang untuk menghilangkan haba, tekanan darah juga menurun. Kedua-duanya menyebabkan pening kepala kerana otak tidak lagi dibekalkan dengan darah dan oksigen yang mencukupi dalam jangka pendek.

Mengapa anda pening apabila anda bersenam?

Apakah ubat rumah yang membantu melawan pening?

Tingkatkan pengambilan cecair dan minum banyak air jika anda mengalami pening. Makan dengan kerap, banyak hidangan kecil yang disebarkan sepanjang hari adalah yang terbaik untuk memastikan paras gula dalam darah stabil. Rehat, berikan udara segar, dan tarik nafas dalam-dalam dan keluar untuk melegakan pening. Dalam jangka masa panjang, senaman pernafasan dan pergerakan lembut (contohnya yoga) membantu meningkatkan keseimbangan dan mengurangkan pening.

Pening rasa macam nak hilang keseimbangan. Perasaan tidak stabil adalah tipikal. Sesetengah orang juga mengalami pening sebagai pergerakan, walaupun mereka sendiri berdiri diam, atau seolah-olah persekitaran berputar atau bergoyang di sekeliling mereka. Mual, muntah, berpeluh, atau kesukaran berjalan adalah perkara biasa.

Apa yang membantu dengan cepat melawan pening?

Apa ubat untuk pening?

Ubat biasa untuk pening termasuk dimenhydrinate atau betahistine. Adalah penting bahawa ubat-ubatan ini diambil hanya dengan berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan. Pening bukan penyakit, tetapi gejala. Rawatan pening, termasuk ubat, bergantung kepada punca atau keadaan asas.