Adakah anak saya memerlukan gigi untuk makan roti? | Dari bilakah bayi boleh makan roti / kerak roti?

Adakah anak saya memerlukan gigi untuk makan roti?

Kanak-kanak kecil boleh memakan banyak jenis roti walaupun tanpa gigi yang ada. Penggilingan geraham halus tidak ada, tetapi batang pengunyah dan gigi seri pertama juga dapat membantu mengunyah. Penting agar roti dipotong kecil-kecil dan jenis roti dengan hanya sedikit atau biji kecil diberikan terlebih dahulu, kerana bayi belum dapat mengunyahnya. Dengan pertumbuhan geraham pertama pada awal tahun pertama kehidupan, adalah mungkin untuk mula memberikan roti yang lebih kuat dengan biji. Tetapi, sekiranya anak itu masuk kesakitan, kerana ujung kunyah terganggu oleh gigi yang menerobos (gigi), maka tidak boleh diberikan roti padat.

Pertolongan cemas: Apa yang perlu dilakukan sekiranya bayi telah menelan roti?

Sekiranya kanak-kanak menelan roti, ada risiko dia tidak dapat bernafas dan mula batuk. Ini batuk refleks selalunya cukup untuk melepaskan penyumbatan pada saluran udara bayi. Sekiranya ini tidak berlaku, ibu bapa harus tahu apa yang harus dilakukan untuk menyelamatkan anak daripada tersedak.

Perkara yang paling penting adalah menghilangkan penyumbatan dari saluran udara. Satu kemungkinan adalah membuangnya dengan tangan, dengan syarat anda dapat melihat potongan roti di tempat terbuka mulut. Sekiranya ini tidak berlaku, duduk dan letakkan bayi di atas lututnya perut.

Walau bagaimanapun, bayi itu kepala hendaklah disokong dari bawah dengan tangan yang berada di antara anak dan lutut. Sekarang turunkan lutut sedikit sehingga bahagian atas bayi condong ke bawah. Penyumbatan biasanya dapat diatasi dengan mengetuk punggung anak dengan lembut tetapi kuat. Penting untuk diperhatikan bahawa tepukan di punggung kurang kuat daripada di punggung orang dewasa, kerana tulang rusuk masih sangat sensitif, tetapi juga tidak terlalu lembut, kerana jika tidak, penyumbatan tidak akan tergelincir keluar dari saluran udara. Kaedah lain adalah dengan memberi tekanan berulang kali ke bahagian atas perut anak.

Roti dan spread / topping, dari kapan?

Sekiranya anda memulakan dengan roti, mentega atau marjerin selalunya merupakan pilihan terbaik sebagai penyebaran. Mudah dikunyah oleh anak kecil dan mudah dicerna. Dari hari lahir pertama dan seterusnya, krim keju juga boleh digunakan.

Dengan jenis keju yang lain, berhati-hati harus memilih varieti yang kurang aromatik dan lembut secara konsisten sehingga dapat dikunyah oleh anak. Telur biasanya boleh ditambahkan ke roti dari hari ulang tahun pertama. Sosej tidak boleh diberikan selama dua tahun pertama kehidupan, kerana ia sering sangat masin dan sukar dicerna. Namun, sejak tahun kedua kehidupan, ini sama sekali tidak menjadi masalah.