Adakah Merokok Merosakkan Gigi?

Hakikat bahawa rokok membahayakan paru-paru dan sistem kardiovaskular dan juga boleh menyebabkan kanser umumnya dikenali hari ini terima kasih kepada kesihatan pendidikan dan amaran mengenai bungkusan rokok. Walau bagaimanapun, hanya sedikit orang yang tahu bahawa berat tembakau pengambilan juga membahayakan gigi.

Gigi kuning kerana merokok

. nikotin in tembakau meninggalkan lapisan perokok kuning atau coklat pada gigi. Pigmen warna menembusi gigi dengan mendalam enamel dan dentin bahawa perubahan warna tidak dapat dikeluarkan dengan memberus gigi secara menyeluruh. Sebilangan besar mereka yang terjejas kemudian menerima rawatan seperti pembersihan gigi profesional atau pemutihan gigi untuk mendapatkan kembali senyuman putih mereka.

Tetapi, jika anda tidak berhenti rokok, anda hanya akan menikmati gigi putih untuk masa yang singkat. Ini kerana nikotin pada rokok menyebabkan gigi menjadi gelap kembali dengan cepat.

Sekiranya sebilangan perokok memerlukan pergigian implan, mereka harus mengetahui mengenai penggantian gigi yang diperbuat daripada seramik zirkonium. Ini kurang terdedah kepada perubahan warna daripada yang lain gigi palsu.

Gigi sakit kerana merokok

Perubahan warna luar enamel gigi hanyalah perincian yang kelihatan secara kosmetik pada perokok berat. Kebimbangan yang sama adalah kajian Amerika jangka panjang oleh Boston University, yang mendapati bahawa rawatan terusan akar secara statistik kira-kira 70 peratus lebih biasa pada perokok daripada bukan perokok.

merokok juga mempunyai kesan yang sangat merosakkan pada kaviti oral. Merokok mempromosikan keradangan katil gigi (periodontitisdan bahkan boleh menyebabkan kaviti oral kanser. Yang penyembuhan luka proses selepas pembedahan oral juga berlaku lebih perlahan dalam banyak kes berbanding dengan orang yang tidak merokok.

Peningkatan gingivitis pada perokok

Dalam kaviti oral, asap rokok disimpan di gigi dan lidah. Karsinogenik nikotin memasuki aliran darah melalui membran mukus mulut, menyebabkan urat menguncup. Itulah sebabnya mengapa merokok dianggap secara amnya berbahaya bagi darah peredaran di dalam badan. Ini mempunyai akibat yang besar untuk mulut dan tekak:

Kerana mereka gusi mempunyai lebih miskin darah bekalan, perokok lebih terdedah kepada jangkitan bakteria (periodontitis) di rongga mulut. Di samping itu, kerana penyempitan darah kapal, selalunya sangat sukar untuk dikesan keradangan kerana pendarahan khas dari gusi tidak berlaku. Periodontitis kemudian sering dirawat terlalu lewat. Ini boleh mengakibatkan kerosakan keseluruhan radas periodontal.

Kehilangan gigi

Akibat penyakit periodontal, perokok cenderung mempunyai gigi yang longgar daripada bukan perokok. Selain itu, perokok dianggap sangat rentan terhadap pereputan gigi.

Sekiranya kerengsaan ini merebak ke tulang rahang, ini boleh menyebabkan kehilangan gigi individu. Terdapat juga risiko kehilangan tulang di dalam alat rahang.
Perokok berat khususnya sering menderita keradangan sepanjang garis gusi di sekitar pergigian implan. Sekiranya tidak dirawat tepat pada waktunya, tiruan akar gigi boleh menjadi terasing dan mesti dikeluarkan.

Risiko barah untuk rongga mulut dan faring

Risiko terkena rongga mulut dan faring kanser dinaikkan berkali-kali jika anda merokok. Tembakau penggunaan boleh menyebabkan perubahan malignan pada mulut mukosa, yang berkembang menjadi luka prakanker rongga mulut. Ini sering dibezakan dengan bintik putih (leukoplakia) pada lelangit. Perokok juga berisiko mendapat barah laring dan esofagus.

Ini juga berlaku untuk semua organ lain yang bersentuhan langsung dengan asap tembakau semasa merokok. Ini berlaku terutama untuk paru-paru. Sesiapa yang merokok walaupun hanya sebilangan rokok dalam seminggu akan berisiko terkena paru-paru kanser.

Berhenti merokok membuahkan hasil

Bahkan mereka yang sudah lama berpegangan pada tongkat bercahaya berpeluang melepaskan diri dari bahaya barah. Sudah tiga hingga lima tahun setelah berhenti merokok, risiko terkena barah rongga mulut menurun dengan ketara. Selepas 20 tahun, malah dianggap serendah orang yang tidak merokok.

Kesan sampingan merokok yang biasa, seperti keradangan pada poket gusi, kemerosotan tulang rahang atau tidak menyenangkan nafas berbau, juga berkurang dari masa ke masa berikut a berhenti merokok.