Dopamine

Pertanyaan

Dopamine adalah neurotransmitter. Ini adalah bahan yang serupa dengan hormon, bertanggungjawab untuk penghantaran isyarat dalam tubuh manusia. Ia dipanggil a neurotransmitter kerana dopamin penting untuk penghantaran isyarat neuron, iaitu sel-sel saraf.

Oleh itu, dopamin memainkan peranan penting di bahagian tengah sistem saraf, yang otak, dan mengawal banyak proses di sana. Dopamine dihasilkan sebagai pendahulu adrenalin dan norepinephrine di medulla adrenal dan di simpati sistem saraf. Yang bersimpati sistem saraf bertanggungjawab untuk mengaktifkan badan. Dopamine memenuhi pelbagai tugas dalam badan dengan mengikat ke lokasi dok (reseptor) yang berlainan di lokasi yang berbeza. Bergantung pada jenis reseptor, proses yang berbeza kemudiannya dicetuskan di dalam badan.

Bagaimana dopamin berfungsi di dalam badan?

Dopamine adalah neurotransmitter, iaitu bahan utusan sel-sel saraf, yang berfungsi untuk komunikasi. Ia tergolong dalam kumpulan catecholamines, wakil yang paling terkenal adalah adrenalin dan norepinephrine. Tugas-tugas dari catecholamines dalam badan sekali mobilisasi simpanan tenaga.

Di samping itu, mereka mengatur sistem kardiovaskular dan menyebabkan pengecutan otot kapal membekalkan organ dalaman. Dengan fungsinya, dopamin memainkan peranan khas, iaitu dalam banyak proses kawalan dan pengawalan yang penting. Di dalam otak ia terdapat di serebrum, diencephalon dan batang otak.

Ia tidak diedarkan secara merata, tetapi tertumpu pada rangkaian fungsi tertentu. Contohnya, dalam apa yang disebut sistem limbic, yang bertanggungjawab untuk berfikir dan persepsi. Lebih tepat lagi, dalam sistem mesolimbik, yang menunjukkan peningkatan kadar dopamin ketika merasakan kegembiraan dan kesenangan.

Ini adalah sistem ganjaran yang dimediasi oleh dopamin. Antara lain, ia dikaitkan dengan "emosi memori" dan juga pembelajaran sistem. Sistem penting kedua di mana dopamin berlaku disebut sistem nigrostriatal dan terletak di yang disebut ganglia basal. Sistem ini memainkan peranan penting dalam pengaturan pergerakan. Ia menghalang pergerakan badan yang berlebihan dan menjelaskan mengapa, sebagai contoh, pesakit dengan kekurangan dopamin hanya dapat melakukan pergerakan yang sangat menggeletar.