Dopamine: Kesan, kegunaan, kesan sampingan

Bagaimana dopamin berfungsi

Tindakan dopamin dalam sistem saraf pusat

Di dalam otak, dopamine digunakan untuk komunikasi antara sel-sel saraf, iaitu ia adalah penghantar saraf (neurotransmitter). Dalam "litar" tertentu ia menjadi pengantara pengalaman emosi positif ("kesan ganjaran"), itulah sebabnya ia - seperti serotonin - dianggap sebagai hormon kebahagiaan. Berbanding dengan serotonin, bagaimanapun, dopamin cenderung untuk meningkatkan motivasi dan pemanduan dalam jangka panjang.

Salah satu penyakit di mana kekurangan dopamin dalam sistem saraf pusat (CNS) berlaku ialah penyakit Parkinson. Gejala tipikal Parkinson termasuk ketegaran otot (kekakuan), gegaran (gegaran), dan pergerakan perlahan ke tahap imobilitas (akinesia). Rawatan dengan dopamin boleh membantu dengan gejala ini.

Walau bagaimanapun, oleh kerana bahan aktif tidak dapat melintasi penghalang darah-otak, ia tidak boleh diberikan secara langsung, dengan itu mengimbangi kekurangan dalam otak. Sebaliknya, prekursor (L-DOPA) dan analog (agonis dopamin) neurotransmitter diberikan, yang boleh mencapai tapak tindakan di otak.

Dalam pesakit skizofrenia atau psikotik lain, kepekatan dopamin biasanya dinaikkan di kawasan otak tertentu. Dalam kes ini, perencat neurotransmitter (antagonis dopamin) digunakan. Mereka tergolong dalam kumpulan antipsikotik.

Degradasi dan perkumuhan dopamin

Selepas suntikan atau infusi, separuh daripada dopamin dipecahkan dalam masa lima hingga sepuluh minit dan dikumuhkan dalam air kencing.

Bilakah dopamin digunakan?

Dopamin tidak digunakan secara langsung untuk tanda-tanda neurologi (seperti penyakit Parkinson). Sebaliknya, prekursor atau analog daripadanya diberikan kerana, tidak seperti dopamin, mereka boleh melintasi halangan otak darah.

Untuk penstabilan peredaran darah, ubat ini digunakan dalam kes kejutan atau kejutan yang akan datang. Ini boleh berlaku, sebagai contoh, dalam kes berikut:

  • kegagalan jantung dan serangan jantung
  • jangkitan teruk
  • penurunan tekanan darah yang mendadak dan teruk

Bagaimana dopamin digunakan

Penyelesaian infusi dan suntikan tersedia untuk penggunaan intravena dopamin. Ia ditadbir oleh doktor.

L-DOPA serta agonis dopamin dan antagonis dopamin boleh didapati dalam bentuk tablet. Kekerapan penggunaan dan dos ditentukan secara individu oleh doktor yang merawat.

Apakah kesan sampingan dopamin?

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan dopamin?

Kontraindikasi

Dopamine digunakan terutamanya dalam perubatan kecemasan. Doktor yang merawat akan menjelaskan secara individu jika pesakit tidak dibenarkan menerima ubat atas sebab-sebab tertentu.

Sekatan umur

Dopamin boleh digunakan sejak lahir jika ditunjukkan. Disebabkan kekurangan data, tiada pengesyoran dos yang kukuh pada peringkat awal.

Kehamilan dan Laktasi

Dopamine boleh diberikan untuk keadaan yang mengancam nyawa semasa mengandung dan menyusu.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan dopamin

Hanya klinik dan doktor boleh membeli dopamin. Ia tidak boleh dipreskripsi dengan preskripsi dan tidak boleh didapati dalam sebarang bentuk lain oleh pesakit.

Kesan dopamin yang ditelan melalui makanan (diet yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran seperti pisang, kentang, alpukat, dan brokoli) adalah diabaikan kerana bahan aktif menjadi tidak berkesan (nyahaktifkan) dalam usus sejurus selepas penyerapan.

Sejak bila dopamin diketahui?

Hanya penemuan bahawa terdapat corak pengedaran yang sama sekali berbeza dalam otak untuk dopamin daripada adrenalin yang menyebabkan saintis Arvid Carlsson, Åke Bertler dan Evald Rosengren di Institut Farmakologi Universiti Lund (Sweden) pada 1958/59 membuat andaian. bahawa dopamin mempunyai kepentingan tersendiri.

Menggunakan pelbagai eksperimen, para penyelidik menemui kepekatan terbesar dopamin dalam korpus striatum, kawasan otak pusat. Melalui eksperimen dengan bahan tumbuhan reserpine, mereka dapat menunjukkan bahawa kekurangan simpanan dopamin di kawasan otak ini membawa kepada gejala seperti Parkinson.

Tidak lama kemudian, Oleh Hornykiewicz di Universiti Vienna juga dapat menunjukkan melalui reaksi warna dengan ekstrak korpus striatum bahawa kawasan otak ini mengandungi dopamin yang sangat sedikit dalam pesakit Parkinson.

Pada tahun 1970, saintis Ulf Svante von Euler-Chelpin dan Julius Axelrod (terlibat dalam penemuan epinefrin dan norepinefrin) telah dianugerahkan Hadiah Nobel dalam Perubatan atau Fisiologi "untuk penemuan mereka mengenai pemancar kimia dalam hujung saraf dan mekanisme penyimpanannya, pelepasan, dan penyahaktifan.”

Pada tahun 2000, Arvid Carlsson dan penyelidik lain memenangi Hadiah Nobel dalam Perubatan atau Fisiologi "untuk penemuan mereka mengenai terjemahan isyarat dalam sistem saraf."

Lebih banyak fakta menarik tentang dopamin

Ubat-ubatan tertentu seperti kokain dianggap sebagai perencat pengambilan semula dopamin - ia boleh menghalang pengambilan semula dopamin yang dibebaskan ke dalam sel asalnya, yang membawa kepada peningkatan kesan hormon kebahagiaan dopamin.

Oleh itu, otak mengaitkan penggunaan dadah dengan kesan ganjaran, yang terutamanya menerangkan kesan ketagihan kokain dan dadah lain. Selepas penggunaan dadah yang berlebihan, gambar klinikal psikosis sering muncul juga.