Doping darah

Darah doping, bersama dengan manipulasi fizikal, kimia dan farmakologi, adalah salah satu kaedah doping yang dilarang. Biasa ketahanan sukan meningkatkan darah isipadu dan keupayaan pengangkutan oksigen darah. Kesan ini dapat dicapai dengan membekalkan badan sendiri darah atau darah asing dari kumpulan darah yang sama.

Transfusi biasanya dilakukan tidak lama sebelum pertandingan di beberapa bahagian. Sebanyak kira-kira 1 liter darah ditambahkan. Peningkatan jumlah darah membawa kepada peningkatan kepekatan eritrosit dalam darah.

Pengambilan darah sendiri pada awalnya menyebabkan pengurangan jumlah darah dalam organisma dan dengan itu kepekatan hemoglobin yang lebih rendah dalam darah. Ini membawa kepada pengurangan tekanan separa oksigen dan buah pinggang melepaskan hormon eritropoietin (Epo). Ini menyebabkan pengeluaran sel darah merah dan ketahanan kekonduksian meningkat lagi.

Sekiranya darah terpelihara kini ditambahkan, peningkatannya akan meningkat strok isipadu dan peningkatan kadar oksigen dalam darah arteri berlaku. Kapasiti prestasi meningkat. Penurunan 5% dalam berlari masa diukur dalam sukan merentas desa.

Apabila darah asing ditambahkan semasa darah doping, selalu ada risiko jangkitan HIV (AIDS). Sekiranya tidak ada petunjuk perubatan, pemindahan darah harus dielakkan kerana alasan etnik. Pengesanan darah doping terbukti sangat sukar setakat ini.

Walaupun peraturan doping IOC dan persatuan profesional individu mengandungi perenggan individu mengenai ujian darah, pengumpulan darah vena dianggap sebagai kecederaan badan dari sudut pandang perubatan dan undang-undang. Koleksi hanya boleh dilakukan dengan persetujuan atlet. Namun, pada masa ini, keperluan pengendalian ini telah berlaku atas keraguan.

Kadar pengesanan adalah 50-70%. Walau bagaimanapun, untuk tujuan ini, dua sampel mesti diambil dalam masa dua minggu selepas transfusi yang salah. Analisis ini didasarkan pada perubahan kepekatan eritrosit dan kandungan hemoglobin dalam darah, serta pemusnahan sel darah merah oleh transfusi.

Oleh kerana penggunaan Epo-Doping lebih mudah, doping darah telah menurun pada masa lalu. Walau bagaimanapun, kerana pengesanan Epo yang dapat dipercayai, doping darah dapat diharapkan pada masa akan datang. Bahagian ini membincangkan manipulasi sampel air kencing yang diberikan.

Ujian doping hanya boleh dilakukan pada sampel air kencing yang tidak rosak dan sah. Kaedah untuk mempengaruhi sampel air kencing adalah Tampaknya tidak ada batasan untuk manipulasi spesimen urin dalam sukan. Sebagai contoh, telah berlaku bahawa atlet menyembunyikan bekas plastik dengan air kencing asing di bawah ketiak mereka dan meletakkannya melalui kateter ke lokasi perkumuhan. - Pencairan sampel air kencing yang disediakan oleh air atau cecair lain

  • Mengambil misalnya Probenecid mengurangkan perkumuhan bahan doping
  • Pelbagai manipulasi fizikal
  • Suntikan air kencing asing ke dalam pundi kencing