Bentuk dos | Asid amino dalam sukan

Bentuk dos

Seseorang boleh mengambil asid amino yang dikehendaki dalam bentuk pelbagai produk. Contohnya, tablet asid amino mudah dikendalikan. Anda boleh membawanya dengan cepat di antara waktu makan, misalnya di gimnasium.

Tablet asid amino hanya ditelan dengan segelas air, seperti tablet ubat. Anda mengambil kapsul asid amino dengan cara yang sama. Berbanding dengan kapsul asid amino, tablet asid amino mempunyai beberapa perbezaan.

Kapsul mempunyai cangkang, yang dalam kebanyakan kes terdiri dari gelatin. Bahagian dalam kapsul terdiri daripada bahan aktif, iaitu asid amino, yang terdapat dalam bentuk cecair, pepejal atau serbuk. Di saluran gastrointestinal cangkang larut dan asid amino diserap.

Sebaliknya, tablet tidak mempunyai cengkerang; mereka hanya terdiri daripada asid amino yang telah ditekan bersama dari serbuk. Tablet kemudian larut di saluran gastrointestinal dan asid amino diserap. Oleh kerana gelatin kebanyakannya berasal dari haiwan yang digunakan untuk melapisi kapsul, gelatin tidak sesuai untuk vegetarian dan vegan.

Tablet asid amino sesuai dengan keinginan untuk bebas daging diet; mereka hanya terdiri daripada asid amino. Kesan kapsul dan tablet tidak berbeza dengan ketara di sini. Selanjutnya seseorang boleh mengambil asid amino dalam bentuk bar atau meminumnya sebagai mengandungi asam amino kecergasan minuman atau jus. Asid amino juga terdapat dalam bentuk serbuk.